στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Όταν ψάχνει κανείς για δικαιολογίες, εύκολα θα βρει. Ας πούμε λοιπόν πως για τις επιδόσεις της αγοράς μας αυτήν την εβδομάδα έφταιγαν οι αναλυτές της Moody’s και η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο junk και των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο «λίγο πριν από το junk»…
δ Ας πούμε επίσης πως η αδυναμία της αγοράς μας να δείξει έστω μια κάποια αντίσταση στο μπαράζ ανοικτών πωλήσεων της Τρίτης –δηλαδή στην πρώτη συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση– οφειλόταν στο ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να απορροφήσουν τα κύματα ανοικτών εντολών των μεγάλων ξένων επενδυτών.
δ Ας δεχθούμε τέλος ότι η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται στα Τάρταρα, καθώς άπαντες ανησυχούν για το τι θα συμβεί σε επίπεδο γενικότερης διαχείρισης της κρίσης χρέους εάν –όπως οι περισσότεροι εκτιμούν– οι ηγέτες της Ευρώπης ΔΕΝ καταλήξουν σε μια τελεσίδικη απόφαση ούτε σε αυτήν τη Σύνοδο, στις 24-25 Μαρτίου. Εξάλλου χορτάσαμε πραγματικά από εκτιμήσεις / προβλέψεις αναλυτών και οίκων για τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους μήνες. Οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» haircut άνω του 50% στο ελληνικό χρέος. Κάτι που σημαίνει πως πρώτες οι τράπεζες θα υποφέρουν από την απομείωση των κεφαλαίων που έχουν «παρκάρει» σε ελληνικά ομόλογα. Η αγορά μας είναι τραπεζοβαρής, οπότε…
δ Οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανέναν εάν η αγορά μας ακολουθήσει ανάλογη μίζερη πορεία και τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, όπως είπε και η Moody’s, γενικότερα η χώρα βρίσκεται «σταθερά σε καθεστώς αρνητικής προοπτικής» (negative credit watch). Να μην ξεχνάμε επίσης πως κάθε φορά που η ελληνική οικονομία έμπαινε στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης –αρκετές φορές δηλαδή από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω εκτόξευσης του χρέους– οι πρώτες μετοχές στο ΧΑ που επηρεάζονταν ήταν αυτές του τραπεζικού κλάδου. Με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι μετοχές των τραπεζών να έχουν υποχωρήσει, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό άνω του 70%.
δ Άρα γι’ αυτό λένε όλοι πως η Σύνοδος Κορυφής του τέλους Μαρτίου είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της οικονομίας και της αγοράς μας τα τελευταία χρόνια.

ΥΓ.: 81 μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης και στην κατηγορία χαμηλής διασποράς. Με δυο λόγια, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό εισηγμένων μετά βίας διαπραγματεύεται ΣΗΜΕΡΑ μία μόλις ώρα την ημέρα. Με βάση τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις στην αγορά, αυτές οι μετοχές θα διαπραγματεύονται οσονούπω μόλις μία ώρα την ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Έχει κι άλλη απαξίωση
άραγε;


Σχολιάστε εδώ