Σαρώνουν οι μειώσεις μισθών

Τα μεμονωμένα πριν από λίγους μήνες φαινόμενα μειώσεων μισθών, που ξεκίνησαν από τον περιοδικό Τύπο και τα τηλεοπτικά κανάλια και αφορούσαν μισθούς πάνω από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποτελούν πλέον καθεστώς. Το νέο κύμα αφορά μείωση των αποδοχών που ορίζουν οι ΣΣΕ, η οποία επιτυγχάνεται είτε με απευθείας μείωση είτε με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Μία ακόμη μέθοδος που έχει εφαρμοστεί είναι η μείωση της αμοιβής για την εργασία της Κυριακής.

Έτσι, μετά τον ΣΚΑΪ, που άνοιξε και επίσημα τον χορό της κατάργησης των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς να αντιδράσει η ΕΣΗΕΑ, το κύμα περικοπών επεκτείνεται.

Στη «Θεσσαλονίκη» εφαρμόστηκε μείωση στα πρότυπα του ΣΚΑΪ κατά 12,5% και το ίδιο επιχειρείται να γίνει και στη «Μακεδονία» μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας για δημοσιογράφους.

Στο σύνολο σχεδόν των εφημερίδων, με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις, δεν πληρώνεται η εργασία για τα φύλλα της Κυριακής, ενώ νέες εφημερίδες, όπως η «Δημοκρατία», δεν πληρώνουν ούτε επιδόματα ούτε την εργασία την Κυριακή.

Στα αθλητικά Μέσα του συγκροτήματος Μπόμπολα και στην αθλητική «Εξέδρα» του ΔΟΛ επιβλήθηκε με μεγάλη πίεση μείωση των αποδοχών για την κυριακάτικη εργασία από το 175% στο 75% για όλους. Και ενώ ειπώθηκε ότι θα δίνονταν δύο ρεπό την εβδομάδα, τελικά οι αθλητικοί της «Εξέδρας» θα παίρνουν μόνο ένα! Στον περιοδικό Τύπο έχουν επιβληθεί μειώσεις κλιμακωτά, άνω της αμοιβής των 1.000 ευρώ, από 10% έως και 25%.

Στην τηλεόραση προς το παρόν οι περικοπές γίνονται στις αμοιβές πάνω από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή που επιβλήθηκε στο Mega, 20% σε όλους τους μισθούς, αλλά και στο Star.

Μειώσεις αποδοχών γίνονται επίσης και με το κόψιμο της αμοιβής για την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής.

Τον τόνο των εξελίξεων πάντως για τη μείωση μισθών κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση δίνουν τα κρατικά Μέσα.

Στην ΕΡΤ έγιναν ήδη τρεις περικοπές και ακολούθησαν οι μειώσεις κατά 10% στους μισθούς του ΑΠΕ και του Αθήνα 9,84.


Σχολιάστε εδώ