Πρόβα συγκυβέρνησης οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί η (αδικαιολόγητη) απόφασή του να προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη, που είναι επικεφαλής πολιτικών σχηματισμών οι οποίοι προέρχονται από «αποστασίες» και διασπάσεις άλλων κομμάτων. Αλλά όχι τους Οικολόγους που μετείχαν αυτόνομα στις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ διαθέτουν κι έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το κλίμα στις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με Ντόρα, Κουβέλη, αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη ήταν καλό, σε αντίθεση με τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συζήτηση με τους τρεις δεν περιορίσθηκε μόνο στα της οικονομίας, αλλά είχε και άλλα χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, με τον Γ. Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός συζήτησε και το θέμα του ανασχηματισμού και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όπως λένε από το Μαξίμου, πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο! Φέρεται να συνέστησε στον κ. Παπανδρέου να απομακρύνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο διότι εκ των αποτελεσμάτων απέτυχε, αλλά και διότι έχει απαξιωθεί ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης εισηγήθηκε την αντικατάσταση τριών ακόμη υπουργών που καθυστερούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις του, αλλά δεν πήρε θέση. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους έλεγε ότι από τις αντιδράσεις του κατάλαβε ότι αμέσως μετά τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Καρατζαφέρης στις επίσημες δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό και περιορίσθηκε σε μια γενικόλογη αναφορά για την ανάγκη «επιθετικής τακτικής» της κυβέρνησης.

Φοβούνται τον Σαμαρά

Πάντως δύο 24ωρα αργότερα επανήλθε στις συνήθεις δηλώσεις του περί συνεργασίας με τη ΝΔ, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του εκπροσώπου Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «εκείνοι που ονειρεύονται αρραβώνες πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον, είναι αυτοί που φοβούνται τον Αντ. Σαμαρά αυτοδύναμο πρωθυπουργό. Κουτόχορτο δεν τρώμε», υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις πληροφορίες για σκλήρυνση της στάσης του κόμματος έναντι του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη.

Στους πρόθυμους και η Ντόρα

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου την επιθυμία της να συμβάλει στην… εθνική προσπάθεια με τις γνωριμίες που διαθέτει στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, με τον οποίο πάντως δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα στενή επαφή. Από το περιβάλλον της λέγεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν που ζήτησε τη βοήθειά της, αλλά από το Μαξίμου δηλώνουν… άγνοια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Μπακογιάννη συνέστησε στον κ. Παπανδρέου το νέο Μνημόνιο να το φέρει στη Βουλή και να ζητήσει την έγκρισή του με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (το δήλωσε και δημόσια). Στη βάση ότι έτσι θα είναι πιο εύκολη η υλοποίησή του, αφού θα έχει συγκεντρώσει τις ψήφους από περισσότερα των τριών κόμματα. Απώτερος στόχος της, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, είναι να «εγκλωβίσει» στην όλη υπόθεση και τον Αντώνη Σαμαρά, να υποχρεωθεί να το υπερψηφίσει και να επισύρει κι ο ίδιος την οργή της κοινωνίας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θεωρεί η κ. Μπακογιάννη ότι θα πληγεί η ΝΔ και θα ανακοπεί αυτόματα η πορεία ανάκαμψής της. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σχολίαζαν με ειρωνικό τρόπο την πρότασή της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ντόρα πιστεύει ότι ο Σαμαράς θα ενταχθεί στη “συμμαχία των προθύμων”, πλανάται πλάνην οικτράν». Και πρόσθεταν: «Αφού επέλεξε να γίνει εξαπτέρυγο του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, θα πιει το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος»!


Σχολιάστε εδώ