Προτάσεις άμεσης απόδοσης καταθέτει η ΝΔ

Για τον λόγο αυτό προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μη σπεύσει να θριαμβολογήσει στην περίπτωση κατά την οποία στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου εξασφαλίσει τα «αυτονόητα», δηλαδή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Πόσω μάλλον αν η «λύση» αυτή συνοδεύεται από νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, κάτι που στη ΝΔ θεωρούν περίπου αυτονόητο μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στην Αθήνα και έχοντας στις αποσκευές του μόνο την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, σε μια ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία, καθώς τους προσεχείς μήνες η κατάσταση θα επιδεινώνεται για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

Άλλωστε τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης και την «κατάρρευση» της εικόνας του πρωθυπουργού.

Με αφορμή τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, η ΝΔ υιοθετεί τακτική «σκληρού ροκ», μιλώντας για «πλήρη εκτροχιασμό» και για «εικόνα διάλυσης και επικίνδυνης ανεπάρκειας» που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Τακτική που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς ο κ. Σαμαράς τονίζει σε κάθε σύσκεψη με τα στελέχη ότι η πίεση προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι ασφυκτική και ανελέητη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση πλέον ο εκπρόσωπος Γ. Μιχελάκης κατά κύριο λόγο και αρκετοί από τους τομεάρχες «σφυροκοπούν» την κυβερνητική πολιτική υπογραμμίζοντας το αδιέξοδό της και την ανεπάρκεια των υπουργών.

Το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο το αναθεωρημένο πακέτο προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και υπό το φως των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση της ύφεσης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επισημάνει την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να προωθηθούν συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, να επιδοτηθούν με δύο μονάδες τα επιτόκια των δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικοδομής, κ.ά.

Στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη θέση του ότι πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, κάτι που θα ανακουφίσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πληγεί κατά ανεπανόρθωτο τρόπο τους τελευταίους δέκα μήνες.

Σε περίοπτη θέση στο αναθεωρημένο σχέδιο της ΝΔ θα βρίσκεται το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα κάνει ένα βήμα πιο πέρα και θα δώσει κατάλογο με συγκεκριμένα ακίνητα που η αξιοποίησή τους θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιάσει ακόμη μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης πέρα και εκτός από το κλασικό μοντέλο.

Θα μιλήσει για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα έχουν περισσότερο τοπικά χαρακτηριστικά και θα συνδέονται με συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους.


Σχολιάστε εδώ