Μια επίσκεψη όπως όλες οι άλλες…

Έτσι κι αυτήν τη φορά, το ταξίδι-περιοδεία του κ. Νταβούτογλου στη χώρα μας, παρά το κλίμα στο οποίο διεξήχθη, αποτέλεσε μια επανάληψη των προηγουμένων.

Είπε πολλά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Υπό την επίσημη ιδιότητά του αλλά και αυτήν του ακαδημαϊκού δασκάλου.

Σταχυολογούμε τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του, είτε κατά τις συνεντεύξεις, είτε κατά τις συναντήσεις που είχε, τα οποία μας προκαλούν σειρά αποριών και ερωτημάτων. Συγχρόνως οι απαντήσεις στα ερωτήματα συνθέτουν την αποτύπωση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης. Μίλησε ο κ. Νταβούτογλου για το casus belli. Πρότεινε η χώρα μας να παραιτηθεί από το απόλυτα νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα δώδεκα ναυτικά μίλια προκειμένου η χώρα του να προβεί στην άρση της γνωστής απόφασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου του 1995. Με άλλα λόγια δηλαδή ο κ. Νταβούτογλου προτείνει να παραιτηθούμε ενός απόλυτα νόμιμου δικαιώματός μας έναντι της άρσης από την Τουρκία μιας παντελώς ασύμβατης με το Διεθνές Δίκαιο απόφασης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο τούρκος υπουργός και στις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αμετανόητες τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει διαφορετική ερμηνεία για το καθεστώς του εναέριου χώρου», επιχειρώντας έτσι να νομιμοποιήσει την έκνομη συμπεριφορά της χώρας του στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Αυτήν τη φορά μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουν συμφωνηθεί». Επαναφέρει δηλαδή το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει σʼ όλη τους την έκταση.

Σχετικά με το καίριο θέμα της εκλογής των μουφτήδων, που θέλει η Τουρκία να εκλέγονται αντί να διορίζονται, όπως πράττει η Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι αναγνώρισε ότι «τούτο αποτελεί εσωτερικό ελληνικό ζήτημα». Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι «εμείς διευκολύνουμε την εκλογή του Πατριάρχη και το κάνουμε γιατί πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία». Σε τούτο το σημαντικό σημείο δεν είδαμε κάποια ελληνική αντίδραση. Ουδείς υπενθύμισε στον κ. Νταβούτογλου ότι η επιχειρούμενη από τη χώρα του εξίσωση του Πατριάρχη με τον μουφτή είναι τουλάχιστον ατυχής. Ο μουφτής, ως γνωστόν, είναι θρησκευτικός λειτουργός, που έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και δικαστικές και ως εκ τούτου πρέπει να διορίζεται από το ελληνικό κράτος. Ο Πατριάρχης είναι πνευματικός ηγέτης 300 και περισσότερων εκατομμυρίων πιστών ανά τον κόσμο, σε σύγκριση με τον μουφτή που αποτελεί τοπικό θρησκευτικό λειτουργό, μισθοδοτούμενο μάλιστα από το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη ουδείς ρώτησε τον κ. Νταβούτογλου, ως διευκρίνιση των περί θρησκευτικής ελευθερίας, αν εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης του 1923 και του 1970 που ρυθμίζουν την εκλογή του Πατριάρχη.

Δεν παρέλειψε ο τούρκος ΥΠΕΞ να αναφερθεί και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Είπε μάλιστα, στη γνωστή συνέντευξη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, ότι οι επαφές αυτές «έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο». Αν και ο κ. Δρούτσας ανέφερε στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον κ. Νταβούτογλου ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρατηρούμε τελευταία ότι ουδείς διευκρινίζει κατά τρόπο απόλυτο, σαφή και ρητό, την ακριβή έκταση του περιεχομένου των διερευνητικών επαφών. Σʼ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα επιβάλλεται η πλήρης διασαφήνιση.

Ακόμη, για το Καστελλόριζο, ο επισκέπτης μας διευκρίνισε ότι βρίσκεται στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο και αναφέρθηκε στις διαφωνίες της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Επανήλθε μάλιστα στο θέμα αυτό και δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Καστελλόριζο ανήκει στην Ελλάδα! Λησμονήσαμε να ευχαριστήσουμε (!) τον κ. Νταβούτογλου για το αυτονόητο, ενώ κανείς δεν τον ρώτησε στη βάση ποιων διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας επιμένει η Τουρκία τόσο στη μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Καστελλόριζο.

Έτσι λοιπόν οραματίζεται το «νέο και ειρηνικό στάτους κβο μεταξύ των δύο χωρών» ο κ. Νταβούτογλου; Και μάλιστα με «περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες» να κυματίζουν στο Αιγαίο. Κάθε επί του ερωτήματος απάντηση ευπρόσδεκτη.


Σχολιάστε εδώ