Η κοινωνία απαιτεί κάθαρση στο ποδόσφαιρο

Aπό το περασμένο καλοκαίρι η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας στον διεθνή εξευτελισμό της χώρας απʼ όσους ασχολούνται με το πιο λαϊκό άθλημα. Πότε με τους φακέλους για στημένους αγώνες των ελληνικών Πρωταθλημάτων που έστειλε η ΟΥΕΦΑ προς διερεύνηση αλλά χάθηκαν στη διαδρομή ή ξεχάστηκαν σε κάποιο γραφείο. Πότε με τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα διαμεσολαβητών, δηλαδή των μάνατζερ, που ξέπλενε μαύρο χρήμα σε συνεργασία με παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Πότε με τα θλιβερά επεισόδια σε αγώνες ντέρμπι που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα. Και τώρα με τις κασέτες στις οποίες, όπως προέκυψε και από το δικαστικό ρεπορτάζ, υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να στείλουν αρκετό κόσμο στο εδώλιο και να οδηγήσουν τις ομάδες τους στη Β΄ Εθνική. Βέβαια πρέπει πρώτα να φτάσει η ελληνική Δικαιοσύνη το μαχαίρι στο κόκαλο και να γίνει η κάθαρση του λαοφιλούς αθλήματος, όπως επιθυμεί ο απλός κόσμος που βλέπει ένα παιχνίδι να έχει μετατραπεί σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων και να έχει γίνει έρμαιο οικονομικών συμφερόντων που, όπως προκύπτει από τις κασέτες, τις οποίες παρέδωσε ο Αλέξης Κούγιας στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, δεν συνάδουν με την ελληνική νομοθεσία.

Ο γνωστός δικηγόρος έκανε την αρχή με την απομαγνητοφώνηση όσων ακούγονται στις δύο κασέτες και την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Τη σκυτάλη πήρε ο αθλητικός Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σημιτζόγλου, ο οποίος κάλεσε την Παρασκευή τους πρώην διαιτητές Σωτήρη Βοργιά και Γιώργο Δαλούκα. Ο πρώτος είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην τηλεοπτική εκπομπή του «Blue Sky» με τον Κυριάκο Θωμαΐδη «Η Δίκη της Δευτέρας», ενώ ο δεύτερος φέρεται να δέχθηκε πιέσεις για να σφυρίξει με συγκεκριμένο τρόπο στον αγώνα Παναθηναϊκός – Άρης για τη Σούπερ Λίγκα και παράλληλα του ζήτησαν να μεσολαβήσει για να επηρεάσει τον ιταλό διαιτητή του αγώνα Μακάμπι – Ολυμπιακός. Από τις ένορκες καταθέσεις των δύο πρώην διαιτητών προκύπτουν στοιχεία που μπορούν να παραπέμψουν τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο, εάν βεβαίως διασταυρωθούν.

Παράλληλα υπάρχουν και οι καταθέσεις του Κούγια, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κληθεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας Κύρος Βασσάρας, ο οποίος είναι και κουμπάρος του Δαλούκα. Αργότερα θα κληθούν τόσο ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ομολόγησε ότι τηλεφώνησε στον Δαλούκα και τον έψεξε για τα σφυρίγματά του στο Άρης – Παναθηναϊκός, ενώ μπορεί να υπάρξει και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για όλους τους εμπλεκόμενους.

Το βασικό επιχείρημα όσων ακούγονται στις κασέτες είναι ότι δεν μπορούν να σταθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη, επειδή λογίζονται προϊόντα υποκλοπής. Όμως η γνώμη των εισαγγελικών αρχών είναι διαφορετική και λαμβάνουν υπόψη τους τις απομαγνητοφωνήσεις και τις ένορκες καταθέσεις που τις συνοδεύουν.

Αντίδραση πρωθυπουργού

Η σοβαρότητα των καταγγελιών από τις οποίες αναδεύεται η δυσοσμία του ελληνικού ποδοσφαίρου προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Μάλιστα το έκανε από το Παρίσι, όπου βρισκόταν για σειρά επαφών. Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΑΕΚ Σταύρου Αδαμίδη σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε τη λήψη πρωτοβουλιών για να καθαρίσει οριστικά το ελληνικό ποδόσφαιρο από πρακτικές που το απαξιώνουν και το εξευτελίζουν στα μάτια των ελλήνων και ξένων φιλάθλων. Επίσης ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής έστειλε επιστολή στον Άρειο Πάγο και ζήτησε από τον Εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης. Ο Μπιτσαξής απαίτησε και από την ΕΠΟ να αναλάβει τη διεξαγωγή των επαγγελματικών Πρωταθλημάτων, διότι διαφορετικά θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Σε ανάλογο ύφος μίλησε και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Συμφωνεί η κοινή γνώμη

Η διακοπή της κάνουλας προς τις ομάδες είναι απαίτηση και της ελληνικής κοινωνίας. Με το δίκιο τους οι απλοί άνθρωποι λένε ότι δεν μπορεί να κόβει η κυβέρνηση τα χρήματα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, να προχωράει σε περικοπές μισθών και απολύσεις, αλλά την ίδια ώρα να χρηματοδοτεί ομάδες που οι παράγοντές τους φέρονται να στήνουν αγώνες ή οι οπαδοί τους να συμμετέχουν σε επεισόδια.

Στην κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.

Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για διακοπή του Πρωταθλήματος, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις για δύο ή τρία χρόνια, ώστε να καθαρίσει εντελώς το ποδόσφαιρο από όσους το λυμαίνονται και να επιστρέψει στο διεθνές στερέωμα σε υγιείς βάσεις. Άλλωστε με τις αποφάσεις στην οικονομία η κυβέρνηση πληρώνει καθημερινά το πολιτικό κόστος και μία απόφαση που θα βοηθήσει στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν θα πλήξει κι άλλο το προφίλ της, αλλά αντίθετα θα το τονώσει.


Σχολιάστε εδώ