Διγλωσσία Παπανδρέου

Κατά πρωτοφανή τρόπο ο πρωθυπουργός από τη μια ζητούσε -υποτίθεται- τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη διαστρέβλωνε τις θέσεις της ΝΔ και διέβαλλε τον ίδιο τον αρχηγό της. Ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση αρκετών ότι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις συναντήσεις για καθαρά «επικοινωνιακούς λόγους» αφ’ ενός και αφ’ ετέρου για να βρει αφορμή να προκαλέσει πόλωση στις σχέσεις του με την αξιωματική αντιπολίτευση. Με απώτερο στόχο να την καταγγείλει στη συνέχεια ότι δεν βοηθάει στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η «γκρίζα προπαγάνδα» του πρωθυπουργικού συστήματος ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Σαμαρά από το Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διοχέτευσαν στους δημοσιογράφους «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Θέλοντας έτσι να δείξουν ότι ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε τέτοιο θέμα, δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, πόσω μάλλον που αποκλείεται ο πρωθυπουργός να του έλεγε την αλήθεια. Όμως τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου δεν σταμάτησαν εκεί.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι ο πρόεδρος της ΝΔ να βγει να κάνει την δήλωσή του για τη συνάντηση διέδιδαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον… πανικό (!) που επικρατεί στο επιτελείο του, διότι -όπως υποστήριζαν- στη συνάντηση ο πρωθυπουργός είπε ότι αν το αποτέλεσμα της Συνόδου της 25ης Μαρτίου είναι αρνητικό για την Ελλάδα, τότε θα πάει σε πρόωρες εκλογές!

Την επομένη τη σκυτάλη της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας πήρε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου μετείχε ο Αντ. Σαμαράς, δεν υπήρχε σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους. Κατηγορώντας εμμέσως τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίστηκε όσο και όπως πρέπει τις θέσεις της χώρας μας. Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ που κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβάσει πιο προσεκτικά το ψήφισμα στο οποίο υπήρχαν σαφείς αναφορές στις ελληνικές θέσεις και στην ανάγκη να υπάρχουν αποφάσεις ανάλογες με αυτές για την Ιρλανδία. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό και την επομένη, οπότε αποδείχθηκε και για τον πιο δύσπιστο ότι δεν ήταν θέμα πλημμελούς ενημέρωσης, αλλά η διαστρέβλωση ήταν βάσει σχεδίου προκειμένου να συκοφαντήσει τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά.

Αυτή ακριβώς η τακτική του πρωθυπουργού ήρθε απλώς να δικαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ