Βάσω: Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Η άρνησή της να ψηφίσει την τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη για την απαγόρευση δόμησης σε οικόπεδα με κλήση άνω του 40% σε μικρά νησιά, ναι μεν περιέχει το στοιχείο μιας «προσωπικής βεντέτας», ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργοί, «η Βάσω Παπανδρέου είναι πολύ έμπειρη και έξυπνη για να εμπλακεί σε μια παλιά προσωπική βεντέτα». Θυμίζουμε ότι η κόντρα Παπανδρέου – Σηφουνάκη είχε ξεκινήσει όταν η κ. Παπανδρέου, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχε παραμερίσει τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία ο κ. Σηφουνάκης, ως υπουργός Αιγαίου τότε, έθετε περιορισμούς δόμησης στα νησιά, τους οποίους επαναφέρει τώρα, «πατώντας» και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όσον αφορά τη στάση της στη σημερινή συγκυρία, κάποιοι θεωρούν ότι βρήκε μια «χρυσή ευκαιρία» για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου πως είναι και θα είναι παρούσα. Η πρώην υπουργός, όπως και πολλοί ακόμα βουλευτές, έχει αναγκαστεί να ψηφίσει πολλά σκληρά και αντιλαϊκά νομοσχέδια, οπότε «ξεσπάει» σε πιο ανώδυνα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θέματα, με τα οποία ναι μεν διαφοροποιείται προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο δεν φαίνεται να αμφισβητεί κεντρικές και καίριες κυβερνητικές επιλογές.

Βέβαια η Βάσω Παπανδρέου είναι πολύ πιο μπροστά από άλλους βουλευτές σε θέματα αμφισβήτησης του κυβερνητικού έργου, όχι μόνο με τις ανοικτές αντιπαραθέσεις της με τον «τσάρο της Οικονομίας» Γιώργο Παπακωνσταντίνου (ήταν η πρώτη που του είπε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα του Μνημονίου), όσο και γιατί με ερώτησή της, την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έθεσε στη Βουλή θέμα για τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο (για το περίφημο σορτάρισμα), φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το ερώτημα που τίθεται και από το Μαξίμου και από κοινοβουλευτικά στελέχη είναι αν η κ. Παπανδρέου «θα ησυχάσει μʼ ένα υπουργείο»; Ωστόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τη γνωρίζουν καλά υπογραμμίζουν πως «δεν καίγεται να γίνει υπουργός, ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία». Υπογραμμίζουν ότι οι βλέψεις της είναι άλλες και εξηγούν πως, μετά και την καταψήφιση της τροπολογίας, φαίνεται να έχει πλέον το βλέμμα της στραμμένο στην «επόμενη μέρα», που θεωρεί ότι δεν είναι και πολύ μακριά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επιθυμεί να είναι ένας διακριτός και ισχυρός πόλος σε αυτήν την «επόμενη μέρα», ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί κάποιον ρόλο. Εξάλλου έχει ήδη καταφέρει να συσπειρώσει γύρω της μια μικρή αλλά συμπαγή ομάδα βουλευτών.

«Έμαθε από την εποχή της “ομάδας των τεσσάρων” με τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου», υπογραμμίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ασκήθηκε την περίοδο του 2007 με την εκ νέου κούρσα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τώρα φαίνεται να είναι πιο ώριμη και πιο μεθοδική στις κινήσεις της».


Σχολιάστε εδώ