Ασκήσεις θάρρους…

Ταυτόχρονα όμως χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Συνόδου με τη χαρακτηριστική αποστροφή ότι «η 25η Μαρτίου δεν είναι το τέλος του κόσμου»! Το τοπίο παραμένει θολό ως προς τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Φέρεται μάλιστα ότι προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα, στη συνέχεια θα έρθουν τα χειρότερα. Ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι αν αφεθεί η Ελλάδα στη χρεοκοπία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, καθώς η ζημιά για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα κυμανθεί από 30 μέχρι 50%. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα υπέρ των ελληνικών αιτημάτων, ο Γ. Παπανδρέου, παραμονές της έκτακτης Συνόδου, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι και στο Παρίσι όπου συνομίλησε με τον Νικολά Σαρκοζί.

Με άδεια χέρια

ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ για το… σχεδόν τίποτα αποδείχθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς επί της ουσίας δεν εξασφάλισε τη συναίνεση που επιδίωκε, αν φυσικά η πρόσκληση δεν ήταν για λόγους εντυπώσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, καθώς και της έκδοσης ευρωομολόγου υπό τον όρο ότι η όποια λύση συμφωνηθεί δεν θα συνοδευτεί από νέα μέτρα. Παράλληλα ζήτησε δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Η Αλ. Παπαρήγα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης, προέβλεψε ότι τα χειρότερα έρχονται και ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε πιο επιθετική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έξοδο από το Μνημόνιο και διενέργεια δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη συνολικής λύσης, διότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, αλλά ούτε και να σέρνεται πίσω από τις αγορές.

Αναστάτωση

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της (νέας) υποβάθμισης, κατά τρεις βαθμίδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moodyʼs. Εξέλιξη που προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη στην κυβέρνηση, αναστάτωση στις αγορές, αλλά και άνοδο των σπρεντ, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση, που δεν έχει καμιά βάση σε σχέση με την πορεία του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών διατύπωσε υπαινιγμούς για τη χρονική στιγμή που ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση, ήτοι παραμονές των κρίσιμων αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά τους, αρμόδιοι παράγοντες του ΔΝΤ εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση θα πετύχει και ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο. Η Moodyʼs αποδίδει την απόφασή της στον υπαρκτό κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στην καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η υστέρηση κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 κινήθηκε στο 9,2%, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, με την ηγεσία του να… απειλεί με μέτρα τους επικεφαλής των συγκεκριμένων εφοριών.

«Ταπεινωτική απόφαση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ κόντρα πυροδότησε η λύση που δόθηκε στο ζήτημα των μεταναστών απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία. Συμφωνήθηκε το καθεστώς ανοχής να είναι απεριορίστου χρόνου, οι μετανάστες να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μειωθεί από τα 12 στα 8 χρόνια το διάστημα παραμονής στη χώρα για τη νομιμοποίησή τους. Για «δικαίωση» του αγώνα τους έκαναν λόγο οι μετανάστες, καθώς, όπως είπαν, ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων τους. Για «πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική» για την ελληνική πολιτεία απόφαση μίλησε η ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στον εκβιασμό των μεταναστών και προχωρεί διά της πλαγίας οδού στη νομιμοποίησή τους. «Η κυβέρνηση προσκύνησε τους μετανάστες», υπερθεμάτισε ο ΛΑΟΣ. Απαντώντας, ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αφού όπως υποστήριξε δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των απεργών μεταναστών και στο εξής η παραμονή τους είναι στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας.

Προκλητικός

ΑΙΣΘΗΣΗ και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση (σε κυριακάτικη εφημερίδα) του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπαχθεί στην ελληνική ΑΟΖ. Παράλληλα χαρακτήρισε… υπερβολικές τις διαστάσεις που δίνονται κάθε φορά από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης στις περιπτώσεις παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων. Υποστήριξε ότι οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών είναι στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών και δεν συνιστούν κανενός είδους παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σε νεώτερες δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Δ. Δρούτσα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέμεινε στον ισχυρισμό του, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία του νησιού. Από την πλευρά του ο έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Η ήπια αντίδραση του κ. Δρούτσα προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε κλειστή συνάντηση με έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία θα άρει το «casus belli» αν η Ελλάδα παραιτηθεί από το δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ