από το Περιστύλιο…

Όσο και να το κάνεις, τους ήρθε όμως μια κατάπληξη, αφού από αλλού τον περίμεναν τον πανικό στο νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και από αλλού τους ήρθε… Η δόμηση στις περιοχές Natura πέρασε χωρίς καμία διαρροή, ενώ τις φωτιές τις άναψε ο Σηφουνάκης.

Η Βάσω, σου λέει, το χρώσταγε στον Σηφουνάκη, ο οποίος επανέφερε σε ισχύ τις διατάξεις που θεσπίστηκαν επί υπουργίας του το 2002 και απαγόρευαν τη δόμηση σε οικόπεδα με κλίση άνω του 35% (το ποσοστό πλέον αυξήθηκε σε 40%) και η ίδια ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε καταργήσει έναν χρόνο μετά. Όσο για τον Παπαμανώλη, που διετέλεσε επί επτά χρόνια αντινομάρχης Κυκλάδων, έχουν την άνεση να υποθέσουν ότι επικράτησαν τα τοπικά κριτήρια, καθώς και ο ίδιος δήλωσε ότι η διάταξη αδικεί τους κατοίκους των μικρών νησιών. Την τροπολογία από τους κυκλαδίτες βουλευτές ψήφισε μόνο ο Παναγιώτης Ρήγας, που είναι μέλος της κυβέρνησης. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, εκτός της Δημοκρατικής Αριστεράς που τάχθηκε υπέρ και του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε «παρών».

ζΕίναι γεγονός ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη σοβαρότερη ίσως απειλή από το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μέλη της οποίας δήλωναν ή άφηναν να εννοηθεί ότι θα το καταψηφίσουν αν δεν γίνονταν οι αλλαγές που ζητούσαν στο άρθρο 9, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura. Η υπουργός κράτησε το θέμα ανοιχτό πάνω από σαράντα ημέρες. Ύστερα από απανωτές αναβολές έφερε επιτέλους το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, όπου μέχρι να ψηφιστεί αναγκάστηκε σε απανωτές περαιτέρω… κωλοτούμπες, έτσι ώστε η τελική διατύπωση να ανταποκρίνεται σε αυτό που χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας «απλές και καθαρές λύσεις»! Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί μόνο όταν δέχεται εσωκομματικές πιέσεις.

ζΗ υπουργός, υπό το βάρος των πιέσεων, ανακοίνωνε αλλαγές χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τους βουλευτές, με αποτέλεσμα να την κατηγορούν για έλλειψη διαλόγου, να επικρίνουν τις διατάξεις από το βήμα της Βουλής και να της σέρνουν τα εξ αμάξης στο περιστύλιο. Με κομψό ή απαιτητικό τρόπο –και σε ορισμένες περιπτώσεις με ευθείες απειλές καταψήφισης αν δεν αλλάξει η διατύπωση (όπως τοποθετήθηκαν οι Σ. Μερεντίτη, Κ. Μπατζελή, Σ. Μοσχόπουλος, Δ. Βαρβαρίγος)– πολλοί βουλευτές, (όπως οι Κ. Γείτονας, Κ. Περλεπέ, Κ. Καρτάλης, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Βούρος, Ν. Ζωίδης, Γ. Αμοιρίδης, Β. Γιουματζίδης, Κ. Σπληλιόπουλος κ.ά.) δεν μάσησαν τα λόγια τους. Έτσι η υπουργός, προκειμένου να μην ψηφιστεί το άρθρο, άλλαξε τη διατύπωση θεωρώντας όλα τα οικόπεδα 4 στρεμμάτων άρτια και οικοδομήσιμα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και όχι ως την 1η Μαρτίου, όπως προβλεπόταν αρχικά. Άρτια και οικοδομήσιμα θα είναι εφεξής τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων με πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα στους εθνικούς, επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους. Για την ιστορία, υπέρ του άρθρου 9, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΛΑΟΣ, τάχθηκαν 154 βουλευτές, όχι ψήφισαν 113 και ένας δήλωσε παρών.

ζΌλα τα περίμενε ο Καρατζαφέρης, αλλά όχι αυτό. Ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός δεν θα του αποκάλυπτε στη συνάντηση που είχαν τον τρόπο που θα χειριζόταν την υπόθεση των 300 παράνομων μεταναστών. Στην ουσία δηλαδή φάνηκε να του ήρθε ο νταμπλάς όχι τόσο εκ του αποτελέσματος, ότι δηλαδή οι Μαροκινοί θα παραμείνουν σε καθεστώς ανοχής, θα εφοδιαστούν με ταξιδιωτικά έγγραφα και τη δυνατότητα να καταθέτουν αίτηση άδειας παραμονής με οκτώ χρόνια εργασίας, όσο κυρίως επειδή ο Παπανδρέου, που τα συζητούσαν τόση ώρα, δεν τον εμπιστεύτηκε παρά τη στήριξη που του παρείχε μέχρι σήμερα. Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα, εξ όσων είπε, ότι ο πρωθυπουργός είχε επωάσει τις αποφάσεις του και είχε καταλήξει σʼ αυτές πιο μπροστά, αλλά επέλεξε να μην πει κουβέντα στους πολιτικούς αρχηγούς: «Δεν μας είπε τέτοια πράγματα ο πρωθυπουργός. Δεν μας είπε. Τουλάχιστον σε εμένα δεν είπε και κάναμε πάρα πολλή ώρα συζήτηση», έλεγε και ξανάλεγε. Έβγαλε μάλιστα και πίκρα, προσθέτοντας: «Να σέβεστε άλλη φορά πιο πολύ τον νόμο, να σέβεστε πιο πολύ το Κοινοβούλιο, να σέβεστε πιο πολύ τους θεσμούς».

Μήπως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι τη χάνει τη δεξιά του στήριξη;

ζΈγινε πάντως της παλαβής στην ολομέλεια της Βουλής, όπου μέσα στη μαύρη νύχτα ΛΑΟΣ και ΝΔ απαίτησαν να έρθει –και τελικά ήρθε– ο Γ. Ραγκούσης να δώσει εξηγήσεις για τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση στους παράνομους μετανάστες.

«Αυτά που κάνετε είναι ξεφτίλα! Να σηκωθείτε να φύγετε! Καταστρέφετε τη χώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

«Εμείς να φύγουμε; Δεν είστε καλά», απάντησε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

«Δεν σας αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία», επανήλθε ο πρώτος.

«Σας ανακαλούμε στην τάξη! Κύριε Ροντούλη, η ξεφτίλα είναι δική σας, διότι δεν καταλαβαίνετε ούτε τι σημαίνει σεβασμός ανθρώπινης ζωής ούτε τήρηση του νόμου ούτε της κοινωνικής ειρήνης. Καταλάβατε, κύριε Ροντούλη;», παρενέβη ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Ντροπή σας, λέτε ψέματα!», πετάχτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα της Αριστεράς: «Η δημοκρατική Ελλάδα σήμερα μπορεί να έχει ψηλά το κεφάλι. Οι μισαλλόδοξοι ας κοιτάξουν να μαζέψουν τα ψηφαλάκια τους από φοβισμένες συνειδήσεις!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.

«Πρέπει να ντρέπεστε μʼ αυτά που λέτε», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος. Και ο… διάλογος εξελίχτηκε ως εξής:

Θ. Δρίτσας: «Θα μας απαγορεύσετε και να μιλάμε;»

Γ. Αποστολάκος: «Καταλύτες της δημοκρατίας είστε!»

Θ. Δρίτσας: «Τις ντομάτες, κύριε συνάδελφε…»

Γ. Αποστολάκος: « Να ντρέπεστε!»

Θ. Δρίτσας: «Εθνικόφρονα!»

ζΚαβγάς Πάνου Καμμένου και Νίκου Σηφουνάκη που κατέληξε σε προσωπικό επίπεδο στο περιθώριο της συζήτησης του περίφημου νομοσχεδίου της Τίνας Μπιρμπίλη:

«Ο αδελφός του Νίκου Παπανδρέου και πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, την προηγούμενη εβδομάδα αρνήθηκε να συζητήσει επίκαιρη ερώτηση προς τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το Αγαθονήσι, με τον θάνατο ενός πενηνταπεντάρη ταχυδρόμου, ο οποίος πέθανε επειδή δεν υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση», άρχισε προκλητικά την τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι από παλιά η άποψή του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την οικογένεια Παπανδρέου. Μην ξεχνάτε ότι είχε πει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της “17 Νοέμβρη”. Είναι γνωστά αυτά, αλλά δεν θα ασχοληθώ, διότι ισχύει μια παλιά ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, που δεν θέλω να την πω», του απάντησε ο Ν. Σηφουνάκης.

Π. Καμμένος: «Μα γιατί να ασχοληθείτε; Έχετε τόσα άλλα διάφορα θέματα!»

Ν. Σηφουνάκης: «Μη δημοκοπείτε, λοιπόν. Είστε γνωστός στην ιστορία σας, για την οικογένεια Παπανδρέου και για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που θα ντρέπεστε σε όλη σας τη ζωή γιʼ αυτά που έχετε πει για τον Ανδρέα Παπανδρέου!»

Π. Καμμένος: « Επί προσωπικού, κύριε πρόεδρε, παίρνω τον λόγο γιατί ανέφερε “πρέπει να ντρέπεστε” ο κύριος υπουργός και πρέπει να το αποσύρει.»

Ν. Σηφουνάκης: «Δεν αποσύρω τίποτα.»

Π. Καμμένος: «Δεν αναφέρθηκα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αναφέρθηκα στον κ. Νίκο Παπανδρέου, φίλο και στα δείπνα του κ. Σηφουνάκη, που δεν πληρώνει φράγκο στο ξενοδοχείο του πεθερού του με τον κ. Πάγκαλο, την ώρα που πεινάει ο ελληνικός λαός και τρώνε τα εκατομμύρια, εδώ, επί του Συντάγματος. Και ουχί στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ετόλμησε να πει το “βυθίσατε το ΧΟΡΑ”, ο οποίος δεν θα έκανε ποτέ την προδοτική πολιτική που κάνετε σήμερα!»


Σχολιάστε εδώ