Αγαστή συνεργασία με… τον εχθρό

FΌλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο όταν αφήνει να εννοηθεί ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης παίζουν περίεργα παιχνίδια και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τα ακραία και πιθανόν αδικαιολόγητα σε κάποιο βαθμό «τσεκουρώματα» πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε κρίσιμους πολιτικούς χρόνους. Και πολύ καλά κάνει που ζητεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας των οίκων αξιολόγησης.
FΣτην περίπτωση αυτή, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίζει ένα διπλό παιχνίδι: Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση της Moody’s, που έστειλε τα ελληνικά ομόλογα στην «Β» κατηγορία, μαζί με τα ομόλογα της Αγκόλας και της Μογγολίας, διαπιστώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συνεργασθεί θαυμάσια με τη Moody’s για να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση, παρέχοντας πρόσβαση στα κρατικά αρχεία, σε εσωτερικά έγγραφα που δεν δημοσιοποιούνται και λαμβάνοντας έγκαιρα, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
FΑν το υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε ύποπτες τις μεθοδεύσεις των οίκων αξιολόγησης εναντίον της χώρας, θα μπορούσε θαυμάσια να μην έχει προσφέρει τη συνεργασία του, αφήνοντας τη Moody’s να αξιολογήσει τα ελληνικά ομόλογα βασιζόμενη σε δημοσιοποιημένα στοιχεία, όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ακόμη και η αμερικανική. Έτσι θα ήταν πολύ πειστικότερη η καταγγελία των μεθοδεύσεων της Moody’s και τα αιτήματα για αυστηρότερη εποπτεία. Δεν μπορείς από τη μια να αναγνωρίζεις το κύρος ενός οίκου, ανοίγοντας τις πόρτες του υπουργείου σου διάπλατα, και από την άλλη να τον καταγγέλλεις δημόσια, επειδή δεν σε εξυπηρετούν τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης.
«Δωράκι»
στους τραπεζίτες
FΕίναι γνωστό ότι οι τράπεζες που ελέγχουν σήμερα την εταιρεία του ελληνικού χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) αγόρασαν φθηνά ένα μονοπώλιο από το Δημόσιο, ελάχιστα έκαναν για να αναβαθμισθεί το «μαγαζί» σ’ ένα περιβάλλον έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και φρόντισαν επί σειρά ετών να… αρμέγουν την αγελάδα του ΧΑ χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μέλλον.
FΕίναι προκλητικό, όμως, ακόμη και μέσα στη σημερινή κρίση, όπου όλοι μιλάνε για την ανάγκη νέων επενδύσεων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η οικονομία και άλλα ωραία, να προσφέρει η ΕΧΑΕ «δωράκια» εκατομμυρίων στις τράπεζες-μετόχους της, υπό τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων. Μερικά εκατομμύρια ευρώ δεν θα σώσουν τις τράπεζες, αλλά είναι πολύτιμα για την ΕΧΑΕ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, για παράδειγμα, για την τεχνολογική αναβάθμιση του χρηματιστηρίου. Δεν μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο στην παροχή των υπηρεσιών του, να μειώνονται απελπιστικά τα έσοδά του λόγω της κρίσης και η διοίκηση της ΕΧΑΕ να ενδιαφέρεται μόνο για την επιστροφή κεφαλαίων στους τραπεζίτες-μετόχους. Ας το σκεφθούν λίγο πιο σοβαρά και ας αξιοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για την ανάπτυξη.


Σχολιάστε εδώ