Έξω ο «Αττίλας» και να λυθεί το θέμα των εποίκων!

Ακόμη, αξιώνει τη διευθέτηση του προβλήματος των εποίκων, ένα ζήτημα που, σύμφωνα με τις εκθέσεις Κουκό και Λάκσον, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της λύσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική θέση επί του Κυπριακού στην έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, η οποία ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Ευρωβουλής την περασμένη Τετάρτη. Το ζητούμενο είναι εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα φέρει τη θέση αυτή στις συνομιλίες ή εάν θα παραμείνει γράμμα κενό περιεχομένου.

Εμπόριο και ενταξιακά κεφάλαια

Το φιλοτουρκικό μπλοκ επιδίωξε να περάσει μέσω των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων τροπολογίες για την έγκριση του κανονισμού για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο» μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ. Τελικά οι τροπολογίες κατέπεσαν, όπως και εκείνες των Σοσιαλιστών, οι οποίες υποβλήθηκαν κατόπιν παρέμβασης του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Στόχος του κ. Φούλε είναι να δημιουργήσει συνθήκες ξεπαγώματος της παγωμένης τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας. Γι’ αυτό οι τροπολογίες αναφέρονταν στο άνοιγμα των κεφαλαίων της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη και της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες δεν θέλουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά μόνο ειδική σχέση. Ο Επίτροπος Φούλε, για τους δικούς του λόγους, θέλει να κρατήσει ζωντανή την τουρκική ενταξιακή πορεία, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει μόνο άλλα τρία κεφάλαια από τα 35 συνολικά. Έχει ήδη ανοίξει 13, ενώ 14 είναι παγωμένα λόγω Κυπριακού. Προσδοκούσε ότι θα άνοιγε και το κεφάλαιο του ανταγωνισμού στο τέλος του 2010, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό, αφού η Άγκυρα δεν κατάφερε να εκπληρώσει επί του εν λόγω κεφαλαίου τα κριτήρια που τέθηκαν από την ΕΕ. Πάντως στην έκθεση για την αξιολόγηση της Τουρκίας υπάρχει παράγραφος που ζητά από το Συμβούλιο να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, το οποίο κρατεί παγωμένο η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή τα τουρκικά πολεμικά σκάφη παρεμποδίζουν τις έρευνες για την εξεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Εκλογές και ειδική σχέση

Μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου δεν αναμένονται εντυπωσιακές εξελίξεις ούτε στην τουρκική ενταξιακή πορεία ούτε στο Κυπριακό.

Απλώς τώρα υπάρχουν δύο τάσεις εντός της ΕΕ: Σύμφωνα με την πρώτη τάση, εκείνη του φιλοτουρκικού μπλοκ, για να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό θα πρέπει η Λευκωσία να άρει τα βέτο της επί των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων. Σύμφωνα με τη δεύτερη, εκείνη του ελληνοκυπριακού στρατοπέδου, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και εφόσον συνεχίζει να επιβάλλει εμπάργκο στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια θα παραμένουν παγωμένα.


Σχολιάστε εδώ