Ένα στα τέσσερα παιδιά χωρίς δουλειά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά (39%) ηλικίας 15-24 ετών, που ψάχνουν για δουλειά, δεν καταφέρνουν να απασχοληθούν πουθενά, ούτε για μία ώρα την εβδομάδα! Το ποσοστό ανεργίας στην επόμενη νεανική ηλικιακή ομάδα (25-34 ετών) ανέρχεται στο 21% και βαίνει μειούμενο στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στο 14,8%. Και επειδή τα ποσοστά μπορεί να μη σας εντυπωσιάζουν όπως εμάς, απλώς να σημειώσουμε ότι μεταφράζονται σε 228.535 περισσότερους ανέργους στον γενικό πληθυσμό ανάμεσα στον Δεκέμβρη του 2009 και του 2010! Οι άνεργοι συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 733.645 στο τέλος της χρονιάς.

Δραματική εξέλιξη
Η αύξηση των ποσοστών είναι τραγική: Στην ηλικιακή ομάδα των νέων 15-24 ετών ανέρχεται στο 35% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στην ομάδα των νέων 25-34 ετών εκτοξεύεται στο 53%. Η αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 45% ανάμεσα στον Δεκέμβρη του 2009 και του 2010. Η κατάσταση στα νησιά φαίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια το ποσοστό ανεργίας σʼ έναν δεδομένο μήνα αναφοράς έχει διπλασιαστεί (Ιόνιο) ή και τριπλασιαστεί (Νότιο Αιγαίο)! Αξίζει να σημειώσουμε ότι πλησιάζουμε ολοταχώς την Ισπανία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 (περίπου 43%), ενώ πλησιάζουμε και στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανεργίας στην ίδια ηλικιακή ομάδα (λίγο πάνω από 20% στην Ευρωζώνη).

Πρωτοβουλίες Κατσέλη
Μπροστά στον ορυμαγδό αυτών των αρνητικών εξελίξεων στο θέμα της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατάφερε να προχωρήσει ορισμένα προγράμματα που θα δώσουν μια ανάσα σε πολλούς ανέργους. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε μια «βεντάλια» πέντε προγραμμάτων που ξεκινούν αμέσως και θα καλύψουν με εργασία και αντίστοιχη αμοιβή για μερικούς μήνες περίπου 190.000 ανέργους. Έπειτα από αυτά, και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, το υπουργείο περιμένει ότι θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, παλαιότερα προγράμματα απασχόλησης που λιμνάζουν, ώστε να δοθεί πιο μόνιμη λύση στα προβλήματα των ανέργων και να αυξηθεί σε πιο μόνιμη βάση η απασχόληση. Σημειώνουμε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα προς διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πιστεύει ότι θα προσφέρει απασχόληση σε πολλές ακόμη χιλιάδες ανέργους, στον τομέα της κοινωνικής βοήθειας.


***

Ένταση
στις σχολές
Η κατάσταση στις σχολές της Αθήνας οξύνεται, καθώς συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα τα επεισόδια μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για τα οποία σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Νέα περιστατικά είχαμε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αυτήν τη φορά με θύματα ΠΑΣΠίτες. Η ένταση συνεχίστηκε βέβαια και στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου η Πρυτανεία, υιοθετώντας τις καταγγελίες της ΔΑΠ, έκλεισε τη σχολή για δύο ημέρες, για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από την ΠΑΣΠ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΟΠΑ επιλέγουν πλέον να κάνουν εκδηλώσεις εκτός κτιρίων ΑΣΟΕΕ, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε την επιτυχία της εκδήλωσης ούτε τη σωματική τους ακεραιότητα εντός των χώρων του Πανεπιστημίου. Τελευταίο παράδειγμα μία ημερίδα που διοργάνωσαν μέσα στην εβδομάδα, στο ξενοδοχείο «President», όπου μίλησε για την οικονομική κρίση και ο Γιώργος Αλογοσκούφης…

Σενάριο διάλυσης
Όπως σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στις παρατάξεις για την όξυνση των πνευμάτων και τα περιστατικά βίας που συνεχίζονται στις σχολές. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί η ένταση και θα πάμε άμεσα σε αποκλιμάκωση. Οι απαισιόδοξοι ωστόσο συζητούν ένα σενάριο που πιθανόν να αλλάξει άρδην τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων. Δεδομένης της επιλογής της ΠΚΣ και της ΚΝΕ να ασχοληθούν βασικά και κατά προτεραιότητα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μια αγωνιστική δομή που δεν συμμετέχει στους φοιτητικούς συλλόγους, είναι πιθανόν οι κομμουνιστικές δυνάμεις στα πανεπιστήμια να μη συμμετάσχουν καν σε εκλογές, επικαλούμενες και το κλίμα που δημιουργούν οι δύο μεγάλες παρατάξεις. Αν η ένταση συνεχιστεί και παραμείνει η σημερινή πραγματικότητα της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετικών στελεχών ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όπως και ΟΝΝΕΔ – Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανόν, λόγω επιμέρους ζητημάτων, να μη στηθούν κάλπες σε ορισμένες σχολές. Σε αυτήν τη συνδυαστική, αλλά καθόλου απίθανη, περίπτωση θα έχουμε ως αποτέλεσμα μια παράταξη να μη συμμετάσχει σε εκλογές, και κάποιες μεγάλες κάλπες της Αθήνας να μη συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η ταφόπλακα της σημερινής μορφής του φοιτητικού κινήματος και θα οδηγήσει σαφέστατα σε εξελίξεις, με ή χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών…

***

Δράσεις της Νεολαίας ΛΑΟΣ
Η ΝΕΟΣ, η Νεολαία του ΛΑΟΣ, φαίνεται ότι βελτιώνεται οργανωτικά, με αιχμή τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνον εκεί. Για παράδειγμα, αίσθηση προκάλεσε στο κόμμα του ΛΑΟΣ το ότι στην πρόσφατη εκδήλωση «Μακεδονικό Γλέντι» που διοργάνωσε η ΝΕΟΣ και οι τοπικές του ΛΑΟΣ στην Έδεσσα, η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μεγάλη και για πρώτη φορά είδαμε ότι περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες ήταν νεαρός! Σημαντικό στοιχείο για τους ΝΕΟΣίτες είναι επίσης ότι καταφέρνουν να στήσουν τοπικές επιτροπές νεολαίας σε περιοχές όπου πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ούτε οργανωτικός πυρήνας νέων. Παράλληλα συνεχίζουν με αυξανόμενο ρυθμό τις δημόσιες παρουσίες τους (εκδηλώσεις για Βόρειο Ήπειρο, συγκεντρώσεις για τη δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, συγκεντρώσεις και συζητήσεις για τη λαθρομετανάστευση κ.λπ.). Ξεχωριστή σημασία παραδοσιακά, και όχι λόγω επικαιρότητας, δίνουν στην καθιερωμένη πλέον (την κάνουν κάθε χρόνο) δράση τους ενάντια στο παρεμπόριο. Αυτήν τη φορά η δράση είχε επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και μοίρασαν υλικό στους πολίτες ενάντια στο παράνομο εμπόριο και υπέρ της στήριξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ελληνικά προϊόντα.

***

Αξιόλογη πρωτοβουλία
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από απλούς πολίτες εδώ και μερικές εβδομάδες, μέσω διαδικτύου, για την ενίσχυση των κατοίκων του Καστελλόριζου, με αφορμή τις συνεχείς επιβουλές της Άγκυρας επί του ακριτικού μας νησιού. Στην αρχή διάφοροι πολίτες επέλεξαν να στέλνουν γράμματα, κάρτες και αναμνηστικά στην ταχυδρομική διεύθυνση του δημαρχείου και του δημοτικού σχολείου του Καστελλόριζου. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε συμμετέχων έγραφε λίγα λόγια συμπαράστασης στους κατοίκους του νησιού. Εν συνεχεία η πρωτοβουλία πήρε πιο ουσιαστικό χαρακτήρα. Καλούνται όσοι θέλουν να συμμετάσχουν να στείλουν από ένα βιβλίο, ακόμη και μεταχειρισμένο, με ή χωρίς κάποια αφιέρωση, με στόχο να εμπλουτιστεί ουσιαστικά η βιβλιοθήκη του ακριτικού δημοτικού σχολείου. Μαθαίνουμε ότι πολλοί νέοι μέσω των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο έχουν κινητοποιηθεί, ενώ ήδη αρκετές τοπικές οργανώσεις των πολιτικών νεολαιών αλλά και φοιτητικές παρατάξεις σε κάποια πανεπιστημιακά τμήματα έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία, που κινείται εκτός των προβολέων των ΜΜΕ. Για όσους ενδιαφέρονται η ταχυδρομική διεύθυνση είναι: Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο, Μεγίστη, 85111, Καστελλόριζο, Ελλάδα. Έχει σημασία να προσθέτουμε τη χώρα στη διεύθυνση, ειδικά γιʼ αυτό το νησί μας…

***

Επανεμφάνιση
Από τις αρχές του χρόνου παρατηρούμε τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην υποψήφιου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Χατζή. Ένα εξάμηνο μετά την ήττα του από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, ο Κώστας Χατζής επανέρχεται με μια σειρά άρθρων σε ιστοσελίδες του «πατριωτικού» χώρου. Απελευθερωμένος, όπως δείχνει, από τα δεσμά της πολιτικά ορθής παρουσίας που επιβάλλεται σʼ ένα προβεβλημένο εκλεγμένο στέλεχος, φαίνεται ότι ακολουθεί το προφίλ που όλα τα χρόνια τον χαρακτήριζε: αυτό του δυναμικού μαχητή των (ακραίων για κάποιους) ιδεών του. Στην αρχή είδαμε το πολύ καλό άρθρο του με τίτλο «Η Εθνική Ταυτότητα ως βίωμα», το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Patria». Μετά είχαμε τη, διαδικτυακή κυρίως, «μάχη για τον πυρσό», όταν άλλαξε το σήμα της ΝΔ. Ακολούθησε η παρουσία στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου μαζί με άλλους νέους, ΟΝΝΕΔίτες και μη, ήπιαν και τον καφέ τους στην πλατεία μετά την τελευταία συγκέντρωση των κατοίκων κατά των λαθρομεταναστών. Τελευταία ήρθε το άρθρο «Τα κόμματα κοιμούνται και οι πολίτες αφυπνίζονται», με το οποίο τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ των κινημάτων ανυπακοής των πολιτών και καλεί τη ΝΔ να κάνει το ίδιο. Ο Κώστας Χατζής στην πολύμηνη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΟΝΝΕΔ έχει κάνει πολλούς φίλους, κυρίως στον κύκλο των «γαλάζιων ιστολογίων», οι οποίοι με χαρά αναπαράγουν τις θέσεις του. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τόσο ο Κώστας Χατζής όσο και μερικά ακόμη μέλη της προηγούμενης ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ θα είναι υποψήφιοι (και υποψήφιες…) βουλευτές στις επόμενες εκλογές.

Ηλεκτρονική κριτική
Δηλώνουν πολύ «του διαδικτύου» στη Λυκούργου, αλλά πρέπει να δέχονται και την κριτική. Αντιγράφουμε από επιμελή και καλοπροαίρετο αναγνώστη: «Η ιδέα τού να ανεβάζει κανείς τις πολιτικές του θέσεις είναι για να τις κάνει, υποτίθεται, προσβάσιμες σε όλους. Στην προσπάθειά μου να βρω το πλήρες κείμενο των προτάσεων της ΔΑΠ είχα τελικά μια από τις πιο απογοητευτικές ιντερνετικές εμπειρίες. Το σάιτ της ΔΑΠ σού ζητάει, για να δεις τις προτάσεις της, να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία στην εφαρμογή (!) της παράταξης στο Facebook και στη συνέχεια να κάνεις like στο αρχείο με τις προτάσεις της (πριν τις διαβάσεις). Ακόμα και αν τα κάνεις αυτά, δεν θα δεις ποτέ το σχετικό αρχείο όμως, γιατί το link δεν σε οδηγεί πάλι πίσω στο σάιτ της ΔΑΠ. Ρωτώντας το Google, βρήκα τις προτάσεις στην εφαρμογή issuu, όπου και πάλι όμως, αν και το δελτίο Τύπου της ΟΝΝΕΔ μάς προτρέπει να τις κατεβάσουμε, η δυνατότητα για download έχει απενεργοποιηθεί…».

Τα σχολεία στο προσκήνιο
Σηκώνει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση η ΟΝΝΕΔ, και ακολουθεί η ΝΔ, για το θέμα της κατάργησης και της συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε ξεχωριστή ειδική δήλωση για το θέμα του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Σε αυτήν κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα (ή ψέματα;) καθώς τονίζει ότι, λόγω κόστους μεταφοράς, οι δαπάνες θα είναι αυξημένες μετά τις συγχωνεύσεις, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί οικονομικού εξορθολογισμού. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τονίζει ότι είναι μακροπρόθεσμα λανθασμένη επιλογή, καθώς προωθεί την αστυφιλία και τη μετακίνηση των μαθητών προς τα αστικά κέντρα, αντί να προωθεί την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης ως στρατηγικές επιλογές για το μέλλον. Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα η Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση, το μαθητικό της ΟΝΝΕΔ. Σε αυτήν, με πολλά στοιχεία, αναδεικνύεται η αστοχία των κυβερνητικών επιλογών για συγχωνεύσεις σχολείων και παρουσιάζονται πρακτικές προτάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των σχολικών μονάδων χωρίς να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις. Μαθαίνουμε ότι αναλόγως της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης στο θέμα, είναι πιθανόν η ΟΝΝΕΔ και ίσως και η ΝΔ να «σηκώσουν» περισσότερο το θέμα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Για τον εθελοντισμό
Με αθόρυβο μέχρι τώρα τρόπο προωθείται από πολιτικές νεολαίες το θέμα του εθελοντισμού για τους αγώνες Special Olympics. Εδώ και μερικές εβδομάδες η ΟΝΝΕΔ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα. Προσπαθεί να προσελκύσει εθελοντές για τους αγώνες από τη βάση των μελών της. Φαίνεται μάλιστα να τα καταφέρνει, καθώς είχε θέσει στόχο τον αριθμό των 125 εθελοντών-μελών της ΟΝΝΕΔ και μέχρι στιγμής έχει υπερβεί τους εκατό. Γιʼ αυτόν τον σκοπό, και με το μυαλό στο Έτος Εθελοντισμού 2011, έχει υλοποιήσει και σχετική διαδικτυακή καμπάνια. Και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ όμως κάνει το ίδιο, χωρίς να μας έχει δώσει αριθμό εθελοντών, καθώς δεν παρακολουθούν το θέμα κεντρικά. Έχει φτιάξει ωστόσο, με πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων μελών της, σχετική διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης, με την οποία προσπαθεί να προωθήσει το θέμα και να προσελκύσει περισσότερα μέλη.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ημερομηνίες
Παρότι κάποιοι, κυρίως γαλάζιοι, άφηναν να διαρρέουν «κουφές» ημερομηνίες για φοιτητικές εκλογές, όπως η 6η Απρίλη (δεν υπάρχει…), εμείς σας λέμε ότι η πιο πιθανή ημερομηνία αυτήν τη στιγμή είναι η 18η Μαΐου. Συζητιέται με βεβαιότητα σε ορισμένους κύκλους που πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων…
Παρέμβαση
Δεν πέρασε απαρατήρητη η κατάθεση κειμένου-πλατφόρμας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για μια διαφορετική πολιτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι την πλατφόρμα υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, αρκετά νεαρά στελέχη του Κινήματος. Συγγραφέας της πλατφόρμας είναι ο Θέμης Τζήμας, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προέρχεται από τη Νεολαία, αλλά την υπογράφει τόσο ο Δημήτρης Σακελλάρης (νεαρό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος) όσο και ο Αντώνης Ελευθεριάδης (μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ). Τα άλλα μέλη του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν και συνδιαμόρφωσαν το κείμενο είναι οι Λούης Κουρτίδης, Κώστας Μαμελής, Ρία Μπάφα, Γιώργος Χαλβατζόγλου, Στέλιος Σπάθης, Κώστας Διαμαντής.
Επιβεβαίωση
Θυμάστε που σας γράφαμε πρώτοι ότι ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς θα ήταν υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος; Επιβεβαιωθήκαμε, αλλά δεν εκλέχθηκε. Ωστόσο μάλλον ο στόχος δεν ήταν η εκλογή, αλλά η καταγραφή. Και δεν εκπλήσσει το ότι οι περισσότερες ψήφοι προέρχονταν από τους νεώτερους…
Συνέδριο;
Παρατηρήσαμε ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πολλά και σημαίνοντα νεαρά στελέχη του Κινήματος ζήτησαν ευθέως τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για να λυθούν πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα αλλά και να αναζωογονηθεί το κόμμα, που πολλοί παρατηρούν ότι βαίνει προς διάλυση…
Συζητήσεις
Στο περιθώριο του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος εντοπίσαμε πολλές και συνεχείς συζητήσεις μεταξύ των νεώτερων στελεχών. Εμπλέκονται κυρίως τα στελέχη της γενιάς των τριαντάρηδων, με τη συμμετοχή και κάποιων νεολαίων του Κινήματος. Ο προβληματισμός είναι κοινός για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Ίσως και ευρύτερα. Λέτε να δούμε σύντομα κάποια κίνηση πολιτικής ουσίας και περιεχομένου από τα στελέχη που ανδρώθηκαν πολιτικά από το 1990 και μετά;
Ανανέωση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τις σχετικές εκδηλώσεις, μάθαμε ότι ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πλέον ξεκάθαρα στα χέρια μιας νεώτερης γενιάς στελεχών. Επικεφαλής είναι η νεαρή πολιτευτής Ζέφη Δημαδάμα, η οποία με χαρά βλέπει να δουλεύουν δίπλα της στον τομέα τα κορίτσια της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Πίσω από τα φώτα, τον τομέα τρέχουν από πλευράς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ το γνωστό στέλεχος Εβίτα Τσατσάνη και η Μάρα Λύσαρη, ενώ βοηθούν επιτυχώς στελέχη όπως η Αφροδίτη Καλπάκα, η Λίνα Μανή, η Μάρα Κουκουδάκη και άλλες. Και εις ανώτερα!
Επίθεση Ι
Στο επίκεντρο της κόντρας στις σχολές, η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ επιτίθεται με σκληρό τρόπο στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, πάντα με τον αέρα της κυρίαρχης δύναμης στο ίδρυμα. Όπως αναφέρουν, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι «η ανύπαρκτη παράταξη του ΟΠΑ (ΔΑΠ ΝΔΦΚ) κάνει την εμφάνισή της παράλληλα με την περίοδο του Τριωδίου». Και ονοματοδοτούν τη ΔΑΠ ως παράταξη της Διαφθοράς, της Αδιαφάνειας και της Παρακμής στα ελληνικά ΑΕΙ…
Επίθεση ΙΙ
Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ όμως έχει στοχοποιήσει εδώ και καιρό, όπως σας έχουμε ξαναγράψει, τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στον πρύτανη κ. Πραστάκο, χαρακτηρίζοντάς τον «βασιλιά Καρνάβαλο», «αρχηγό της ʽʽτρόικαςʼʼ των αποτυχημένων» και άλλα τέτοια γλαφυρά. Δεν έχουμε ποτέ πρόβλημα με την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τέτοιο ύφος μάλλον απέχει από το ακαδημαϊκό πνεύμα…
Μετά το καρναβάλι
Και άλλες αποχωρήσεις από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ στην Πάτρα, προς ΔηΣυ μεριά, είχαμε μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο στην Πάτρα η ΔΑΠ εξακολουθεί να στοχεύει να αλλάξει πλήρως την εικόνα της παράταξης στις σχολές. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα φέτος από κάθε άλλη φορά. Κάποιοι μεγαλοσχήμονες έχουν βάλει και στοίχημα, ανεξαρτήτως αποχωρήσεων που στην πραγματικότητα έχουν συμβεί εδώ και καιρό.
Κουίζ
Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σε εβδομαδιαία εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, στις δημόσιες σχέσεις παλαιότερα του Νικήτα Κακλαμάνη και στην επικοινωνιακή υποστήριξη έργου της ΓΓΝΓ; Ο ευρών μπορεί να… πάρει τα βουνά!
Περί γυναικών
Αφού γράψαμε για τις γυναίκες του ΠΑΣΟΚ, να πούμε και για τα γαλάζια κορίτσια… Ενθουσιασμένος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή εκατοντάδων, περισσότερων από τριακοσίων, νεαρών κοριτσιών της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η γαλάζια νεολαία στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του προέδρου της ΝΔ στη συμπρωτεύουσα.
Αναδάσωση Ι
Συνεχίζονται οι κοινωνικές δράσεις της ΟΝΝΕΔ σε διάφορες περιοχές. Αυτήν την Κυριακή ο Τομέας Περιβάλλοντος της ΟΝΝΕΔ και πολλές περιφερειακές οργανώσεις συμμετέχουν, μαζί με τον Τομέα Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ, σε δενδροφυτεύσεις σε τέσσερις περιοχές που έχουν χτυπηθεί στο παρελθόν από την πύρινη λαίλαπα: Πεντέλη, Βαθύ Χαλκίδας, Λόφος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη και στο Άνω Διακοπτό Αιγίου.
Αναδάσωση ΙΙ
Φαίνεται ότι το περιβάλλον ευαισθητοποίησε και τους σοσιαλιστές νέους. Στην αναδάσωση στην Πεντέλη συμμετέχει δυναμικά και η ΠΑΣΠ Παντείου. Ελπίζουμε μόνο να μην πλακωθούν και εκεί οι ΔΑΠίτες με τους ΠΑΣΠίτες…
Γαλάζια ψηφοδέλτια
Υπήρξαν πολλές αναφορές σε εφημερίδες ότι η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ δεν έχει βρει πολλά αξιόλογα νέα άτομα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Τη φημολογία αναπαρήγαγαν και αρκετά μπλογκ και φαίνεται λογική, καθώς η νυν ηγεσία στηρίζεται κυρίως σε νεώτερα στελέχη, κάτω των 30 ετών, χωρίς εντυπωσιακά βιογραφικά. Μη στοιχηματίζετε όμως ότι όταν έρθουν οι εκλογές δεν θα δείτε μεγάλο αριθμό ΟΝΝΕΔιτών, νυν και πρώην, στα ψηφοδέλτια, διότι θα χάσετε…
Στην ιστορική πρωτεύουσα
Η γνωστή, πλέον, από τα γεγονότα της Νομικής Μελίνα Τσιλιμίγκρα είναι επικεφαλής της ΝΕΟΣ στην πόλη του Ναυπλίου (ω, τι έκπληξη…). Στη συγκέντρωση ωστόσο για την κοπή της πίτας της ΝΕΟΣ Ναυπλίου ήταν μάλλον πολύ περισσότερα τα ηλικιωμένα μέλη του κόμματος από τους νεολαίους. Στη μνήμη όλων όμως έμεινε η ομίλια της «Μελίνας της Νομικής» για τον «αγώνα της ΝΕΟΣ» και «την πίστη στην Πατρίδα και τη Σημαία». Επίσης ιστορία έγραψε η άποψη του προέδρου της ΝΕΟΣ Γιάννη Παναγιωτακόπουλου: «Είμαστε η γενιά που θα δει ή τον θάνατο ή την αναγέννηση του Έθνους μας και αυτός ο κλήρος που μας έλαχε από την ιΙστορία αποτελεί μια μεγάλη τιμή για όλους μας και μια μεγάλη ευθύνη να θέσουμε τον εθνικό αγώνα στην προτεραιότητα της ζωής μας».
Ένοχος
Αφού έχει εντοπίσει τους πολιτικούς ενόχους για δεκάδες παθογένειες της χώρας, η ΝΕΟΣ στην ιστοσελίδα της προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ανακαλύπτει τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας η… Coca Cola Zero!
Διευκρινίσεις
Κάποιοι νομίζουν ότι όσα γράφουμε περί ξύλου στις σχολές είναι τραβηγμένα και πρόκειται περί συνήθους «συνδικαλιστικής εισαγωγής» στα νοσοκομεία κάποιων στελεχών των φοιτητικών παρατάξεων. Σας πληροφορούμε ότι υπάρχουν και φωτογραφικά στοιχεία για την έκταση και τη σοβαρότητα των τραυματισμών, ένθεν κακείθεν…

***


Σχολιάστε εδώ