Έλεγχος ενημερωτικών ΜΜΕ έως 45%

Νέες ρυθμίσεις για τον ορισμό των ενημερωτικών ΜΜΕ στη ραδιοτηλεόραση ζητούν οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικούν να ανέβει το όριο της συγκέντρωσης στο 45% αναφορικά με τα ενημερωτικά Μέσα, στα οποία θα εντάσσονται οι εφημερίδες, τα περιοδικά και οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί. Η συγκέντρωση θα προκύπτει όταν ο μέτοχος θα ελέγχει το 45% των ενημερωτικών ΜΜΕ είτε στη σχετική αγορά είτε στο σύνολο της χώρας, ενώ ζητείται ακόμη ο έλεγχος να μη γίνεται με βάση τον νόμο Ρουσόπουλου για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, αλλά με τον παλαιό γενικό νόμο 703/1997. Έως σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εταιρείες ΜΜΕ λαμβάνοντας υπόψη της και τους δύο νόμους. Ενημερωτικά ΜΜΕ θεωρούνται τα Μέσα που αναφέρονται στην πολιτική, στην κοινωνία ή και στα θρησκευτικά ζητήματα, ενώ μη ενημερωτικά θεωρούνται τα Μέσα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τη μουσική και το παιδικό πρόγραμμα.
Στην τηλεόραση, με βάση τον νόμο Ρουσόπουλου, ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί να ελέγχει έναν ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας ή δύο μη ενημερωτικούς, ή έναν ενημερωτικό και έναν μη ενημερωτικό. Στο ραδιόφωνο ένας ιδιοκτήτης ελέγχει έναν ενημερωτικό και πέντε μη ενημερωτικούς. Ακόμη ζητείται να μην ασκείται έλεγχος για συγκέντρωση αν κάποιος έχει μειοψηφική συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση, χωρίς να διαθέτει τον έλεγχό της.
Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα του προσωπικού, υπάρχει αίτημα στις προδιαγραφές των αδειούχων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για τους εργαζομένους να συμπεριλαμβάνονται και οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξετάζει τα αιτήματα αυτά χωρίς να έχει εκφράσει γνώμη, ενώ -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το χρονικό όριο για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου είναι το καλοκαίρι.


Σχολιάστε εδώ