XΡΗΜΑτιστήριο

> Αν αυτό δεν είναι το άκρον άωτον της κοροϊδίας, τότε τι είναι; Δεν είναι τόσο ότι η κυβέρνηση, μέσω της νέας αναθεωρημένης έκδοσης του Μνημονίου, έχει δεσμευτεί απέναντι στην «τρόικα» να πουλήσει μέρος των ποσοστών που κατέχει στις κρατικές επιχειρήσεις, είναι που έχει υποκύψει στις αλλοδαπές απαιτήσεις για εκχώρηση του management τόσο αυτών στις οποίες το Δηµόσιο έχει πλειοψηφικό πακέτο όσο και σ’ εκείνες όπου έχει µειοψηφικό.

> Άλλη μια επιτυχία… του κ. Λαζαρίδη και των προκατόχων του! Για ποια ώριμη χρηματαγορά κάνουν λόγο οι κατά καιρούς διορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι; Μήπως γι’ αυτήν που το trade επικεντρώνεται μεταξύ λίγων δεικτοβαρών μετοχών; Ή μήπως για εκείνη που το συναλλακτικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο;

> Ας μην την αγιοποιήσουμε κιόλας! Μπορεί η HSBC να συμμετείχε στην ομάδα των ξένων τραπεζών που υλοποίησαν το repo της Eurobank ύψους 1 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν το έκανε αφιλοκερδώς, ούτε χωρίς τις ανάλογες εξασφαλίσεις και τα κουρέματα, άρα…

> Τι σας λέγαμε; Μετά την παταγώδη αποτυχία της πλευράς Καβρουλάκη να περάσει τις θέσεις της, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Avenir AE, ακολούθησε η πώληση των μετοχών τους στην εταιρεία, ενώ δρομολογούνται και διοικητικές εξελίξεις.

> Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι την… υπογραφή σου πρέπει να ξέρεις πού τη βάζεις! Ποιος από τους «τροφίμους» της ATEbank έχει εμπλακεί στην αγορά του δομημένου ομολόγου – παραγώγου των 250 εκατ. ευρώ; Αληθεύει ότι έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να αναζητείται εναγωνίως η πώλησή του; Λέτε η πρόσληψη του κ. Κωστόπουλου ως επικεφαλής του dealing room της Citigroup στην Ελλάδα, γνωστού από τη θητεία του σε αντίστοιχη θέση της ΑΤΕ, να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση;

> Λέτε να «γλύκαναν» σήμερα τους 3.881 παραγωγούς τεύτλων με 3.404.183,79 ευρώ, προκειμένου να τους κεράσουν αύριο πικρό καφέ; Τι κι αν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πρόσφατα τοποθετηθεί αρνητικά στο «ξεπούλημα» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, εντούτοις έκανε την κωλοτούμπα του, επιλέγοντας να σιωπήσει, καθώς γνωρίζει ότι ακολουθεί και η ιδιωτικοποίηση μιας ακόμα αγροτοκτηνοτροφικής βιομηχανίας, της Δωδώνης, που με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο σε μια από τις πιο φτωχές κοινωνίες της χώρας.

> Προς τι τόση βιασύνη; Η Ελληνική Τράπεζα, με «άλλοθι» την αύξηση του Euribor τρίμηνης διάρκειας, προχώρησε ήδη σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές του κόστους χρήματος των χορηγήσεων και δανείων της.

> Ας το δώσουν εκεί που θέλουν, να τελειώνουμε! Έχει παραγίνει το κακό με τις διαδοχικές παρατάσεις στην προθεσμία της υποβολής προσφορών σχετικά με τον διαγωνισμό της ανάδειξης αναδόχου στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

> Ας μας συγχωρεί η χάρη τους, αλλά το παιχνίδι υπερβαίνει τις δυνατότητές του! Αν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναγκαστεί να μπει με τα μπούνια στο μετοχικό κεφάλαιο της Αγροτικής Τράπεζας, ποιος μας διασφαλίζει ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα την εγχώρια οικονομία;

> Είναι να μη σε πάρει η κάτω βόλτα, γιατί τότε σε ξεχνάνε ακόμη και οι ευεργετηθέντες! Η Διεύθυνση Προμηθειών του ΟΛΠ έχει συντάξει ήδη την Προκήρυξη Εκποίησης για τα πλοία της εταιρείας G.A. Ferries του Γεράσιμου Αγούδημου.

> Σε αντίθεση με τις ελληνικές, οι τράπεζες της Μεγαλονήσου εξακολουθούν να μοιράζουν μέρισμα προς τους μετόχους τους! Η Κύπρου αποφάσισε να προτείνει τη διανομή κερδών 0,03 ευρώ ανά μετοχή, όπου μαζί με το προμέρισμα 0,06, το συνολικό ποσό που θα μοιράσει ανέρχεται σε 73,5 εκατ. ευρώ.

> Εφευρίσκουν τρόπους για να αποτρέψουν τους μικρούς να συμμετάσχουν! Αληθεύει ότι όσες εταιρείες αιτηθούν την αδειοδότησή τους για τα ψυχαγωγικά και τυχερά παίγνια, θα κληθούν να καταβάλουν μια σειρά τελών και παραβόλων;

> Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λένε οι κύριοι της Attica Συμμετοχών; Είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, να πώλησαν πλοίο έναντι 4,65 εκατομμυρίων και από τη συναλλαγή αυτή να πραγματοποιήθηκε κέρδος ύψους 3,9 εκατ. ευρώ;

> Οι κατά καιρούς επιτροπές των απανταχού ειδικών έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση, έτσι ώστε να περνά ο καιρός και να ξεχνιούνται τα θέματα για τα οποία υποτίθεται ότι συστάθηκαν! Η κυβέρνηση, που γνωρίζει καλά το παιχνίδι, αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Διαλειτουργικότητας των Διοδίων, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τις επτά ιδιωτικές κοινοπραξίες που έχουν διόδια στη χώρα.

> Ελπίζουμε να μην την εξυγιαίνουν σήμερα, για να τη χαρίσουν αύριο! Ακόμα και να δεχθούμε ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATEbank ύψους 1 δισ. ευρώ, το θέμα είναι αν αυτά αρκούν, καθώς ένα ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων της, της τάξης του 30%,αναμένεται να της κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, συν τις πρόσθετες προβλέψεις από τα επισφαλή δάνεια, συν τις απομειώσεις συμμετοχών, συν τις ζημιές από τα τοξικά που θα ρευστοποιηθούν, συν….

> Να τον χαίρεται ο ΓΑΠ και η παρέα του! Καλύτερο «εκπρόσωπο» από τον πρόεδρο των Βιομηχάνων (που δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας βιομηχανίας) δεν θα μπορούσε να βρει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αφού εμμέσως πλην σαφώς ο εν λόγω κύριος κατηγόρησε όσους τάσσονται κατά του Μνημονίου.

> Πώς αλλιώς τα πιστωτικά τους ιδρύματα θα εξαγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες έναντι πινακίου φακής; Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πιέσεις της «τρόικας» προς τους τραπεζίτες μας για την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων στα Βαλκάνια, καθώς μπορεί να βοηθούν πρόσκαιρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, ωστόσο περικόπτουν κάθε προοπτική ανάπτυξής τους όταν οι συνθήκες βελτιωθούν.

> Όπου φτωχός κι η μοίρα του! Μετά τις εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων, που μέσω του μέτρου της απόσυρσης έχουν πάρει όλη την πελατεία των μαντράδων, έρχονται και οι τράπεζες να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές τα ΙΧ που έχουν κατάσχει, αποτελειώνοντας έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

> Αυτά συμβαίνουν όταν μιλάς σε στημένο ακροατήριο! Μία προς μία οι τράπεζες, στα conference call που ακολουθούν τις ανακοινώσεις των οικονομικών τους καταστάσεων, εκθειάζουν την πορεία των κερδών τους, παραλείποντας να αναφέρουν πότε σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις ενισχύσεις κεφαλαίου που έχουν λάβει.

> Κάπως έτσι πυροδοτούνται τα κανόνια! Υπάρχουν ασφαλιστικές που στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελατεία «μπαίνουν μέσα»; Πιθανόν, καθώς ενώ έχουν χαμηλό ποσοστό κερδοφορίας, εντούτοις δίνουν υψηλή προμήθεια στο δίκτυο και τιμολογούν σε κατώτατα επίπεδα τα ασφάλιστρά τους.

> Κίνημα «Δεν Πληρώνω» και από τις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων! Πόσες από τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν λάβει δάνεια από τις τράπεζες με εγγύηση τις απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, βλέπουν τους τόκους να τρέχουν επειδή καθυστερούν οι πληρωμές από πλευράς των Ταμείων;

> Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν τα δεδομένα! Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών θα προσδιορίζονται με βάση τις ικανότητες των διοικήσεών τους να επιβάλλουν αυξημένες τιμές πώλησης στα προϊόντα τους και χαμηλούς μισθούς στους εργαζομένους τους.

> Μόνο στους «έχοντες και κατέχοντες» τα αντισταθμίσματα των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης; Εξαιρούνται του ειδικού φόρου επί των ακινήτων οι εταιρείες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως γραφεία και αποθήκες.

> Σε μια συνεργασία κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Στην περίπτωσή μας όμως κάποιοι θέλουν να εισπράξουν τα πάντα! Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και αγοράς προϊόντων από τον καταναλωτή οφείλεται στην κερδοσκοπία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.

> Μονά ζυγά δικά τους! Αληθεύει ότι το όποιο γερμανικό «ΟΚ» στις μηδαμινές διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους μας, αναμένεται να συνοδευτεί από την πλήρη εξασφάλιση των συμφερόντων των εταιρειών τους κατά τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεών μας;

> Υπάρχουν και οι μονίμως κερδισμένοι! Μπορεί οι κάθε είδους καθυστερήσεις των έργων του ΕΣΠΑ να έχουν ως πρακτικό αποτέλεσμα τη μείωση του αρχικού ποσοστού επιδότησης, ωστόσο τα χρήματα που απομένουν δεν πηγαίνουν στις εκάστοτε επενδύσεις αλλά στους διάφορους μεσάζοντες – συμβούλους.

> Και στο βάθος… οι διαταγές πληρωμής! Οι μεταχρονολογημένες επιταγές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κρυφά τυπωμένα» χρήματα, αφού κυκλοφορούν και ανταλλάσσονται οπισθογραφημένες, δρώντας ενισχυτικά ενός ιδιότυπου πληθωρισμού.

> Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των… ισχυρών! Είναι δυνατόν οι βασικοί μέτοχοι εισηγμένων επιχειρήσεων να επικαλούνται νομικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους που καθιστούν επιζήμια τη γνωστοποίηση εταιρικών στοιχείων σε εκθέσεις αποτίμησης, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι μειοψηφίας να μην έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης;

> Ενός κακού μύρια έπονται! Από τη μια η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και από την άλλη το ράλι στις αξίες των εμπορευμάτων εγείρουν πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη.

> Λέτε να δούμε τις φορολογητέες αξίες να ξεπερνούν τις αντίστοιχες αγοραίες; Οι μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που έρχονται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε πολλές περιοχές της επικράτειας, αναμένεται να εκτοξεύσουν στα ύψη τους φόρους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές.

δ Τολμούν να τα βάλουν με τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεργολάβους ή μπροστά σε αυτούς στέκονται προσοχή; Μήπως οι ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους κατέχουν μονοπωλιακή θέση ως προς την τιμή παροχής της υπηρεσίας τους;

δΠληροφορία της τελευταίας στιγμής! Ποια μεγάλη Εφορία, βορείων προαστίων, στην οποία κάνουν δήλωση αρκετοί βουλευτές, πράσινοι και γαλάζιοι, αλλά μόλις δύο υπουργοί, φέρεται να έπιασε φωτιά την προηγούμενη Τετάρτη;

δΘαύμα… θαύμα! Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι… αποτελεί λύση για το κυκλοφοριακό! Οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΦΠΑ, έφεραν μείωση της κίνησης των οχημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρήσης.


Σχολιάστε εδώ