400.000 ευρώ είχε έσοδα ο 9, 84 και η μισθοδοσία ήταν… 9.000.000 ευρώ (!)

Ένας σταθμός που δεν ανακοινώνει ούτε το ποσοστό ακροαματικότητάς του, γιατί είναι πολύ κάτω από 1% (!), χρέωνε τον δήμο, όπως με συνέπεια έγραφε το «Π» όλα αυτά τα χρόνια, με πάνω από 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο (μόνο η μισθοδοσία έφτανε τα 9.000.000 ευρώ), τα οποία πλήρωναν τελικά οι δημότες της Αθήνας.

Την ίδια ώρα η κάθαρση του Αθήνα 9,84 προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό και δημοσιογραφικό στάτους κβο, καθώς οι μαζικές απολύσεις και η αποπομπή δεκάδων γνωστών δημοσιογράφων δημιούργησαν αναταράξεις σε κάθε είδους πολιτικές συμμαχίες. Πάμπολλες οι προκλητικές περιπτώσεις δημοσιογράφων που είναι φίρμες, αλλά και η παρουσία μέχρι και γνωστών ηθοποιών, τραγουδιστών και πολλών συγγενών. Και παρότι υπήρχαν ηχηρά ονόματα και ένα σωρό συντάκτες, ήταν τέτοιο το έργο που πρόσφεραν, που δεν κατάφεραν να πιάσει ο σταθμός ένα αξιοπρεπές, ευπρόσωπο ποσοστό, που σημαίνει ότι ο λόγος που εξέπεμπε δεν προσέλκυε ακροατές. Το μόνο που τελικά εξυπηρετούσε ο 9,84 ήταν το βόλεμα των φίλων τού κάθε δημάρχου για να μη γράφουν στις εφημερίδες όπου δούλευαν.

Από το βράδυ της Τρίτης που αποφασίστηκε στο ΔΣ της εταιρείας η απόλυση 20 δημοσιογράφων αορίστου χρόνου και η έξοδος για 63 συμβασιούχους έργου ή εργασίας, ξεκίνησε ο πόλεμος των ανακοινώσεων και καταγγελιών, με βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς και από τις δύο πλευρές. Δυο μέρες μετά και αφού σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καταγγέλθηκαν τόσο οι απολύσεις όσο και ο τρόπος που επέλεξε η διοίκηση να απολύσει δεκάδες γνωστούς δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου. Τυπικά η συνέντευξη δόθηκε για όλα τα θέματα, στην πραγματικότητα τα μόνα συγκεκριμένα πράγματα που είχε να πει ο Γ. Καμίνης ήταν για τα όσα συνέβησαν στον Αθήνα 9,84. Χωρίς ονόματα και χαρακτηρισμούς αυτήν τη φορά ο Γ. Καμίνης, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς της διοίκησης του σταθμού, έδωσε τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι απολύσεις.

Ο δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για την εξαίρεση του δημοτικού σταθμού από το καθεστώς των ΑΕ. Και ως ανώνυμη εταιρεία ο 9,84 θα πρέπει να παρουσιάσει κέρδη, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιδοτηθεί από τον δήμο. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης το επόμενο διάστημα προβλέπει την επιχορήγηση λειτουργίας με 5 εκατ. ευρώ, την επαναδιαπραγμάτευση αμοιβών για όσους παρέμειναν, αορίστου χρόνου ή συμβασιούχους, τη δημιουργία σχολής ραδιοφωνίας για ανέργους και φοιτητές, τη μετατροπή του σταθμού από πολιτικό σε καθαρά δημοτικό σταθμό, που θα δίνει λόγο στους δημότες και στόχο θα έχει την προβολή της Αθήνας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, και το άνοιγμα σε χορηγίες και προγράμματα του ΕΣΠΑ για αναζήτηση επιπλέον εσόδων.

Τα οικονομικά του 9,84

Μετά τον σάλο των αντιδράσεων ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε τα κριτήρια με τα οποία αποφασίσθηκαν από τη διεύθυνση οι απολύσεις. Όπως είπε, ελήφθη υπόψη η απόδοση εργασίας, η κακή οικονομική κατάσταση, η πολυθεσία και κοινωνικοί λόγοι. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να κατέβει το κονδύλι της μισθοδοσίας στα 4,9 εκατ. ευρώ από τα 9 εκατ. πέρυσι. Ο Γ. Καμίνης ανέφερε πως στον 9,84 εργάζονται 384 άτομα, εκ των οποίων 284 δημοσιογράφοι. Η επιχορήγηση του δήμου πέρυσι έφθασε τα 15, 5 εκατ. ευρώ και φέτος ο δήμος θα δώσει 5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του ήταν μόλις 400.000 ευρώ! Οι 20 απολύσεις επιφέρουν μείωση δαπανών κατά 800 χιλιάδες τον χρόνο και οι απομακρύνσεις των 63 συμβασιούχων μείωση κατά 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1,5 εκατ. θα μειωθεί το κόστος από την επαναδιαπραγμάτευση με όσους έχουν μείνει στον

Αθήνα 9,84 και το νέο πρόγραμμα θα βγει από τον Σεπτέμβριο στον αέρα. Δεν απάντησε ωστόσο σε ερωτήσεις για το αν θα συνεχίσει να επιδοτεί τον σταθμό μετά τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία.

Η αρχή του πολιτικού καβγά

Η πρώτη σύγκρουση για τις απολύσεις έγινε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν η πλειοψηφούσα παράταξη του Γ. Καμίνη παρουσίασε το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο περιλάμβανε και απολύσεις μόνιμου προσωπικού, 4% κάθε μήνα, όπως το επιτρέπει ο νόμος. Συνολικά απολύονται 20 αορίστου χρόνου και 63 συμβασιούχοι. Η πλευρά Καμίνη έβγαλε χαρτιά για απίθανες σπατάλες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα το ποσό των 182.000 ευρώ για δώρα, από μανικετόκουμπα ως iPhone. H πρόταση της διεύθυνσης εγκρίθηκε τελικά με 5 ψήφους υπέρ και 4 λευκά. Ο Γ. Καμίνης κατήγγειλε, χωρίς ωστόσο να αναφέρει όνομα, περίπτωση δημοσιογράφου που αμειβόταν με 6.000 μεικτά χωρίς να ζει καν στην Αθήνα! Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη που αποκάλεσε «ψεύτη» τον δήμαρχο.

Ποιοι πήραν δώρα

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του 9,84, όπως αποκαλύφθηκε, εκτός των μισθών σε πολλούς δημοσιογράφους είχαν δοθεί διάφορα δώρα, όπως ακριβά στιλό και λάπτοπ. Μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τον Θανάση Καφέζα, που ήταν επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής πρόεδρος του σταθμού, να μάθουν τι έχει συμβεί και ο κ. Καφέζας παραδέχθηκε ότι έχουν δοθεί από το εμπορικό τμήμα τέτοια δώρα. Μέλη του ΔΣ ζήτησαν να προσκομιστούν καταστάσεις με ποια δώρα, ποιας αξίας και σε ποιους δόθηκαν.

Να σημειωθεί ότι από τους απολυόμενους ορισμένοι θα καταθέσουν αγωγή, ενώ η Άννα Παναγιωταρέα και άλλοι δύο έστειλαν εξώδικο.

Για πολιτικές διώξεις μιλάει η ΝΔ

Η ΝΔ στο μεταξύ, με δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, χαρακτήρισε τις απολύσεις «πολιτικές διώξεις». Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που έγινε επίσης αποδέκτης διαμαρτυριών, δήλωσε πως η απόφαση αφορά αποκλειστικά το δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμο Αθηναίων και η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Κοντογιάννης, ο οποίος κάνει λόγο για «συρρίκνωση» ή ακόμη και «κλείσιμο» του σταθμού. Ενοχλημένος από την τακτική του Γ. Καμίνη φερόταν και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατά πληροφορίες ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο, αλλά και από τον Τάκη Καμπύλη.

Ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ

Η Ένωση Συντακτών από την αρχή του πολιτικού καβγά επέλεξε να απόσχει από την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης. Στην πρώτη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Σόμπολος δήλωσε την υποστήριξή του στην… έξωση των πολυθεσιτών δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ζήτησε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να κληθεί ο Τάκης Καμπύλης να ενημερώσει για το σχέδιο των απομακρύνσεων, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους κρατούν αποστάσεις από τις απολύσεις, δίνοντας περισσότερο βάρος στην επόμενη μέρα επιβίωσης.

Ποιοι φεύγουν

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, στο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλθηκε η σύμβαση στους δημοσιογράφους Άννα Παναγιωταρέα, Αρετή Σιδηροκαστρίτου (λέγεται ότι θα ζητήσει αποζημίωση 70.000 ευρώ), Γιώργο Βλάχο και Γιώργο Ταμπακόπουλο. Θα γίνει διαπραγμάτευση για την απόλυση των Φωτεινής Καλλίρη, Γιάννη Τασσιόπουλου, Κωνσταντίνου Ζούλα, Γ. Καρούτζου, Γιάννη Κουρτάκη, Γιάννη Σαραντάκου, Αμαλίας Κυπαρίσση, Ευστ. Βαρυτιμιάδη, Φώφης Γιωτάκη, Άγγελου Μόσχοβα και Ν. Μαργαρίτη. Παραιτήσεις έδωσαν οι Αντώνης Ζησιμάτος, Όλγα Προυκάκη, Γρηγόρης Ρουμπάνης, Νίκος Στέφος. Η Μαρία Σταματέρη, η οποία αναφέρθηκε ότι υπέβαλε παραίτηση, δήλωσε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Στην κατηγορία των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνεται είναι οι Θωμάς Αλεξόπουλος, Αμέλια Αναστασάκη, Μαρία Αντωνιάδου, Ιωάννης Βασιλακόπουλος, Αλέξανδρος Βέλιος, Ευανθία Βερροιοπούλου, Ελευθέριος Γιάλουρος, Νατάσα Διγώνη, Νίκος Ελευθερόγλου, Ανδριάννα Ζαρακέλη, Σταύρος Ζορμπάς, Ελένη Καλογεροπούλου, Ηλίας Κανέλλης, Αντώνης Καραγιαννάκης, Θύμιος Καρακατσάνης, Φοίβος Καρζής, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κατής, Ανδρέας Κάτσενος, Ελένη Κομίνη, Αναστασία Κονιδάρη, Χριστίνα Κοραή, Άκης Κοσώνας, Γιώργος Κουβαράς, Ισμήνη Κούβελου, Άλκης Κούρκουλας, Δήμητρα Κουτουρίνη, Βασιλική Κουτσούμπα, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Ελένη Λαμπροπούλου, Λάζαρος Λασκαρίδης, Γιάννης Λοβέρδος, Γιώργος Μαντέλας, Αλέξανδρος Μαρίνος, Οζάνα Μασάκο, Κώστας Μελισσόπουλος, Έκο Μενεγάκου, Γιώργος Μητσικώστας, Παναγιώτης Μουσσάς, Αυγερινός Μπρούσαλλης, Δημήτρης Νασιόπουλος, Βασιλική Νικολακάκη, Σωτήρης Ξενάκης, Λούης Οικονομόπουλος, Αχιλλέας Οικονόμου, Κων/νος Παναγιωτόπουλος (BAR-BAR), Στέλλα Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Παπαδήμος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Παργινός, Χάρης Παυλίδης, Λάμπρος Πέγκος, Παναγιώτης Πολυζωίδης, Χρήστος Ράπτης, Ηλίας Σαντίκος, Γιώργος Σιαδήμας, Παναγιώτης Σιάνης, Άρης Σκιαδόπουλος, Ρόμπερτ Στάντλερ, Αλεξία Τασούλη, Ασημίνα Τζάθα, Στέφανος Τζανάκης, Γιάννης Τζαννετάκος, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Μένουν με ανανέωση σύμβασης τρίμηνης διάρκειας οι Borshele Jo, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Αγγελοπούλου Αθανασία, Αμβράζη Αλεξία, Αμέντα Μαρία, Ανδρεόπουλος Κοσμάς, Αντωνίου Μαρία, Αποστολοπούλου Χαραλαμπία, Αργύρης Παναγιώτης, Βιντζηλαίου Βαρβάρα, Βλαχούλης Στέφανος, Βουδαντά Αργυρώ, Βουδικλάρης Γεώργιος, Βουδούρη Αλεξάνδρα, Βουνάτσος Αχιλλέας, Βρεττού Κωνσταντίνα, Γεωργίου Ανδριάννα, Γεωργίου Βασίλης, Γκόβαρη Ελένη, Γρηγοράκης Δημήτρης, Δαβαράκης Άρης, Δελλής Διονύσης, Διαβατοπούλου Αγγελική, Δώδης Δημήτρης, Ελευθερίου Μάνος, Ζαγορίτη Ευφροσύνη, Ζαχαρός Σταμάτης, Ζευκιλής Θεόδωρος, Καββαδάς Παναγιώτης, Καλαντζής Δημήτρης, Κανελλόπουλος Νίκος, Καραγκιοζοπούλου Ελισάβετ, Καραλή Αθηνά, Καρανάτση Ελένη, Καρανικολάου Γιώργος, Καργούδης Ευάγγελος, Κασσίμη Αλεξάνδρα, Κατωπόδη Μαρία, Κλειτσιώτη Χρύσα, Κολοβός Απόστολος (Πέτρος Κωλέτης), Κοντράτοβα Έλενα, Κορλίρα Δάφνη- Αθηνά, Κόρπουζ Βερόνικα, Κοττάκης Εμμανουήλ, Κουρούκλη Ζωή, Κυριακίδης Γεώργιος, Λάββα Σταυρούλα, Λιβανίου-Ζησιοπούλου Χαμαϊδή (Έμη), Μάια Κόστα Αντρέ, Μακρή Νικολέτα, Μαυρής Αναστάσιος, Μοσχολιού Γεωργία, Μουρκούσης Νικόλαος, Μπάρδα Μάντσε, Μπατζάκη Αικατερίνη, Μπατή Όλγα, Μπόχτη Γεωργία, Νικηφοράκης Κώστας, Νικολαΐδης Κώστας, Νομικού Αντωνία, Νότης Νεκτάριος, Παναγιωτοπούλου Μπεάτα, Πανταλέων Αγγελική, Πάντζιου Ελευθερία, Παπαγιάννη Μάγδα, Παπασταματίου Βαρβάρα, Παππά Βασιλική, Παρασκευόπουλος Θεμιστοκλής, Πέρρος Δημήτρης, Ρεκατσίνα Βασιλική, Ρεντίφη Παρασκευή, Σαρρή Δώρα, Σγουράκης Γεώργιος, Σκόπη Ελένη, Σκυλλάκος Αντώνης, Σπύροβα Βαλέρια, Στουρνάρας Κωνσταντίνος, Τζανετάκου Νεφέλη, Τιγκιρίδου Μαρία, Τόλιος Άρης, Τρισόν Μάγδα, Τσαλούκα Βασιλική, Τσαρούχας Θωμάς, Τσατσαρώνη Ανδρονίκη, Τσιλιόπουλος Θύμης, Τσώτου Δέσποινα (Εμμανουηλίδου), Φανός Δημήτρης, Φωτεινόπουλος Δημήτρης, Χαρίτου Μαρίνα, Χούμπελ Ελίζα, Χρήστου Επαμεινώνδας.


Σχολιάστε εδώ