υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Ο κ. Νταβούτογλου τη μια μέρα βρίσκεται στην Κεντρική Ασία και στην Τυνησία, την άλλη στη Γενεύη όπου συνομιλεί με την κ. Κλίντον. Ο πρόεδρος Γκιούλ πηγαίνει στην Αίγυπτο και στην περιοχή του Κόλπου ενώ ο Τ. Ερντογάν περιοδεύει στη Γερμανία. Η θλίψη προκύπτει από τη σύγκριση με τη δική μας… πολυσχιδή εξωτερική πολιτική.

— Και στην Αθήνα ο φον Δημήτριος Α΄ αναμένει να ξεπεράσει το συνάχι του ο Γεώργιος Παπανδρέου για να συνεχίσει να τον συνοδεύει στα ταξίδια του. Γιατί είναι φανερό πλέον ότι μπορεί υπουργό Εξωτερικών να μη διαθέτουμε αυτόν που μας αξίζει, αλλά τουλάχιστον ο πρωθυπουργός διαθέτει υπεύθυνο επί των διεθνών του σχέσεων και επαφών…

— Πάντως θα έχει την ευκαιρία ο φον Δημήτριος Αʼ να θαυμάσει τον κ. Νταβούτογλου που θα κάνει ένα πέρασμα από την Αθήνα πριν πραγματοποιήσει περιοδεία, ως γνήσιος απόγονος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, από τη Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

— Άντε και την επόμενη φορά, με το καλό, μπορείτε να τον στείλετε να περιοδεύσει και στα μέρη του Αλή Πασά, καθώς η θεωρία του κ. Νταβούτογλου επεκτείνει την επιρροή της χώρας του σε όλον τον βαλκανικό χώρο, στον οποίο φυσικά συμπεριλαμβάνονται και τα Γιάννενα.

— Τον Αλή Πασά θα τον τιμήσει, πάντως, μια και φρόντισε το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει και διανυκτέρευση στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Καβάλας, «Ιμαρέτ». Ποιο είναι το ενδιαφέρον σημείο; Ότι το ξενοδοχείο είχε κτιστεί από τον Αλή Πασά και λειτούργησε ως χώρος διδασκαλίας του Κορανίου, οπότε θα υπενθυμίσει με την παρουσία του ότι η Τουρκία έχει λόγο στην περιοχή ως διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και ο ίδιος ακόμη περισσότερο, ως θεωρητικός της νεοοθωμανικής φιλοσοφίας.

— Ολίγοι εκλεκτοί έλαβαν και πρόσκληση από το ΕΛΙΑΜΕΠ για την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση και συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου το βράδυ της Τρίτης. Μήπως οι γνωστοί καθηγητές του ΕΛΙΑΜΕΠ πρέπει να του κάνουν δώρο και το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821, ώστε να ευχαριστηθεί ο άνθρωπος…

— Μα και φυσικά δεν μπορεί να απαγορεύσει κανείς στον κ. Νταβούτογλου να περιοδεύσει όπου θέλει, αλλά μήπως θα έπρεπε να τον ενημερώσει ο κ. Δρούτσας ότι, σε… ανταπόδοση, θα επισκεφθεί ο ίδιος την Τραπεζούντα και τα χωριά των κρυπτοχριστιανών; Ή ότι θα επισκεφθεί τη Σμύρνη;
— Και πάλι, βεβαίως, μόνο συμβολική σημασία θα έχουν όλα αυτά, μια και στη Θράκη διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα και ο κ. Νταβούτογλου παίζει με «μειονότητα» που θέλει να καταστήσει (ελέω Αθήνας) «κοινότητα». Εμείς σε Τραπεζούντα, Σμύρνη, Ίμβρο, Τένεδο έχουμε ίσως μερικούς γέροντες και μεγάλα νεκροταφεία…

— Ας μην κατηγορούμε για όλα την Τουρκία και τον κ. Νταβούτογλου. Απλώς οι άνθρωποι κάνουν πολύ καλά, αυτό που δεν κάνουν οι δικοί μας: Τη δουλειά τους, που έγκειται στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων τους.

— Στην Κύπρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας έχει βαλθεί να εκθέσει τα κόμματα και τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, που προτιμά να κάνει γαργάρα το μείζον θέμα των βρετανικών βάσεων τη στιγμή που το Λονδίνο είναι αυτό που βυσσοδομεί στο παρασκήνιο εναντίον της Κύπρου. Σειρά τριών εκδηλώσεων έχει οργανώσει ο Γ. Λιλλήκας με συμμετοχή επιφανών επιστημόνων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, που αναλύουν όλες τις νομικές πτυχές της ύπαρξης των βάσεων.

— Πολύ ενδιαφέρον όμως θα έχει όταν θα κληθούν στην τρίτη εκδήλωση τα κόμματα να τοποθετηθούν για τις βρετανικές βάσεις. Απλώς υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση αυτή θα γίνει μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Κύπρο…

— Να και η έκπληξη με τη νέα σύνθεση της επιτροπής διαχείρισης των «ειδικών» δαπανών του ΥΠΕΞ. Στην τριμελή επιτροπή, εκτός του Αλ. Ι. Ζέππου και του Γ. Παΐζη συμμετέχει και ο Δ. Τουλούπας από τη διεύθυνση Ελληνοτουρκικών.

— Έχουν αρχίσει και εγκρίνονται οι δαπάνες μετακίνησης και πρώτης εγκατάστασης, οπότε παίρνει σειρά και το επόμενο Υπηρεσιακό.

— Πληρώθηκε ο λογαριασμός τηλεφώνου στην πρεσβεία μας στο Κάιρο; Γιατί εν μέσω κρίσης ο πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λαζάρης, αν ακούσαμε καλά, μόνο δεχόταν κλήσεις γιατί στο τηλέφωνό του είχε μπει φραγή εξερχόμενων κλήσεων, λόγω μη έγκρισης της δαπάνης…

— Έχουμε και εμείς ασκήσει κριτική στην ΑΝΥΠΕΞ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τους χαμηλούς τόνους της, που δίνουν μερικές φορές την εντύπωση της περιθωριοποίησής της στον ευαίσθητο τομέα που έχει αναλάβει. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι είναι ίσως η μόνη, αυτή και οι συνεργάτες της, που ασχολούνται σοβαρά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

— Ο κ. Δρούτσας άσε που δεν είναι στα φόρτε του στα οικονομικά, αλλά πού να μπλέκει τώρα, νέο παιδί, σε κόντρες με τον Παπακωνσταντίνου… Ευφυώς (και πονηρά) σκεπτόμενος αφήνει τον Κοζανίτη να κρατήσει στα χέρια του τα αναμμένα κάρβουνα… Άντε, να καψαλίσει και τη Μαριλίζα. Αυτός θα ασκεί υψηλή πολιτική με καμιά επίσκεψη στη… Μάλτα.

— Η πληγή των ΜΚΟ ταλανίζει και ταρακουνά την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η «φάμπρικα» των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου.

— Ύστερα από μια δεκαετία, τώρα ανακάλυψαν λέει ότι κατέγραφαν λανθασμένα στοιχεία στο ΥΠΕΞ για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ και μάλλον τα ποσά που εκταμιεύονταν ήταν μικρότερα σε κάποιες περιπτώσεις από αυτά που φαίνονταν στον τελικό λογαριασμό.

— Οι υπουργοί, οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς, οι πολιτικοί διευθυντές, οι διευθυντές της ΥΔΑΣ ποτέ δεν αντελήφθησαν ότι άλλα ποσά έλεγε το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στα επίσημα χαρτιά και άλλα ποσά είχαν εκταμιευθεί; Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε αυτό το φαύλο σύστημα δεν έχει υπάρξει αλλοίωση και των ποσών που εκταμιεύθηκαν;

— Κι αν δεν τύχαινε ένας βουλευτής να παίξει τον ρόλο του ρεπόρτερ (αν και δημοσιογράφος ήταν πριν περάσει στη Βουλή), ο Αργύρης Ντινόπουλος, και να ανακαλύψει την οικολογική ΜΚΟ της Δράμας που είχε πάρει μόνο 84 χιλιάδες ευρώ από τις 532 χιλιάδες που εμφανίζονταν να είχε εισπράξει, κανείς δεν θα διατάρασσε τη «φάμπρικα»…

— Μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση αδιαφανούς διασπάθισης δημοσίου χρήματος και ενώ ο Εισαγγελέας έπρεπε να είναι ήδη μέσα στο ΥΠΕΞ και να ξεσκονίζει από φακέλους μέχρι τα Πόθεν Έσχες και τους λογαριασμούς εμπλεκομένων (υπαλλήλων, υπουργών και στελεχών που υπέγραφαν, αλλά και των δικαιούχων «ιδιοκτητών» ΜΚΟ) ο κ. Δρούτσας έβαλε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας (που είχε υπηρετήσει και στο παρελθόν επί υπουργίας ΓΑΠ στο υπουργείο) κ. Α. Θεοδωράκη να κάνει την έρευνα!

— Δεν αρκεί η δέσμευση του κ. Κουβέλη ότι δεν δίνει για το 2010 και το 2011 νέα προγράμματα μέχρι να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό που απαιτείται είναι να διερευνηθεί μέχρι τέλους το πού πήγε και η τελευταία δραχμή και σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού.


Σχολιάστε εδώ