Το μήνυμα της Πλατείας Ινονού

Αποδέκτης της διαμαρτυρίας ήταν η Άγκυρα, λόγω του προγράμματος λιτότητας που έχει αποφασίσει να επιβάλει στους Τουρκοκύπριους. Εκτός του κυβερνητικού κόμματος τού

κ. Έρογλου στο συλλαλητήριο εκπροσωπήθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι εκπαιδευτικοί, ΜΚΟ κ.λπ., ένα σύνολο 50.000 Τουρκοκυπρίων. Τα συνθήματα ήταν έντονα και επικριτικά κατά της Άγκυρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απεξάρτησή τους από την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ανάμεσά τους υπήρχαν Τουρκοκύπριοι που κρατούσαν κυπριακές σημαίες, πράγμα που εξόργισε ιδιαίτερα τον τούρκο πρωθυπουργό. Ακόμη χαρακτηριστικό ήταν και το σύνθημα «το 1974 κινδυνεύσαμε να σκοτωθούμε μια φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα». Όπως επίσης και άλλα, όπως «αυτή είναι η χώρα μας, αφήστε να κυβερνήσουμε μόνοι μας».

Δεν θα μακρηγορήσομε για το πλήθος των συνθημάτων και τον παλμό του συλλαλητηρίου. Κρίνουμε όμως σκόπιμο από την πλευρά μας να καταγράψουμε τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Τόσο το περιεχόμενο των συνθημάτων όσο και η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια πολιτική αναντιστοιχία μεταξύ «ψευδοκράτους» και Τουρκοκυπρίων.

2. Το ρήγμα μεταξύ Τουρκοκυπρίων αφενός και κατοχικού στρατού και εποίκων αφετέρου φαίνεται να βαθαίνει.

3. Καταγράφεται σαφώς πλέον η τόσο έντονα εκφρασθείσα επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να αποδεσμευθούν από την Άγκυρα.

Οι τρεις παραπάνω διαπιστώσεις προδιαγράφουν νέες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ασφαλώς η Άγκυρα κατέγραψε το μήνυμα της Πλατείας Ινονού. Τούτο σαφώς προκύπτει και από την αντίδραση των τουρκικών αρχών.

Γεννάται όμως ένα ερώτημα: Το μήνυμα αυτό αναγνώσθηκε ορθά από την Αθήνα και καταγράφηκε δεόντως;


Σχολιάστε εδώ