Σκοτώνουν για 50 ευρώ!

Ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς οι εγκληματικές πράξεις αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν με την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, ένταση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και «πράγματα που ξέραμε πριν από έξι μήνες σήμερα έχουν ξεπεραστεί», όπως λένε χαρακτηριστικά, ενώ έχουν γίνει τόσο αδίστακτοι οι παράνομοι που σκοτώνουν για 50 ευρώ. Κατ’ αυτήν την έννοια είναι επιτακτική ανάγκη οι Αρχές να προχωρήσουν σε έναν προγραμματισμό που θα εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, διότι σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου και οι πολίτες θα βρεθούν στο έλεος εγκληματικών ομάδων. Πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα θα είχαν αποτραπεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν προνοήσει πριν από 5 ή ακόμη καλύτερα πριν από 10 χρόνια να προετοιμαστούν ανάλογα.

Η έξαρση της εγκληματικότητας αποδίδεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε κακοποιά στοιχεία που μπήκαν την τελευταία τριετία στην Ελλάδα και προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία χαρακτηρίζονται αδίστακτα, οργανώνονται σε συμμορίες με… προτίμηση τις δολοφονίες και την ανάληψη «συμβολαίων θανάτου». Από την άλλη, με τις ευεργετικές διατάξεις που ψηφίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αποφυλακίσθηκαν άτομα που διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και που κατά κανόνα τα επαναλαμβάνουν αφού αφεθούν ελεύθερα. Αρνητικές συνέπειες είχαν αντίστοιχα και νομοθετικές ρυθμίσεις που μειώνουν τις προβλεπόμενες ποινές, ενώ για εγκληματικές πράξεις που επισύρουν ποινές μέχρι και 10 χρόνων κάθειρξης οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίζονται. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης λανθασμένη αποδείχθηκε στην πορεία η ρύθμιση βάσει της οποίας η κατοχή όπλου χαρακτηριζόταν πλημμέλημα. Και τώρα με μεγάλη καθυστέρηση αλλάζει με νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στο εξής η κατοχή όπλου θα θεωρείται κακούργημα και θα επισύρει βαριές ποινές για τους παραβάτες. Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η οικονομική κρίση, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες ή αλλοδαποί, λόγω της ανέχειας και της φτώχειας, καταφεύγουν σε παράνομες πράξεις (κλοπές, διαρρήξεις κ.ά.).

Από την άλλη πλευρά, οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Το σύστημα κινείται με ρυθμούς Δημοσίου, ενώ το οργανωμένο έγκλημα τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πολλά περιπολικά είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, καθώς δεν διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια, ενώ για τον ίδιο λόγο δεκάδες αστυνομικά τμήματα στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια υπολειτουργούν, επειδή δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Αστυνομίας, τα δίκυκλα που χρησιμοποιούν οι άνδρες της Ομάδας «ΔΙΑΣ» δεν είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη αποστολή, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν σημειωθεί 100 και πλέον πτώσεις. Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η άλλοτε ισχυρή, όσο και αποτελεσματική, ομάδα των «Ζητάδων» έχει παραγκωνισθεί και έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος τους. Έχουν μετατραπεί σε… αγγαρειομεταφορείς, καθώς τους αναθέτουν «υψηλές αποστολές», όπως τη μεταφορά φακέλων.

Τώρα όσον αφορά στη δολοφονία των δύο ανδρών της ομάδας «ΔΙΑΣ», οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δράστες δεν κινούνται στον χώρο της τρομοκρατίας, λόγω του ότι λίγο νωρίτερα είχαν διαπράξει ληστεία σε περίπτερο με λεία 1.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία, δεν προκύπτει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες. Ποντάρουν πάντως στο ότι προέρχονται από τον χώρο του κοινού εγκλήματος κάτι που δίνει την ελπίδα να ανοίξουν κάποια στόματα που θα δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.


Σχολιάστε εδώ