ΠΑΡΚΟ-ΨΥΧΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το κρίσιμο θέμα είναι το μεγαλεπήβολο αυτό έργο να γίνει χωρίς να υπάρξει η παραμικρή σκιά. Προς τούτο έχουν από τώρα προβλεφθεί «οδικές διαδικασίες», ώστε εκείνος που τελικά θα επιλεγεί θα έχει περάσει από τρεις δικλίδες διαφάνειας.

Επίσης η τελική έγκριση θα δοθεί από τη Βουλή και μάλιστα προβλέπονται τρεις φάσεις, ώστε όλη η σύμβαση να έχει ελεγχθεί σε κάθε γραμμή.

Όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, και αφού αποφασιστεί πώς θα προωθηθεί στη διεθνή αγορά, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχει αξιολογηθεί η προσφορά ως προς το αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θέτει η χώρα επί τη βάσει του δημόσιου συμφέροντος.

Ήδη πάντως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον… Προϋπόθεση για την επιλογή του επενδυτικού οίκου είναι να υποβάλει συγκεκριμένο master plan και να πιστοποιούνται οι οικονομικές δυνατότητές του, που θα είναι ανάλογες με το μέγεθος του έργου που θα κατασκευαστεί, από διεθνούς κύρους τράπεζα.

Ο προγραμματισμός είναι να έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες μέχρι το φθινόπωρο, ώστε η έναρξη της αναγέννησης του Ελληνικού να αρχίσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2012. Με στόχο η τεχνική εξέλιξη (αν δεν υπάρξουν απρόοπτα) να έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύψει μια έκταση μεταξύ του 1/4 και 1/3 της συνολικής και θα είναι (αναλογικά) 2 με 3 φορές μεγαλύτερο από το Πάρκο του Λονδίνου και 1,5 φορά από της Νέας Υόρκης.

Να σημειωθεί ότι από το 1983 γίνονται συζητήσεις και συσκέψεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Από πλευράς κατασκευών, η δόμηση θα είναι ήπια, τέτοια που θα μπορεί να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Από την εκμετάλλευση του Ελληνικού έχει προβλεφθεί κοινωνικό μέρισμα για υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί βελτίωση της εικόνας και γενικά περιβαλλοντικές επεμβάσεις, ενώ θα δημιουργηθούν πάνω από 35.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Ως προς τη μορφή που θα έχει το Μητροπολιτικό Πάρκο, σε πρώτη φάση θα γίνει καταγραφή του τι περιλαμβάνει (ένας καταδικασμένος σε σκουπιδότοπο χώρος που κινδυνεύει να γίνει Κέντρο Μεταναστών).

Ήδη πάντως, σε εθελοντική βάση, άνευ αμοιβής ο γνωστός ισπανός αρχιτέκτονας κ. Ασεμπίγιο, που έχει κάνει ανάλογο έργο στη Βαρκελώνη, που ομοιάζει απολύτως με την περιοχή του Ελληνικού, έχει καταρτίσει ένα πρώτο master plan. Προβλέπονται πολυτελείς κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια, χρηματιστηριακό κέντρο κ.ά.


Σχολιάστε εδώ