Νέος ξεσηκωμός Τουρκοκυπρίων κατά του Ερντογάν

Το κεντρικό πολιτικό σύνθημα, «Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι;», απευθυνόταν προς τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και συνοδευόταν από ένα δεύτερο, το «Πάρτε το πακέτο σας και αφήστε μας ήσυχους», εννοώντας την Τουρκία, η οποία αύξησε την οικονομική ενίσχυση προς το ψευδοκράτος κατά 650 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, τώρα το σύνολο της οικονομικής βοήθειας στα κατεχόμενα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αυτό όμως που εκνεύρισε τις κατοχικές Αρχές ήταν η παρουσία στο συλλαλητήριο σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που συνέβη παρά τις σχετικές απαγορεύσεις – μάλιστα, έγιναν και συλλήψεις. Σημειώνουμε ότι στις 28 Ιανουαρίου, όταν είχε διενεργηθεί το πρώτο συλλαλητήριο με καθαρά οικονομικά κίνητρα, η παρουσία των κυπριακών σημαιών είχε εκνευρίσει τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τους Τουρκοκύπριους αχάριστους. Διότι, όπως είπε, η Τουρκία τούς ταΐζει και τους προσφέρει προστασία χωρίς αυτοί να το εκτιμούν.

Το πρόβλημα είναι μεν οικονομικό, παίρνει όμως πολιτικές διαστάσεις που αγγίζουν τη ρήξη στις σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία. Τα χρήματα που στέλνει η Άγκυρα στα κατεχόμενα δεν φτάνουν στους Τουρκοκύπριους αλλά στους εποίκους, οι οποίοι αποτελούν πλέον και την πλειοψηφία. Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ότι απειλούνται και ότι παραμερίζονται στην ίδια τους την πατρίδα.

Στόχοι των Τουρκοκυπρίων

Στόχος των διαδηλωτών είναι ο τερματισμός της άθλιας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στα κατεχόμενα διά της λύσης και της πλήρους ένταξής τους στην ΕΕ, αφού οι υποσχέσεις της Τουρκίας για καλύτερες μέρες δεν πιάνουν τόπο. Είναι αλήθεια όμως ότι η λύση που επιδιώκουν οι διαμαρτυρόμενοι Τουρκοκύπριοι δεν είναι κατ’ ανάγκην η ίδια με αυτήν που επιδιώκουν οι Ελληνοκύπριοι. Η πλειοψηφία τους, ακόμη κι αν θέλει να απαλλαγεί από την Τουρκία και τους εποίκους, θεωρεί ότι υπάρχει κράτος στον βορρά και ότι σε αυτήν τη βάση θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.

Όξυνση και πολιτικά πρόσωπα

Εάν η κατάσταση στα κατεχόμενα οξυνθεί, δεν αποκλείεται να δούμε νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων, που να είναι εγκάθετοι της Άγκυρας, με σκοπό την προώθησή τους στην εξουσία των Αρχών του ψευδοκράτους. Η μεγάλη επένδυση της Άγκυρας είναι οι έποικοι. Όμως, 37 χρόνια μετά την εισβολή εξελίσσονται σε ωρολογιακή βόμβα για τη συνοχή του ψευδοκράτους. Η Τουρκία δε ανησυχεί ότι εάν χρησιμοποιήσει ανοικτά τους εποίκους σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, θα δημιουργηθεί βαθύτερη κρίση και θα χάσει τον έλεγχο.

Στήριξη από Ευρωπαίους

Ανακοίνωση στήριξης προς τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων εξέδωσε και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που εκπροσωπεί 83 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC, η «TURK-SEN», η οποία αποτελεί μέλος της συνομοσπονδίας, διαμαρτύρεται εναντίον των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Άγκυρας, οι οποίες απειλούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία.

Δηλώνει δε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Άγκυρας δεν περιορίζουν μόνο τα δικαιώματα των συνδικάτων, αλλά οδηγούν και σε μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, σε ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και γενικά σε αντι-εργατικές διατάξεις.

Διαμαρτυρία στην Πόλη

Εκδηλώσεις στήριξης πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Περίπου 500-600 Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ανάλογη διαδήλωση έγινε το απόγευμα και στην Άγκυρα, κυρίως από τουρκοκύπριους νέους που ζουν εκεί. Και οι δύο εκδηλώσεις κύλησαν ειρηνικά, χωρίς οποιοδήποτε έκτροπο ή ανάγκη ανάμειξης της Αστυνομίας.

Η αντίδραση Νταβούτογλου

Ήπια μπορεί να χαρακτηρισθεί η αντίδραση του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Είναι φυσιολογικό να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα σε νόμιμο πλαίσιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πλατφόρμα όπου επικρίνεται άδικα η Τουρκία και επιχειρείται η αποδυνάμωση των δεσμών αδελφότητας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό είχε διατυπωθεί από τον κ. πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία. Το γνωρίζουν και οι αδελφοί μας της ΤΔΒΚ. Όπως είπα, μπορεί να διαπιστώνονται αιτήματα και απόψεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο».

Τα τουρκικά στρατηγικά

συμφέροντα

Στο σύνολό τους τα ελληνοκυπριακά κόμματα δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στις εκδηλώσεις αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων κατά της Τουρκίας και την πρόθεσή τους για λύση του Κυπριακού. Ταυτοχρόνως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι σπάει ο μύθος πως η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά για την εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων.


Σχολιάστε εδώ