Μάρτης γδάρτης…

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ για το μέλλον της Ευρωζώνης θα είναι ο Μάρτιος, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα διαχείρισης του χρέους, αλλά και η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. Παράλληλα οι «λύσεις» που θα δοθούν στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πιθανό να δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, από ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι πρόωρες εκλογές. Οι επιδιώξεις της χώρας μας είναι γνωστές και συγκεκριμένες, το ερώτημα είναι αν είναι και εφικτές, με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της μείωσης του επιτοκίου και της επαναγοράς ομολόγων. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην Ευρωζώνη ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει ταξίδι στο Παρίσι για να συναντήσει τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φαίνεται να συμπλέει με την Άνγκελα Μέρκελ στη σκληρή γραμμή για τη δημοσιονομική πολιτική. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χ. Β. Ρομπέι προωθεί συμβιβαστική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, η οποία απέχει από το γερμανογαλλικό σχέδιο που συνδέει την αμοιβή με την παραγωγικότητα και προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να ανακυκλώνονται τα συνήθη σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή…

«Συνένοχοι»

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση ζητάει τη συναίνεση των κομμάτων για μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15. Από αυτά τα 17 θα προκύψουν από την περιστολή κρατικών δαπανών και τα άλλα 8 από αύξηση των εσόδων. Αρνητική ήταν η απάντηση της ΝΔ, που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο και ότι στόχος της δεν είναι η συναίνεση, αλλά να καταστήσει την αντιπολίτευση συνένοχη σε μια αδιέξοδη πολιτική. Ανάλογη ήταν η αντίδραση του

ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει «λαϊκή εξέγερση» προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της «τρόικας». Στον διάλογο με τον Γ. Παπακωνσταντίνου προσήλθαν ο ΛΑΟΣ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι συμφωνεί εξ ορισμού με τις κυβερνητικές αποφάσεις, η Δημοκρατική Αριστερά, που ζήτησε αλλαγή πολιτικής, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία ζήτησε επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ίση κατανομή των βαρών.

«Αλαλούμ»

ΤΑ… «ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η έλλειψη συντονισμού, οι παλινωδίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ υπουργών, επιτείνουν το κλίμα σύγχυσης και ανησυχίας στις τάξεις της κοινωνίας. Το επιδεινώνει δε ακόμη περισσότερο η διαφαινόμενη αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να βγάλει την οικονομία από το βαθύ τούνελ στο οποίο έχει οδηγηθεί λόγω Μνημονίου. Παρασκηνιακά, αλλά όχι μόνο, ασκούνται πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου απαντάει αρνητικά και διαψεύδει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, αλλά και εκλογών. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχεια θα κινηθεί αναλόγως.

Έντονες ανησυχίες, στο μεταξύ, προκαλούν στην κυβέρνηση τα αυξανόμενα κρούσματα αποδοκιμασίας στελεχών της, ενώ έσπευσαν τα υϊοθετήσουν τον ισχυρισμό του Θ. Πάγκαλου (μετά τις σφοδρές αποδοκιμασίες που υπέστη στο Παρίσι) ότι πίσω από τα επεισόδια αυτά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα πριμοδοτούν και στελέχη της ΝΔ. Ισχυρισμοί που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο της ΝΔ, που απέδωσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον χαρακτηρισμό του «ψεύτη», όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε ότι είναι η κυβέρνηση που με την πολιτική της δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό.

Ούτε κουβέντα…

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ του σίριαλ… συνεργασίας, συμπόρευσης, σύγκλισης κ.λπ. Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ πυροδότησαν αφʼ ενός δημοσιεύματα για φλερτ του Μ. Βορίδη με τη ΝΔ, αλλά και οι δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη. Σε ένα επικοινωνιακό «αλαλούμ» ο τελευταίος πρώτα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι όχι μόνο θα κατέβει αυτόνομα, αλλά θα διεκδικήσει και διψήφιο ποσοστό! Αλλά και η ΝΔ από την πλευρά της απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, με τον εκπρόσωπο Γ. Μιχελάκη να επισημαίνει ότι η ενότητα της Κεντροδεξιάς είναι θέμα βάσης. Παράλληλα η ΝΔ επισήμανε ότι ο ΛΑΟΣ ψήφισε το Μνημόνιο και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συνεργασίας, ενώ απέδωσε τις διαδοχικές δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη σε επικοινωνιακά παιχνίδια για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εξάλλου ΝΔ και Μ. Βορίδης διέψευσαν τα περί «πολιτικού φλερτ», όπως επίσης και το ενδεχόμενο προσχώρησης του βουλευτή στο κόμμα.

«Τσουνάμι»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ και τις θυγατρικές του ξεκίνησε το «τσουνάμι» των περικοπών στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, ανοίγοντας έτσι ένα νέο «μέτωπο» για την κυβέρνηση. Το πακέτο των μέτρων στον ΟΤΕ προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των ωρών εργασίας, μείωση υπερωριακής απασχόλησης και εξόδων κίνησης, κατάργηση ειδικών επιδομάτων κ.ά. Θεωρείται δε δεδομένο ότι ανάλογα και ίσως πιο επώδυνα μέτρα θα ληφθούν και σε μια σειρά ακόμη ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά., προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος. Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπής δαπανών της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Σχετική εντολή προς τις διοικήσεις έχει δώσει άλλωστε με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα… ληφθούν μέτρα εναντίον των διοικήσεων! Ήδη σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων που είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ οι πρώτες απολύσεις στην Cosmote θεωρούνται από πολλούς πρόκριμα και εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα η «λύση» θα επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες.


Σχολιάστε εδώ