Κυκλοφόρησε η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο κ. Μπαν τονίζει στην έκθεσή του ότι έφτασε η στιγμή για τους ηγέτες των δύο πλευρών να έλθουν αντιμέτωποι με σκληρές πραγματικότητες! Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του
ΟΗΕ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να προβούν σε θαρραλέα βήματα ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές τους διότι, όπως παρατηρεί, η διαδικασία δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα ούτε να γίνονται συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών.
Το επόμενο τρίμηνο
Για το επόμενο τρίμηνο, λόγω κυρίως των τουρκικών εθνικών εκλογών, ο κ. Μπαν δεν διαβλέπει να υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Όμως, όπως παρατηρεί, περί το τέλος Μαρτίου θα αξιολογήσει την κατάσταση για να κρίνει σκόπιμο πότε θα συγκαλέσει νέα τριμερή. Ως προς το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, τονίζει στην έκθεσή του ότι, όταν το κρίνει ο ίδιος κατάλληλο και εφόσον διαβουλευτεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών, θα προσδιορίσει εάν υπάρχει επαρκής πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια και αν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις, τότε θα προχωρήσει στη σύγκλησή της. Τονίζει, πάντως, ότι οι παράμετροι μιας τέτοιας κρίσης συζητούνται ακόμη από τους ηγέτες των δύο πλευρών.
Ίσες αποστάσεις και διαφορές
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τηρεί στην έκθεσή του ίσες αποστάσεις χωρίς να καταλογίζει ευθύνες ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά. Επισημαίνει ότι το Περιουσιακό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και εκεί υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ενώ στο θέμα της ΕΕ φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στον τρόπο της εκπροσώπησης όμως, όπως τονίζεται, πρόβλημα υπάρχει σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις από το κεκτημένο, τις μεταβατικές περιόδους και τον τρόπο ενσωμάτωσης, με άλλα λόγια εάν θα είναι πρωτογενές δίκαιο και παρθενογένεση ή όχι. Στον τομέα της διακυβέρνησης έχει σημειωθεί πρόοδος, όχι όμως τέτοια που οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ διαφορετικές είναι οι απόψεις στο θέμα της ασφάλειας.
Εντός των παραμέτρων ο Έρογλου
Πάντως, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι οι προτάσεις Έρογλου είναι εκτός των παραμέτρων και της βάσης των συνομιλιών, όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με το κ. Μπαν, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε χρονοδιαγράμματα επί των λοιπών θεμάτων πλην των εγγυήσεων επί τη βάσει χρονοδιαγράμματος, μια θέση την οποία δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία κατάθεσε σχέδια τριών φάσεων.
Δηλαδή τη διασύνδεση των κεφαλαίων και τη σταυρωτή διαπραγμάτευση, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία ή όταν βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας.
Τι έχει να δώσει
Στη Λευκωσία το ερώτημα που εγείρουν πολιτικοί αναλυτές είναι κατά πόσον υπάρχει διαπραγματευτικό βάθος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα, όταν ήδη έχει δώσει –χωρίς να πάρει ανταλλάγματα– την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή στο νησί τουλάχιστον 50.000 εποίκων…


Σχολιάστε εδώ