Κάτω στον Πειραιά

Και κυρίως, έλεγχος. Οι προδιαγραφές και οι κανόνες λειτουργίας του παζαριού καθορίστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, όπου διαπιστώθηκε συναίνεση πλειοψηφίας-μείζονος μειοψηφίας σε πολλά θέματα. Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Κυριακής Λαουλάκου οι άδειες που θα δοθούν θα είναι 209. Θα γίνουν διαγραμμίσεις για τις θέσεις των πάγκων, οι οποίες θα δοθούν σ’ όσους εξασφαλίσουν άδεια, με κλήρωση. Οι πάγκοι θα κατασκευαστούν από τον δήμο και θα δίνονται μαζί με τις άδειες. Σε κάθε πάγκο θα υπάρχει το όνομα αυτού που έχει την άδεια και ο αριθμός της άδειας. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει από 8 – 28 Μαρτίου. Από τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου μίλησε ο σύμβουλος Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος τόνισε ότι ο καθένας που θα παίρνει άδεια θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάει όπου θέλει για να φτιάξει πάγκο με τις προδιαγραφές που θα δώσει ο δήμος. Επίσης ζήτησε να φύγει το παζάρι από το κέντρο της πόλης και να πάει στην περιοχή Παπαστράτου, όπου θα μπορούν να δοθούν 300 επιπλέον άδειες, κάτι που θα βοηθήσει τόσο τους μικροπωλητές, οι οποίοι θα πάρουν περισσότερες άδειες οπότε θα διασφαλιστεί η εργασία σε περισσότερες οικογένειες, όσο και τον δήμο, ο οποίος θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, αφού θα διαθέσει πιο πολλές άδειες.

// Σε… ντέρμπι για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε η ψηφοφορία που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογή του Συνηγόρου του Δημότη και του Επιχειρηματία. Μιλώντας για τον νέο θεσμό ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε ότι από τη φύση του είναι θεσμός υπερκομματικός. Δεν πρέπει να είναι προέκταση μιας μόνο παράταξης.
Για τον λόγο αυτό ζήτησε να ψηφιστεί ο Ανδρέας Στρατηγόπουλος, υπαρχηγός του αείμνηστου Νίκου Λεγάκη στην ΑΚΙΚΑΠ (Ανεξάρτητη Κίνηση Καμινίων – Απόλλωνα), η οποία είχε κατέβει στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό της «Συμμαχίας» που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός του κ. Στρατηγόπουλου είχαν θέσει υποψηφιότητα ο Γεράσιμος-Ανδρέας Βουτσινάς, επί πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Πειραιά με σημαντική προσφορά στην πόλη, ο πρώην αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κούβαρης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Τετράδης, η πρώην διοικητής του Τζανείου και πρώην δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Γιαννακάκου-Χριστοδούλου κ.ά. Συνήγορος του Δημότη θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τα 2/3 των δημοτικών συμβουλίων. Κατά την ψηφοφορία, επί 43 ψηφισάντων ο Ανδρέας Στρατηγόπουλος πήρε 30 ψήφους, ο Γ. Βουτσινάς 7, ο Λ. Κούβαρης 1, ενώ βρέθηκαν 5 λευκά. H ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Τετάρτη, όπου αναμένεται πιθανότατα να εκλεγεί ο κ. Στρατηγόπουλος.

// Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης, παρασυρμένος από τις διαδόσεις που αναφέρουν διάφορα ανώνυμα μπλογκ, ρώτησε γιατί όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ γίνονται μόνο σε ένα μαγαζί. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Αμαλία Φύκια του απάντησε ότι ζητήθηκαν τιμές από πολλά μαγαζιά, αλλά το συγκεκριμένο έδινε περισσότερα εδέσματα σε χαμηλότερη τιμή. Γι’ αυτό επελέγη. Όσο για τα μέλη των ΚΑΠΗ, που δεν έχουν μέσο να μεταβούν στο συγκεκριμένο μαγαζί, έχουν «κλειστεί» πούλμαν για τη μεταφορά τους. Θέλουμε να δώσουμε ψυχαγωγία και χαρά στον κόσμο μέρες που είναι, είπε χαρακτηριστικά και όχι να τον ταλαιπωρήσουμε.

// Στην πλαζ της Τερψιχόρης, στη Φρεαττύδα, θα γιορτάσουν τα Κούλουμα αύριο οι Πειραιώτες. Ο δήμος έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής που θα περιλαμβάνει παραδοσιακή ελληνική μουσική από το συγκρότημα της Ελένης Κονιτοπούλου, χάπενινγκ, πέταγμα αετού και φυσικά άφθονο κρασί και παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Πάντα τα Κούλουμα είχαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον Πειραιά, αλλά η φετινή εκδήλωση, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, θα έχει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και σε καιρούς λιτότητας οι Πειραιώτες θα έχουν την ευκαιρία να το… ρίξουν έξω για λίγο και να ξεχάσουν την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Άλλωστε, όπως λέει και η παροιμία, «η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν!

// Στον πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια έγινε την Πέμπτη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, παρουσία –βέβαια– του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, αλλά και όλων των περιφερειακών συμβούλων, επώνυμων και μη. Κατά τη συνεδρίαση ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των λαθρομεταναστών που κάνουν απεργία πείνας και ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η κυβέρνηση να τους δώσει πολιτικό άσυλο. Τότε πήρε τον λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν απαιτήσεις εκείνοι που ήρθαν στη χώρα μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να φύγουν χωρίς δεύτερη συζήτηση. Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη φασιστικές και τον ίδιο «χρυσαυγίτη»! Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ θύμωσε και είπε ότι θα του υποβάλει μήνυση και αγωγή!

// Κάθε 2-3 φορές την εβδομάδα διοργανώνονται κοινές επιχειρήσεις δίωξης παράνομων μικροπωλητών στον Πειραιά, τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες, από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ. Συλλαμβάνονται δεκάδες παράνομοι υπαίθριοι πωλητές κάθε φορά, όλοι αλλοδαποί, και κατάσχονται χιλιάδες μικροαντικείμενα. Όμως οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι απλές. Κάποιοι αλλοδαποί, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη, γίνονται επικίνδυνοι. Τις προάλλες ένας θηριώδης Χιλιανός, που βρίσκεται 25 χρόνια στη χώρα μας παράνομα (!), έσπασε το χέρι του διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας! Δύο μέρες πριν, άλλος αλλοδαπός είχε κτυπήσει άσχημα άλλον δημοτικό αστυνομικό που γλίτωσε τα χειρότερα από την παρέμβαση ενός άνδρα της ΕΛΑΣ που γνώριζε καράτε και τον ακινητοποίησε! Όλα αυτά δείχνουν πως η Δημοτική Αστυνομία, υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Δαβάκη, κάνει το καθήκον της με το παραπάνω. Φυσικά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην ηγεσία της ΕΛΑΣ του Πειραιά, που έχει βρει κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας με τη Δημοτική Αστυνομία και φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Πάντα τέτοια!


Σχολιάστε εδώ