Θα μπουν στον πάγο όσοι δημιουργούν προβλήματα

Η σύγκρουση που εξελίχθηκε σε νέο μεταμεσονύχτιο πολιτικό θρίλερ καταγράφει τα προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν στη λειτουργία της κυβέρνησης και όχι μόνο. Τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα και να ξετυλίγουν πλέον, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, τις προσωπικές τους στρατηγικές.

Επιχειρούν, όπως ομολογούν ανοικτά πια πολλοί υπουργοί, να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις «πλασαρίσματός» τους στη «μετά Παπανδρέου» περίοδο, αδιαφορώντας πλήρως αν με τη στάση που υιοθετούν «υπονομεύουν» ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την κυβερνητική μηχανή.

Ο πρώην δήμαρχος Πάρου, που όλο το καλοκαίρι πάλεψε με νύχια και με δόντια να πείσει τον Γ. Παπανδρέου να του αναθέσει τον ρόλο του συντονιστή της κυβέρνησης, παραμερίζοντας τον Χάρη Παμπούκη, έχει έλθει σε πλήρη ρήξη με τον άλλοτε συνοδοιπόρο του, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (καθώς μάλωσαν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον συντονισμό των πολιτικών και των υπουργών που αφορούν το Μνημόνιο), και αφού προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο του συντονιστή φοβούμενος ότι υφίσταται φθορά στο προφίλ του, έχει αρχίσει πλέον να ανοίγει τον βηματισμό του για να μπει για τα καλά και από τώρα στη μάχη της επόμενης μέρας.

Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά την ήττα του το 2007 στην κούρσα της διαδοχής, δεν έχει βγάλει από το μυαλό του την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος πορεύτηκε προσεκτικά απ’ όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την κυβέρνηση. Κάποιες από τις παρεμβάσεις-διαφοροποιήσεις του από την «επίσημη γραμμή» έτυχαν αποδοχής από υπουργούς και βουλευτές, κυρίως το άδειασμα που έκανε στον Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «νυχτερινής τροπολογίας» για τις γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, όπου στο τέλος υιοθετήθηκε η άποψη του κ. Βενιζέλου.

Όμως στην παρούσα αντιπαράθεση με τον Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή το θέμα των λαθρομεταναστών, όπως λένε άλλοι υπουργοί και βουλευτές (που δεν πολυσυμπαθούν τον Γ. Ραγκούση) η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας στη Βουλή και τα όσα είπε (ότι πρέπει να δοθεί λύση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θανάτου κάποιου από τους απεργούς πείνας) με τον τρόπο που τα είπε, έδειξαν πάλι τη γνωστή «βιασύνη Βενιζέλου» και έναν κακό χειρισμό, διότι όχι απλώς δεν ήταν της αρμοδιότητάς του το θέμα, αλλά δεν είχε καν φροντίσει να έλθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εκνευρίστηκε από την παρέμβαση Βενιζέλου, που τη θεώρησε προσωπικό του άδειασμα και αμέσως άρχισε να διοχετεύει με επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο τη δυσφορία του για τον Βενιζέλο. Λέγεται μάλιστα πως επεσήμανε σε συνομιλητές του πως «δεν θα αφήσω να μου πάρει την μπουκιά από το στόμα ο Βαγγέλης και στο κάτω κάτω δεν μπορεί να παρουσιάζεται εκείνος ευαίσθητος για τη ζωή των απεργών πείνας και εμένα να με παρουσιάζει σκληρόπετσο».

Ο κ. Ραγκούσης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο για να του ζητήσει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το θέμα δεν πρέπει να παίρνει αυτές τις διαστάσεις και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «γελοία για να ασχοληθεί περαιτέρω».

Ο κ. Ραγκούσης κλιμάκωσε τότε τα διαβήματά του και αργά το βράδυ έθεσε με μορφή τελεσιγράφου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο ότι «ή θα ανασκευάσει ο Βενιζέλος τα όσα είπε ή εγώ θα εκδώσω ανακοίνωση για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους».

Ο πρωθυπουργός εκείνη την ώρα ασχολείτο με τη συγγραφή της ομιλίας του για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Οι στενοί του συνεργάτες (Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης) που είχαν γίνει αποδέκτες του τελεσιγράφου Ραγκούση, επιχείρησαν να του μεταφέρουν το κλίμα. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απέφυγε να μιλήσει εκείνη τη στιγμή και, αν και φάνηκε δυσαρεστημένος για το όλο θέμα, συνέχισε να γράφει την ομιλία του και απέφυγε να πει οτιδήποτε!

Η έκρηξη Παπανδρέου ήλθε αργότερα, όταν πια Ραγκούσης και Βενιζέλος, «τράβηξαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια» και η κόντρα έγινε δημόσια λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με τη γραπτή ανακοίνωση του κ. Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είναι οργισμένος με τον Γ. Ραγκούση, αλλά και με τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Και αν στην παρέμβασή του στο Εθνικό Συμβούλιο, με μια πολύ σύντομη και γενική αναφορά, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, ωστόσο διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως «αυτό δεν καταπίνεται».

Συνεργάτες του επεσήμαιναν πως «θα μπουν στον πάγο για μεγάλο διάστημα όσοι δημιουργούν προβλήματα» και τόνιζαν ότι «δεν είναι διατεθειμένος να εκτίθεται άλλο ο ίδιος για τα καπρίτσια και τις προσωπικές στρατηγικές κανενός».

Ωστόσο υπουργοί και βουλευτές επέρριπταν σημαντικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την κατάσταση διάλυσης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, που επικρατεί στην κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να το παίζει Πόντιος Πιλάτος, όταν ο ίδιος έχει δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση», υπογράμμιζε υπουργός. Πρόσθετε πως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά απέχει από την εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς ρίχνει το βάρος του στην παρουσία του στο εξωτερικό και στις επαφές και διαβουλεύσεις με ξένους ηγέτες. «Εκχωρεί αρμοδιότητες και εξουσίες εσωτερικής διακυβέρνησης σε κολλητούς του, όπως είναι ο Ραγκούσης, μένουν έξω από κάθε σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων υπουργοί πρώτης γραμμής που χειρίζονται τα μεγάλα και καυτά θέματα. Αποτέλεσμα, τίποτα να μη λειτουργεί στην κυβέρνηση και όλοι να τσακώνονται μεταξύ τους».

Μάλιστα υπουργός της πρώτης γραμμής έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα απολύτως, πέφτουμε μόνοι μας σαν σάπια φρούτα. Τίποτα δεν λειτουργεί πια και ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και το προσωπικό πολιτικό του μέλλον».

Μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί η «άγρια» κόντρα κορυφαίων υπουργών με αφορμή το θέμα των απεργών πείνας στην Υπατία, καθώς επανέρχεται μέσω και αυτού του περιστατικού στο προσκήνιο το πρόβλημα επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ