Η ομάδα ΔΙΑΣ

Όπως και να λεγόταν αυτή η μονάδα, αρκούσε από μόνη της η συχνή (και όχι περιστασιακή), προεχόντως δε χωρίς προηγούμενη κλήση παρουσία της, η περιπολία της στους δρόμους και στις γειτονιές, για να κερδίσει την εκτίμηση και τη συμπάθεια, την εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως στους καιρούς που ζούμε.
Γράφαμε πριν από δύο χρόνια (29/3/2009) από τις στήλες της δημοσιογραφικής αυτής έπαλξης και υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μην πυροβολείτε την
ΕΛΑΣ», μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ας δούμε ωστόσο κάποτε αυτήν την ίδια τη δημοσιογραφική έρευνα όχι απέναντι, αλλά δίπλα στην Αστυνομία. Όχι για να εξωραΐσει τα πράγματα ούτε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά για να συμβάλει στην αποκατάσταση και στην αξιοπιστία του κύρους ενός θεσμού που λίγο ακόμη και θα παρουσιαστεί ως… εχθρός της Δημοκρατίας και του πολίτη».
Επισυμβάντος, λίγες ημέρες αργότερα, του τραγικού θανάτου –της εγκληματικής και άνανδρης δολοφονίας– δύο ανδρών της ΕΛΑΣ, την ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος, σημειώναμε (3/4/2009) υπό τον τίτλο «Η ΕΛΑΣ θέλει την κοινωνία ”δίπλα” της» ότι:
«Το ερώτημα ωστόσο που εύλογα ανακύπτει είναι κατά πόσο τα ΜΜΕ θα συστρατεύονταν σε θετικά σχόλια, στην περίπτωση που οι άνδρες της ΕΛΑΣ είχαν καταφέρει πλήγμα σε βάρος εκείνων που επιτέθηκαν εναντίον τους».
Ακούστηκαν, και ορθώς, εξαιρετικοί έπαινοι για τα στελέχη της επίλεκτης ομάδας ΔΙΑΣ, όπως ορθώς επίσης αναζητούνται –αν υπάρχουν– επιχειρησιακές ευθύνες (λάθη, παραλείψεις), ενώ ομόθυμη είναι και η αποδοκιμασία γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων που (και αυτές) αποστερούν από τα αναγκαία και στοιχειώδη.
Εν όψει όλων αυτών, μήπως το καλύτερο μνημόσυνο για τα δύο αδικοχαμένα παλικάρια, καθώς και για τους συναδέλφους τους που έπεσαν στο καθήκον πριν από αυτά, θα ήταν –επιτέλους– η συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία;
Τα λάθη του παρελθόντος –που ασφαλώς δεν αμνηστεύονται– δεν συγχωρείται να συνοδεύουν διαχρονικώς τη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει επιμελώς, μέρα με τη μέρα, να οικοδομηθεί και την οποία μόνο εχθροί της Δημοκρατίας θα μπορεί να απεύχονται.


Σχολιάστε εδώ