Η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη «λευκή επιταγή» στις τράπεζες

Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι για μία ακόμη φορά δεσμεύτηκε να δώσει 30 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ανεβάζοντας πλέον το σχετικό ποσόν μέσα σε δύο χρόνια περίπου στα 100 δισ. Πρόκειται για μια ακόμη «λευκή επιταγή», καθώς η μέχρι τώρα ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό της ρευστότητας των τραπεζών δεν έχει συνδυαστεί με την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκουν κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα το ευχολόγιο των προκατόχων της, δεν υιοθετεί καμία ρυθμιστική πολιτική και επιτρέπει στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, να αυξάνουν τη ρευστότητά τους, να θέτουν ληστρικούς όρους στους καταναλωτές και να αυξάνουν την κερδοφορία τους σε απίστευτους αριθμούς σε καιρό οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά για τα οποία η κυβέρνηση του
ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 τα επαναλαμβάνει σήμερα. Δυστυχώς, στο θέατρο του παραλόγου που κυριαρχεί παρατηρούμε τις τράπεζες να ανακοινώνουν σημαντική κερδοφορία, να μην αλλάζουν πολιτική, να προβαίνουν σε εντυπωσιακές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να θεωρείται αναγκαία η επιπρόσθετη δημόσια υποστήριξή τους μέσω εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, με την παραίνεση φυσικά να διοχετεύσουν αυτό το χρήμα στην πραγματική ελληνική αγορά. Το ότι εδώ και ενάμιση χρόνο που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έχει αποδειχτεί ότι με παραινέσεις και λεόντειες λεκτικές παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών δεν αλλάζει η συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν κυβερνητικό ιθύνοντα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση πολύ εύκολα παρέχει «ενέσεις» δισεκατομμυρίων στην τραπεζική αγορά και δεν παρεμβαίνει ώστε να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που οδηγούνται σε λουκέτα και σε αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας για δέκα και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Εάν η κυβέρνηση είχε στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, θα έκανε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχύσει τη ραχοκοκαλιά αυτής της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, αντί να αφιερώνει κεφάλαια στις υψηλά κερδοφόρες τραπεζικές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, αντί να ενισχύουν την ελληνική αγορά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αναζητούν τρόπους να περιορίσουν κι άλλο το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ρυθμιστικά και να διοχετεύσει απευθείας και όχι με μεσάζοντες, που δεν συμμορφώνονται μάλιστα στις παραινέσεις, ρευστό στην ελληνική αγορά. Αντί να αφιερώνει χρόνο στο πώς θα ξεπουλήσει τις τράπεζες που ανήκουν στο κράτος, μπορεί να τις αξιοποιήσει διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και ορίζοντας τους κανόνες της τραπεζικής αγοράς, λειτουργώντας με όρους ανταγωνισμού. Η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, να συγκρατήσει το ΑΕΠ της χώρας και να διασφαλίσει την επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι «λευκές επιταγές» προς τις τράπεζες το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και ισχυρών, υπέρ των μετόχων των τραπεζών, και καμία ουσιαστική βοήθεια δεν παρέχουν στη δοκιμαζόμενη σήμερα πραγματική ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση των εντολοδόχων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα και αποδέχεται ανερυθρίαστα τις εντολές της «τρόικας», που εξυπηρετούν τους πιστωτικούς οίκους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιφυλάσσουν τη φτώχεια και την ανέχεια για τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ