Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΝΕ απευθύνεται μαζικά στη νεολαία, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα της το πρόβλημα των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις πολιτικές τους εκδηλώσεις, τη δράση στα διάφορα τμήματα της νεολαίας, το Φεστιβάλ κ.λπ., έχουν πάρει πρωτοβουλίες με στόχο να συζητήσουν με τους νέους ανθρώπους για το πρόβλημα, να ακούσουν προβληματισμούς και σκέψεις, να ενημερώσουν για την προσέγγιση και τις θέσεις που έχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε σχέση με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας, όχι μόνο από τη σκοπιά των αιτίων που το προκαλούν, αλλά και από τη σκοπιά τού τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Τα στελέχη της κόκκινης νεολαίας θεωρούν ότι η οργάνωση δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της σε αυτό το πεδίο, ενώ παράλληλα το πρόβλημα οξύνεται, και γι’ αυτό δυναμώνουν την κινητοποίησή τους. Πιστεύουν ότι χρειάζεται να κάνουν περισσότερα, με στόχο όχι μόνο να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο η σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και να αυξηθεί ο βαθμός διεκδίκησης της νεολαίας και των φορέων του νεολαιίστικου κινήματος στα ζητήματα της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης. Από τις προηγούμενες ημέρες αλλά και όλο το επόμενο διάστημα η ΚΝΕ θα ξεδιπλώσει πλούσια δραστηριότητα, προχωρώντας σε εξορμήσεις και επισκέψεις σε σχολεία, θα πάρει πρωτοβουλίες συζητώντας με γονείς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα διοργανώσει αθλητικά τουρνουά, ενώ ταυτόχρονα η όλη δραστηριότητα θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις σε δήμους, γειτονιές και συνοικίες όλης της χώρας και προγραμματίζεται και μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Το πολιτικό σκεπτικό
Η απόφαση να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη καμπάνια, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, και στις οικογένειές τους, έχει να κάνει με δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά το ότι το φαινόμενο των ναρκωτικών παίρνει στις μέρες μας εκρηκτικές διαστάσεις. Ενισχύεται η χρήση ουσιών από ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ανεβαίνουν τα ποσοστά σε εργατικές γειτονιές, επαγγελματικές σχολές και νυχτερινά σχολεία, σε χωριά, που χτυπιούνται από το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, στον στρατό. Το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο της τοξικομανίας. Η ανεργία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η εγκατάλειψη του σχολείου από τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, η επέκταση της παιδικής εργασίας, η υποβάθμιση του πολιτισμού και του αθλητισμού, η περιθωριοποίηση κ.ο.κ. είναι προβλήματα που οξύνονται από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Και σύμφωνα με την ΚΝΕ, είναι αυτά ακριβώς τα προβλήματα που αποτελούν το ταξικό υπόβαθρο της τραγωδίας των ναρκωτικών. Σε αυτό το υπόβαθρο θα ενισχυθεί η τάση νέων ανθρώπων να αναζητούν τη «φυγή στις ουσίες» ως δήθεν «πράξη αντίστασης» και «διέξοδο» από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Και μάλιστα σε μια νέα γενιά η οποία έχει μεγάλη απόσταση από ιστορικές αγωνιστικές στιγμές του τόπου μας. Οι κόκκινοι νεολαίοι πιστεύουν ότι οι προηγούμενες γενιές είχαν κάποια στηρίγματα, κάποιες αγωνιστικές παραδόσεις, αλλά οι σημερινές γενιές διαπαιδαγωγούνται από την πιο μικρή ηλικία στον συμβιβασμό και στην υποταγή, μακριά από τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο είναι έντονη η προσπάθεια της ΚΝΕ για την ιστορική επιμόρφωση όλων των μελών της οργάνωσης, από μικρή ηλικία.
Ο δεύτερος παράγοντας που οδηγεί τη δράση τους έχει να κάνει με τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα της πρόληψης και της θεραπείας. Πιστεύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα ζητήματα, όπως και της προηγούμενης, της ΝΔ, αλλά και οι πολιτικές επιλογές που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα διογκώσουν το πρόβλημα: μείωση κονδυλίων στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και αύξηση της χορήγησης μεθαδόνης, γενίκευση των υποκατάστατων ως θεραπεία, περικοπές στην πρόληψη, αναδιαρθρώσεις των δομών, ιδιωτικοποίηση (σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη), συζήτηση για νομιμοποίηση «μαλακών» ναρκωτικών. Η ΚΝΕ επιδιώκει να μεγαλώσουν οι αντιστάσεις και τα αντανακλαστικά της νεολαίας γύρω από τέτοιες αντιδραστικές, ψευτομοντέρνες και επικίνδυνες απόψεις και θεωρίες. Και γι’ αυτό ξεδιπλώνει σε όλη την Ελλάδα τις δράσεις και τις απόψεις της.

***

Προτάσεις της
Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
Η τοποθέτηση του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν ενδεικτική των προτεραιοτήτων που θέτει η οργάνωση για το επόμενο διάστημα. Κατʼ αρχάς αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίσημη τοποθέτηση του Κώστα Πανταζή στο θέμα της διενέργειας της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη (επέτειος ίδρυσης) ήταν ότι είναι προτιμητέο, και ίσως απαραίτητο, να γίνει Συνέδριο του Κινήματος και όχι Συνδιάσκεψη. Διότι το Συνέδριο μπορεί να πάρει πιο σημαντικές και ουσιαστικές αποφάσεις: πολιτικές, οργανωτικές και καταστατικές, ενώ μπορεί να προωθήσει την ανανέωση των οργάνων μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Το ίδιο άλλωστε πιστεύει ότι χρειάζεται και για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ… Στο θέμα των προτεραιοτήτων του Κινήματος, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ πρότεινε τρεις επιπλέον ενότητες σε αυτές που το κόμμα θα εισηγούνταν στο Εθνικό Συμβούλιο. Πρώτον και βασικότερο, να υπάρξει ξεχωριστή και εξειδικευμένη θεματική στον εσωκομματικό διάλογο για τη νέα γενιά της χώρας, καθώς αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση αλλά και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το μέλλον. Δεύτερον, οι νεολαίοι του κινήματος πιστεύουν ότι πρέπει να αναληφθούν ευρείες, στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσει μαθηματικά σε θεσμικές αλλαγές και πρέπει το ΠΑΣΟΚ και οι Σοσιαλιστές να θέσουν τη βάση της ατζέντας των αλλαγών. Τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών που ανοίγουν στο Κίνημα θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου τα οργανωτικά θέματα, δηλαδή τι είδους κόμμα θέλουν για το μέλλον, ποιο το περιεχόμενο του ανοιχτού κόμματος, ποιο το μέλλον των τοπικών και περιφερειακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, ποιος ο μελλοντικός τρόπος λειτουργίας του, πώς προωθείται η ανανέωση.

Ρήξη με το υπουργείο Παιδείας
Δεν πάει πολύς καιρός που σας γράφαμε για το κλίμα ρήξης που επικρατεί μεταξύ των περισσοτέρων ΠΑΣΠ ΑΕΙ (σε αντίθεση με τα ΤΕΙ) και του υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση. Και οι λόγοι δεν είναι κυρίως (ή μόνο…) εκλογικοί για τις κατά τόπους ΠΑΣΠ, αλλά τις περισσότερες φορές ιδεολογικοί και πολιτικοί. Τελευταίο παράδειγμα είναι η σφοδρή αντίθεση της πιο παρεμβατικής και οργανωμένης ΠΑΣΠ της χώρας, της ΠΑΣΠ Νομικής, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει μόνο ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα επιλογής. Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ Νομικής θεωρούν κατάργηση της δωρεάν παιδείας τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς τα μαθήματά τους απαιτούν πολλαπλά συγγράμματα. Και δηλώνουν με νόημα ότι θα κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να αποσυρθεί η συγκεκριμένη, επαίσχυντη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση.

Κόκκινη γιορτή
Μια καλή ευκαιρία να γιορτάσουν τις Απόκριες με ξεχωριστό, κατακόκκινο, τρόπο έδωσε η αποκριάτικη γιορτή που ετοίμασε η ΚΝΕ για τα παιδιά, την προηγούμενη Κυριακή, στο «Σπίτι του Λαού», στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η (δωρεάν) γιορτή, που διήρκεσε αρκετές ώρες, περιελάμβανε εργαστήριο αποκριάτικης μάσκας και χαρταετού, που κατασκεύασαν οι μικροί επισκέπτες με την καθοδήγηση των μελών της οργάνωσης. Τα παιδιά της ΚΝΕ, για μια ακόμα φορά, έστησαν και λειτούργησαν ένα πολιτιστικό δρώμενο με εθελοντική ανιδιοτελή προσφορά. Επίσης η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ανέβασε τη χοροθεατρική παράσταση «Αγησίλαγος» του Δημήτρη Μπασλάμ. Το πρόγραμμα περιείχε επίσης αποκριάτικο ξεφάντωμα, παραδοσιακό γαϊτανάκι, βιβλιοπωλείο με προτάσεις για παιδιά και μεγάλους, αλλά και πολλές μικρές εκπλήξεις…

***

Για τον φόνο
των αστυνομικών
Η δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την προηγούμενη εβδομάδα σκίασε την επικαιρότητα και προκάλεσε θλίψη σε χιλιάδες Έλληνες. Το ότι οι δύο αστυνομικοί που δολοφονήθηκαν ήταν νεαρά παιδιά δεν άφησε ασυγκίνητους τους υπόλοιπους νέους. Στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης οι κινήσεις συμπαράστασης ήταν πολλές. Ασυγκίνητες δεν έμειναν ούτε οι πολιτικές νεολαίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε έντονη ανακοίνωση, με τις λέξεις «θλίψη» και «οργή» να κυριαρχούν. Εκτός από τα συλλυπητήρια, την έκφραση των συναισθημάτων και την απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση, οι γαλάζιοι νέοι προχώρησαν ένα βήμα πιο μπροστά, έστω και χωρίς συγκεκριμένη πρόταση. Δηλώνουν ότι ο κύκλος αίματος πρέπει να σταματήσει με συγκεκριμένες δράσεις των νέων, κάτι που αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο, αλλά επιβεβλημένο. Περιμένουμε να δούμε τι και πότε θα προτείνουν.
Από την άλλη πλευρά, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν εξέδωσε συγκεκριμένη ανακοίνωση (κακώς…), αλλά κυκλοφόρησε επίσημα, κατόπιν συνεννόησης, τη σχετική δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη. Ωστόσο δεν έμεινε μόνο στα λόγια, καθώς προώθησε την πρωτοβουλία της ΠΑΣΠ Παντείου και δημιουργήθηκε εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματισμένους αστυνομικούς. Εξαιρετικά
έντονες ανακοινώσεις εξέδωσε για το θέμα και η Νεολαία ΛΑΟΣ.

***

Αρκετά!
Μια πολύ καλή πρωτοβουλία, μια παράσταση διαμαρτυρίας
από περίπου εκατόν τριάντα μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας έξω από την πρεσβεία της Λιβύης, όπου με κεριά σχημάτισαν τη λέξη «enough», δηλαδή «αρκετά»… Το θέμα της Λιβύης πραγματικά συγκίνησε πολλούς γαλάζιους νέους και δεν ήταν απλώς μια επικοινωνιακή κίνηση. Με το τέλος της διαμαρτυρίας κατατέθηκε ψήφισμα στην πρεσβεία, όπου οι γαλάζιοι σημειώνουν τα αποτρόπαια γεγονότα και τονίζουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του καθεστώτος Καντάφι. Διατυπώνουν ταυτόχρονα την ευχή η θυσία των λίβυων αντικαθεστωτικών να οδηγήσει σε ριζική πολιτειακή αναδιάρθρωση της χώρας και δηλώνουν την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Στο ψήφισμα ζητούν μάλιστα τη διευκόλυνση της πρόσβασης διεθνών παρατηρητών στη χώρα, την άρση των περιορισμών στη λειτουργία όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη συντονισμένη δράση των κρατών μελών του ΟΗΕ με σκοπό τη διασφάλιση της διενέργειας ελεύθερων εκλογών.

***

Για τις προτάσεις της ΔΑΠ
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναλυτική παρουσίαση της νέας πρότασης Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ από τη στήλη μας την περασμένη εβδομάδα, καθώς το «ΠΑΡΟΝ» ήταν η μοναδική εφημερίδα που αφιέρωσε τόσο μεγάλη έκταση και ανάλυση στις θέσεις των γαλάζιων φοιτητών. Σε μεγάλη μερίδα φοιτητών αλλά και μεγαλύτερων οι προτάσεις δημιούργησαν θετική εντύπωση. Αναγνωρίζουν όλοι, ακόμη και οι αντίπαλοι, ότι αφιέρωσαν χρόνο αλλά και ότι επέλεξαν να βγουν δυναμικά, με προτάσεις που δημιουργούν συζητήσεις. Για τα επιμέρους θα έχουμε να λέμε καιρό, καθώς θα περιμένουμε και την απήχηση που θα έχουν τους επόμενους μήνες αυτές οι προτάσεις στους ανένταχτους φοιτητές αλλά και στη νεολαία γενικότερα. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφύγει η κριτική που ήδη ασκήθηκε στις προτάσεις από διάφορες πλευρές. Κατά πρώτον, στο εσωτερικό επίπεδο, πολλά νεαρά στελέχη της ΔΑΠ σε σχολές, κυρίως μεγάλες, νιώθουν άβολα (και φοβούνται…) να προβάλουν το κομμάτι της πρότασης για το άσυλο και δευτερευόντως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πολλά στελέχη φοβούνται ότι το κλίμα θα οξυνθεί με τη συζήτηση αυτών των θεμάτων και θα πέσει πολύ ξύλο, όπως λένε, ενώ άλλοι μας μεταφέρουν ότι κάποιοι νεαρότεροι ΔΑΠίτες (πρωτοετείς και δευτεροετείς), σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, διαφωνούν.
Από την άλλη πλευρά, οι πράσινοι φοιτητές και νεολαίοι τρίβουν τα χέρια τους με τις προτάσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ! Από τη μια, πιστεύουν ότι θα τους «τσακίσουν» στα αμφιθέατρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άσυλο, ενώ ορισμένες μαχητικές οργανώσεις της ΠΑΣΠ βρήκαν στις γαλάζιες προτάσεις τον αντίπαλο που έψαχναν καιρό. Από την άλλη, κυρίως η ΠΑΣΠ ΤΕΙ λέει ότι «αντέγραψαν» πολλές προτάσεις που είχαν κάνει προ διετίας. Στην Ιπποκράτους ωστόσο τονίζουν ότι, αν κάποιες προτάσεις είναι σοβαρές και εφικτές, μπορούν να συζητηθούν (π.χ. θεσμοθέτηση φοιτητικού κινήματος). Από την πλευρά της ΚΝΕ και του ΜΑΣ σημειώνουν απλώς ότι έπεσαν οι μάσκες και ότι αποκαλύφθηκε πως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, που προωθούν όμοιες πολιτικές με διαφορετικά λόγια. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιμέρους προτάσεις της ΔΑΠ προκαλούν ήδη ουσιαστικές συζητήσεις σε επίπεδο φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Για παράδειγμα, οι γαλάζιες προτάσεις έγιναν θέμα ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ αρκετών πρυτάνεων, κάποιοι από τους οποίους επικοινώνησαν με γαλάζια στελέχη για λεπτομέρειες και διευκρινίσεις, κυρίως λόγω του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας. Από την άλλη, ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει η πρόταση της ΔΑΠ για αντικατάσταση των βιβλίων και των σημειώσεων με ηλεκτρονικά βοηθήματα, γεγονός που θα εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα (έχουν στοιχεία στη Λυκούργου…). Η πρόταση ωστόσο προκαλεί ενστάσεις για την πρακτικότητά της, ενώ κάποιοι «βολεμένοι» προσπαθούν ήδη να τη θάψουν…

Πολύ ξύλο
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των δύο μεγάλων πολιτικών νεολαιών, ενώ και οι αριστερές παρατάξεις παρακολουθούν τις εξελίξεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος; Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ανέβει πάρα πολύ η ένταση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις παρατάξεις να έρχονται στα χέρια πάρα πολύ συχνά. Ήδη μετράμε αρκετούς τραυματίες, ενώ οι καταγγελίες, οι κατηγορίες και οι ανακοινώσεις εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν με μεγάλη συχνότητα και αυξανόμενη ένταση. Τα μεγαλύτερα επεισόδια και η πιο έντονη αντιπαράθεση συμβαίνουν, συνεχώς, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου δύο στελέχη της ΔΑΠ νοσηλεύτηκαν με τραύματα ύστερα από επεισόδια. Είχαν προηγηθεί αντεγκλήσεις και συγκρούσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά τα αιματηρά γεγονότα. Σε άλλα συμβάντα, στο ΤΕΙ Λαμίας συνεχίζουν να τσακώνονται ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ενώ σε μερικές φάσεις εμπλέκεται και το ΜΑΣ. Ένταση επικρατούσε τον τελευταίο καιρό και στην Ξάνθη. Ξύλο έπεσε και στη Νομική για τα τραπεζάκια και τις αφίσες, κάτι που όμως τέτοια περίοδο είναι «περίπου καθιερωμένο». Τελευταίο επεισόδιο, με πολλή ένταση και τραυματίες (πάλι γαλάζιους…), είχαμε στην ΑΣΟΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε. Από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων φυσικά δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, καθώς η καθεμία κατηγορεί την αντίπαλη ως υπαίτια. Ωστόσο αυτήν την περίοδο τα θύματα είναι αποκλειστικά γαλάζια, ενώ τους τελευταίους μήνες η «γραμμή» της Λυκούργου είναι να μην «πλακώνονται» οι ΔΑΠίτες, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει σε ορισμένες σχολές για αυτούς. Παράλληλα είναι ανησυχητικό, για τυχόν παρεπόμενα συμβάντα, ότι τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ στοχοποιούν στις ανακοινώσεις τους συγκεκριμένα αντίπαλα στελέχη. Το κακό είναι ότι δεν διαφαίνεται τρόπος αποκλιμάκωσης, ενώ υπάρχει κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης σε γενικές συνελεύσεις σχολών όπου επικρατούν αριστερές απόψεις. Στη ΔΑΠ μάλιστα είναι πολύ προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ουσιώδες να αποδείξουν ότι πράγματι «αλλάζουν νοοτροπία», αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προασπίσουν τη σωματική ακεραιότητα και την πολιτική έκφραση των στελεχών τους. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενδεικτικό το ότι από κάποιες πλευρές ακούγονται συζητήσεις για ανάγκη (ή επιλογή…) εμπλοκής των δικαστικών αρχών στα γεγονότα…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Καλό νέο
Υποψηφιότητα σκοπεύει να υποβάλει η Θεσσαλονίκη για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014. Η όμορφη καμπάνια ήδη ξεκίνησε και ενώ φαίνεται ως βασικός υποστηρικτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εμείς πρέπει να σας αποκαλύψουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, «πίσω» από την πρωτοβουλία κρύβεται μία από τις πιο ενεργές οργανώσεις νέων της συμπρωτεύουσας, τα Παιδιά εν Δράσει. Ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Περιφερειακά
Δεν μαζεύουν πολλούς νέους στις συνεδριάσεις των οργανώσεών τους, αλλά δεν αποθαρρύνονται. Για τη Δημοκρατική Συμμαχία ο λόγος και για τη νεολαία της. Ο επικεφαλής της νεολαίας κάνει συνεχώς περιοδείες, προσπαθώντας να συσπειρώσει κάποιους νυν και πρώην γαλάζιους νέους. Δημόσια εκδήλωση όμως αποφάσισαν να κάνουν στο Ηράκλειο, όπου ο μηχανισμός του Λευτέρη Αυγενάκη, που στηρίζει και τη νεολαία, είναι δυνατός. Εκεί συζήτησαν λοιπόν, εσωκομματικά σχεδόν, τα προβλήματα των νέων και αναμένουμε κάποια στιγμή να ανακοινώσουν θέσεις και προτάσεις…
Για τις ΜΚΟ Ι
Δεν καταλαβαίνουν τίποτε στο ΠΑΣΟΚ από διαμαρτυρίες για το θέμα των ΜΚΟ. Σε εκδήλωση για τις ΜΚΟ μίλησε ο ΓΓΝΓ Γιάννος Λιβανός, διαδικτυακά, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε εκδήλωση που είχε προγραμματίσει το Youthnet Hellas (γνωστής απόχρωσης ΜΚΟ νέων) για την παρουσίαση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τις ΜΚΟ που ανέλαβαν…
Για τις ΜΚΟ ΙΙ
Θυμάστε που σας λέγαμε ότι υπάρχει κινητικότητα στις ΜΚΟ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (πριν από ένα τρίμηνο) και για ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ (πριν από λίγες εβδομάδες); Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται προς ευρύ διάλογο ένα προσχέδιο νόμου που πολλές οργανώσεις ευελπιστούν να ολοκληρωθεί σύντομα και να προχωρήσει προς επεξεργασία και αποδοχή στα αρμόδια υπουργεία. Λέτε να δίνει λύσεις στα προβλήματα που όλοι έχουμε καταγράψει; Θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε.
Ασυνήθιστο
Δεν συνηθίζουν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να αναπαράγουν τις ανακοινώσεις του κόμματος στην ιστοσελίδα τους και στο δίκτυό τους. Συνέβη όμως με την ανακοίνωση Καρχιμάκη για τη δολοφονία των νεαρών αστυνομικών.
Μνήμη
Ευτυχώς που κάποιοι, συγκεκριμένοι και σεσημασμένοι πράσινοι νέοι, θυμήθηκαν και την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΚ…
Επιβεβαίωση
Σας τα λέγαμε ότι η δημοσκόπηση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση είχε «στημένες» ερωτήσεις και προβληματική μεθοδολογία. Γι’ αυτό και δεν την παρουσιάσαμε. Ύστερα από εμάς, τα ίδια κατήγγειλε και το ΚΚΕ και η ΠΟΣΔΕΠ
Κουίζ 1
Το δις εξαμαρτείν… Ποιο γαλάζιο στέλεχος, που φερόταν ως υποψήφιος για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ την προηγούμενη φορά (αλλά δεν…), ακούγεται και πάλι στα παρασκήνια για το μέλλον; Είναι ακόμη πολύς ο καιρός, Άρη…
Κουίζ 2
Ποιο παλαιότερο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, με θητεία σε βουλευτικό γραφείο (που τον κυνηγάει) και δημόσιους φορείς, με άριστες προσβάσεις και επιρροή (σε μεγάλους και μικρούς), ακούγεται εντόνως ως υποψήφιος βουλευτής, με προίκα, στην Αʼ Αθήνας;
Απορία
Αληθεύει ότι το ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, που είναι ήδη πολιτευτής και ευελπιστεί να εκλεγεί την επόμενη φορά, έστειλε, με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, σε όλες (!) τις γυναίκες της περιοχής του ένα έξυπνο καρτελάκι με ένα τριαντάφυλλο όπου έλεγε «Φόρος Αγάπης για τη Γυναίκα»;
Αισιοδοξία
Τη νέα γαλάζια πρόταση Παιδείας παρουσίασαν μέσα στο «κάστρο» της Ντόρας, στα Χανιά, οι δύο γραμματείς της ΔΑΠ Σάκης Ιωαννίδης και Γρηγόρης Αντωνάκης, μαζί με τους υπεύθυνους πόλης Θέμη Τσόκα (ΑΕΙ), Άγγελο Ρεμιγιάκη (ΤΕΙ) και τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Χανίων της Νεολαίας Άρη Μελιόπουλο. Δήλωσαν μάλιστα ευθαρσώς ότι η ΔΑΠ θα κρατήσει τις δυνάμεις της στην Κρήτη και σε πολλές περιπτώσεις θα τις αυξήσει! Και μέσα στα Χανιά;
Περιοδείες
Περίοδος… επαρχίας στη Λυκούργου, καθώς οι δύο γραμματείς της ΔΑΠ πάνε όπου υπάρχουν σχολές, ενώ και ο υπεύθυνος Επαρχιακού Γιάννης Μαρτάτος έχει… πάρει τα βουνά! Ο πρόεδρος Ανδρέας τούς «τρέχει» και σε μερικές περιοδείες τούς συνοδεύει. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ πιθανόν να ανέβει Θεσσαλονίκη μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά μεσοβδόμαδα, ενώ την άλλη Κυριακή θα τους συναντήσουμε στα Γιαννιτσά!

***


Σχολιάστε εδώ