Διάδρομοι και Ψίθυροι

ξ Επιφυλακτική παραμένει η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, σε ανάλυσή της για τις τραπεζικές τάσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία τον χειμώνα του 2011. Όπως επισημαίνει ο οίκος, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για όλες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχει ορατότητα για τις πηγές μελλοντικής ανάπτυξης στον κλάδο. Εκτός αυτού, η υψηλή έκθεση στο κρατικό χρέος και η επιδείνωση των τάσεων στην ποιότητα των asset παραμένουν μεγάλοι λόγοι ανησυχίας. «Ενώ οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενίσχυσης του κεφαλαίου τους, πρέπει να γίνουν περισσότερα, κατά την άποψή μας» εκτιμά η Citigroup. Συνολικά αναμένει φτωχά αποτελέσματα στο δ΄ τρίμηνο. Οι μεικτές τάσεις στα έσοδα και η επιδείνωση του asset quality στην Ελλάδα πιθανότατα θα έχουν αποτέλεσμα τριμηνιαίες ζημίες για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες. Από την αρχή του έτους οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν υπεραποδώσει του δείκτη κατά 16%, του ευρωπαϊκού κλάδου κατά 7% και του ισπανικού κατά 3%. Σε αυτό το περιβάλλον, η Citigroup αναμένει ότι η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα επηρεαστεί σημαντικά από τις όποιες ειδήσεις για εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Σε ό,τι αφορά στις κυπριακές τράπεζες, εκτιμά ότι έχουν διεθνή, πρωτίστως ρωσικό, προσανατολισμό.
ξ Τράπεζα Κύπρου: Μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της στοιχείων, αλλά κυρίως την ανακοίνωση των σχεδίων της διοίκησής της για άντληση κεφαλαίων άνω του 1,3 δισ. ευρώ με την έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών, είναι μάλλον φυσιολογικό να υπάρχει μια σχετική διστακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών. Κάτι που αποτυπώθηκε με ένα εντυπωσιακό -8,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας! Στη συνέχεια ήρθαν και τα reports αρκετών οίκων, που στην πλειονότητά τους μειώνουν την τιμή-στόχο για τη μετοχή. Αναλυτικότερα, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο της Κύπρου στα 3,5 ευρώ (από 4,1 ευρώ), ενώ παράλληλα υποβαθμίζει και τη σύσταση, σε ουδέτερη από υπεραπόδοση. Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,60 ευρώ (από 4,30) αλλά διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (outperform). Η Goldman Sachs μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Κύπρου στα 3,05 (από 3,2 ευρώ) και διατηρεί ουδέτερη σύσταση, ενώ και η Euroxx μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,50 ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 4,60 ευρώ) αλλά διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) της μετοχής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η διοίκηση της Κύπρου έχει κάνει… συντηρητικές εκτιμήσεις για τις τελικές επιδόσεις της τράπεζας!
ξ Morgan Stanley: Επιμένει στη θετική εκτίμησή της για την μετοχή του ΟΤΕ. Διατηρεί την τιμή των 12,5 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοσης (overweight). Σχετικά αισιόδοξες εμφανίζονται και οι προβλέψεις της Alpha Finance για τον Οργανισμό, ενώ η Proton Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ (από 11,50), πλην όμως διατηρεί και αυτή σύσταση υπεραπόδοσης (outperform). Τέλος, σύσταση αγοράς (buy) δίνει για τον ΟΤΕ και η Eurobank EFG Equities.
ξ Nηρέας: Εκποίησε συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της νορβηγικής Marine Farms. Προφανώς στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών και της συγκέντρωσης δραστηριοτήτων.
ξΣτο ίδιο πλαίσιο (περικοπές – «μαζέματα») προχωρούν με ανάλογες κινήσεις και μια σειρά εισηγμένες όπως η 3Ε, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η Intracom. Για όσο διαρκεί αυτή η «αναταραχή» καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά…


Σχολιάστε εδώ