Δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ζητά ο Τσίπρας
Αφήνοντας πίσω τις αψιμαχίες με τον Θ. Πάγκαλο λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, με τις διαμαρτυρίες Ελλήνων κατά της παρουσίας του αντιπροέδρου σε εκδήλωση, ο ΣΥΝ αποφάσισε να κινηθεί εξωστρεφώς και να εστιάσει την πολιτική του δράση στα τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να αρνηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Γερμανία και Γαλλία και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το θέμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, λένε στον ΣΥΝ, υφίσταται μείζον ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης «ακόμα και της εθνικής αντιπροσωπείας στη σημερινή της σύνθεση να επικυρώσει, όταν και εάν κληθεί, την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και την υιοθέτηση του λεγόμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας».
Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και λένε ότι αυτό που έχει πλέον σημασία είναι οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί, αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των εργαζομένων.
Ο ΣΥΝ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο να προχωρήσει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής στη σύσταση επιτροπής που, σε συνεργασία και με άλλες επιτροπές και ειδικούς, θα κάνει εξονυχιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θέτει δε τρεις στόχους, οι οποίοι θα αναλυθούν σε διεθνές συνέδριο που θα γίνει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου αντιπρόεδρος είναι ο Α. Τσίπρας:
Πρώτος στόχος: Η ανάγκη άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας από το Μνημόνιο, με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναδιανομής του πλούτου, δίκαιης κατανομής των βαρών, μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών και αναδιάρθρωσης των κοινωνικών δαπανών, με στόχο τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής.
Δεύτερος στόχος: Η άμεση και πλήρης καταγραφή, η ταυτοποίηση και ο έλεγχος του δημόσιου χρέους προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και οι αιτίες και οι ανάγκες που επέβαλαν τη σύναψή του.
Τρίτος στόχος: Πολυμερής αναδιαπραγμάτευση του συσσωρευμένου χρέους, με τους δανειστές μας αλλά και με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μείωση του χρέους, τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα, με στόχο να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία από αυτό το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.
Τα στελέχη του ΣΥΝ επαναλαμβάνουν ότι το Μνημόνιο δεν ήταν και δεν είναι μονόδρομος, και για την ενίσχυση αυτής της θέσης τους επικαλούνται ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαμαρτύρονται στον υπουργό Οικονομικών δηλώνοντας ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος και τονίζοντας ότι «τα νούμερά του δεν βγαίνουν».
Μετά τη νηνεμία που επήλθε τελευταία στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία επανεκκίνησης του συμμαχικού σχήματος, στελέχη του δηλώνουν ότι θα δώσουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, με στόχο όχι μόνο την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αλλαγή των συσχετισμών, στην κατεύθυνση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή η νέα πλειοψηφία, λένε, πρέπει να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να απεμπλέξει τη χώρα από το Μνημόνιο και να μην αρκεστεί στη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία. Αυτή η πρακτική έχει δοκιμαστεί χρόνια τώρα και ο ελληνικός λαός βιώνει σήμερα δραματικά τα αποτελέσματά της.