Δεν κατάφερε να τους πείσει…

Φαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, δεν κατάφερε -παρά τα όσα αναφέρει σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή- να αποτρέψει την καταγγελία από τη βρετανική εταιρεία ΒΑΕ Systems, της σύμβασης κατασκευής των δύο τελευταίων πυραυλακάτων τύπου Super Vita του ΠΝ από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην απάντησή του προς τους βουλευτές Μαργαρίτη Τζίμα και Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΘΑ για τη στήριξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε σχέση με ξένους υποκατασκευαστές και προμηθευτές, και ότι το ΥΠΕΘΑ «προσπαθεί να τους πείσει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τα Ναυπηγεία». Επίσης ανέφερε ότι «η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΝ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την εταιρεία ΒΑΕ», ενώ αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έθεσε το ζήτημα στον πρέσβη του Η. Βασιλείου και στον βρετανό ομόλογό του.
Βεβαίως, τα γεγονότα διέψευσαν τον κ. Βενιζέλο, αφού την περασμένη Τετάρτη η ΒΑΕ Systems κατήγγειλε τη σύμβαση. Απ’ ό,τι μάθαμε, το «αγκάθι» ήταν 17 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το Ναυπηγείο στην εταιρεία. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που τα Ναυπηγεία ζητούσαν από τον κ. Βενιζέλο να μεταφέρει υποχρεώσεις τού προγράμματος ύψους 45 εκατ. ευρώ, από το 2012 στο 2011 και να δοθεί εγγύηση ύψους 20 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου έναντι των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει το κράτος προς τα Ναυπηγεία.
Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια αυτή της ΒΑΕ Systems που αγνόησε τόσο επιδεικτικά τις εγγυήσεις του έλληνα υπουργού Άμυνας, αλλά και την παρέμβαση του βρετανού ομολόγου του, προξένησε αλγεινή εντύπωση στην Αθήνα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Εξάλλου την προσεχή Τετάρτη το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει γενική συνέλευση για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ