Βέτο Χριστόφια μετά το 1963!

Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ οι Οικολόγοι τήρησαν αποχή. Το ΑΚΕΛ ψήφισε εναντίον, διότι θεωρεί ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί σύνδεση μαζί του.

Τα λοιπά κόμματα υποστηρίζουν ότι οι καιροί άλλαξαν και ότι η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα λύσει το υφιστάμενο πρόβλημα για την Κύπρο, που αποτυπώνεται ως ακολούθως:

Όταν συζητούνται στην ΕΕ διαβαθμισμένες πληροφορίες προερχόμενες από το ΝΑΤΟ, οι Κύπριοι αξιωματικοί, ακόμη και υπουργοί, αποχωρούν από την αίθουσα και εισέρχονται οι Τούρκοι.

Αυτό συμβαίνει διότι η Κύπρος δεν έχει καμιά σύνδεση με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ανάλογο πρόβλημα είχε και η Μάλτα, η οποία το έλυσε με την είσοδό της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Το ζήτημα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη μετατρέπεται από πολιτικό σε νομικό. Μετά το επίσημο βέτο του Προέδρου, το πρώτο μετά το 1963, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Κι αυτό διότι ο ισχυρισμός του Προέδρου είναι ότι λανθασμένα η Βουλή χρησιμοποίησε το άρθρο 50 για την έκδοση της απόφασής της. Το άρθρο 50 αναφέρει ότι η Βουλή μπορεί να εκδώσει μια τέτοια απόφαση εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό ή για συμμαχία. Η θέση του Προέδρου είναι ότι ο Συνεταιρισμός δεν είναι οργανισμός, αλλά παράρτημα του ΝΑΤΟ.

Η Βουλή από την πλευρά της τονίζει ότι πρόκειται για θεσμό που λειτουργεί με τη μορφή οργανισμού, αλλά και ότι η απόφασή της παραπέμπει σε σύσταση συμμαχίας.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας.


Σχολιάστε εδώ