ΑΥΞΗΣΗ 100% ΣΤΑ… ΜΕΤΡΑ, «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Με πάσα σοβαρότητα ο υπουργός Οικονομικών υποκρίνεται ότι τα μέτρα των 12 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2014 μπορούν εύκολα να πάρουν μια αύξηση της τάξεως σχεδόν του 100%, για να φθάσουν στα 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά δεν βρίσκει ούτε ένα σοβαρό παρατηρητή που να μπορεί να συμφωνήσει ότι τέτοιο πρόγραμμα «ακρωτηριασμού» της ελληνικής οικονομίας είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί. Εκτός από την «τρόικα», που ελλείψει άλλων επιλογών αφήνει το «θέατρο» να εξελίσσεται…
Οι «Financial Times» εύστοχα περιέγραψαν αυτήν την εβδομάδα την πορεία της Ελλάδας με αναφορές στον μύθο του Σίσυφου: Όσο εφαρμόζεται με τεράστιο κόστος και υπερπροσπάθεια το πρόγραμμα-σοκ, τόσο οι στόχοι απομακρύνονται και χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έθεσε το θέμα πιο ωμά, επιβεβαιώνοντας ότι η «τοξική» ύφεση αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για τη χρεοκοπία: Αν δεν ανακάμψει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2011 η οικονομία, τα ελληνικά ομόλογα θα υποβαθμισθούν αρκετά χαμηλότερα από την κατηγορία του «σκουπιδιού», ο δρόμος της επιστροφής στην αγορά ομολόγων θα κλείσει οριστικά και θα ανοίξει ο δρόμος προς την… κατάρρευση.
Η ανηφόρα των μέτρων…
Οι κινήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου αυτήν την εβδομάδα έδειξαν καθαρά πως το Μνημόνιο, αν και χρησίμευσε πέρυσι για την προστασία των τραπεζών από μια ανεξέλεγκτη ελληνική στάση πληρωμών, έχει ήδη εκτροχιασθεί πλήρως, οδηγώντας σε ένα παράλογο ράλι πρόσθετων μέτρων επί… πρόσθετων μέτρων:
n Μόλις στα τέλη του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι με τα μέτρα πρόσθετης εξοικονόμησης 8,2 δισ. ευρώ, που πέρασαν εσπευσμένα από τη Βουλή για να εκταμιευθεί η δόση του δανείου, είχαμε «καθαρίσει» για το 2011, αλλά τώρα αναζητεί πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ για φέτος, καθώς η «τρόικα» εκτιμά ότι και πάλι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
n Μόλις στα τέλη του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι για το πρόγραμμα της περιόδου μέχρι και το 2014 θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα για εξοικονόμηση 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ. Χωρίς πολλές εξηγήσεις, αυτήν την εβδομάδα παρουσίασε στους εκπροσώπους κομμάτων που δέχθηκαν να τον συναντήσουν έναν νέο «παραφουσκωμένο» στόχο, αυτήν τη φορά μέχρι και το 2015: Ζητούνται μέτρα 22 δισ. ευρώ (14 δισ. από μείωση δαπανών – 8 δισ. από νέους φόρους)!
n Με ένα πρόχειρο άθροισμα των στόχων εξοικονόμησης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα οι στόχοι των μέτρων της περιόδου μέχρι και το 2015 έχουν σχεδόν διπλασιασθεί, φθάνοντας από το 5% στο 10% του ΑΕΠ, με όλες τις προσθήκες που έγιναν χωρίς πολλές εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Αν υπολογίσει κανείς τα δυσθεώρητα ποσά που θα αφαιρέσει αυτό το ακραίο πρόγραμμα λιτότητας από την πραγματική οικονομία, τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ (25% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2015, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν αρχίσει με κάποιο «μαγικό» τρόπο να βρέχει ευρώ, η οικονομία οδηγείται σε «ακρωτηριασμό» από μια ακραία ύφεση, που εκ των πραγμάτων αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους.
«Μούδιασμα» στο ΠΑΣΟΚ
Στην Αθήνα, το εφιαλτικό πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου έχει «μουδιάσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Όπως δηλώνουν στο «Π» υπουργοί και βουλευτές, το πρόγραμμα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε εκρηκτικές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις, χωρίς να φαίνεται φως ούτε στο… βαθύτερο σημείο του τούνελ. Ορισμένα στοιχεία του προγράμματος, που πρώτο επισήμανε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας τα «ψιλά γράμματα» του αναθεωρημένου Μνημονίου, σπέρνουν πολιτικό «πανικό» στο ΠΑΣΟΚ:
n Η τεράστια εξοικονόμηση που προβλέπεται το 2012 από μείωση προσωπικού στο Δημόσιο (600 εκατ. ευρώ ετησίως) οδηγεί αναπόφευκτα σε απολύσεις, με κατάργηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αν σε αυτήν την προοπτική προστεθεί το «εκρηκτικό» νέο μισθολόγιο, που «περιγράφεται» εμμέσως από ειδική μελέτη που παρουσιάσθηκε αυτήν την εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε πλήρη ρήξη με τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως φοβούνται τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων φέρνει την κυβέρνηση σε ευθεία αναμέτρηση με τις ισχυρότερες ομάδες δημοσίων λειτουργών (δικαστικοί, γιατροί κ.ά.), ενώ στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν οι μαζικές περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών, που πολιτικά θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθμισθούν από κάποιες μικρές αυξήσεις στα πολύ χαμηλά «πατώματα» υπαλλήλων.
n Την ώρα που ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τους 700.000, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, όπως επιβεβαιώθηκε αυτήν την εβδομάδα και από απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, να «τσεκουρώσει» τα επιδόματα ανεργίας, εφαρμόζοντας ελέγχους περιουσίας και λοιπών εισοδημάτων στους ανέργους.
n Τεράστιες παγίδες κρύβονται, όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, και στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων, που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις άμεσης φορολογίας, οι οποίες θα πέσουν στις πλάτες των ασθενέστερων. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων, όπως στα μη αλκοολούχα ποτά ή στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο, η τιμή του οποίου θα διπλασιασθεί.
Δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, γνωρίζοντας όλες αυτές τις πολιτικές «παγίδες», παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα στους εκπροσώπους των κομμάτων μόνο τους στόχους εξοικονόμησης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα μέτρα για την επίτευξή τους. Όμως, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εξειδικευθούν και να αναλυθούν τον Μάιο, όταν θα ζητηθεί η ψήφος των βουλευτών, γι’ αυτό και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ήδη «μυρίζει μπαρούτι»…