από το Περιστύλιο…

Τις προάλλες στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους για το 2009, αρκετοί βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της χώρας, απευθυνόμενοι στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει τι θα κάνει στη σχέση του με την κοινωνία και με τους πολίτες», είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να μη λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό! Σας είδα προχθές κάπου», είπε στον κ. Σαχινίδη, «και προσπαθούσατε πραγματικά να στηρίξετε ορισμένα πράγματα. Δεν στηρίζονται, όμως, γιατί τον κόσμο τον ενδιαφέρει η αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι, γιατί το ψέμα έχει μικρά πόδια και τελειώνει αύριο το πρωί». Και στη συνέχεια: «Αυτήν τη στιγμή έχει στεγνώσει η αγορά, έχουν στεγνώσει τα πάντα, δεν πληρώνει κανείς τίποτα, υπάρχει αναστολή πληρωμών. Πρέπει να το δείτε αυτό. Κλείνουν τα μαγαζιά στην επαρχία, παντού. Ο κόσμος έρχεται στα πολιτικά μας γραφεία και μας ζητάει δουλειά, λες και το γραφείο του βουλευτή είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας, στην απόγνωσή του όμως έρχεται».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης ζήτησε να δοθεί η οικονομική δυνατότητα για να μειωθεί η πίεση της κοινωνίας και οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πάρα πολλές θυσίες. Πάρα πολλές, μα πάρα πολλές θυσίες και πολύ μεγάλες προσπάθειες. Κι αν δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, τότε καλό είναι να καταλάβουν ότι οι Έλληνες το πρόβλημα της χώρας θα το μεταφέρουν σε πρόβλημα του ευρώ».

«Οι αγορές αντιδρούν στη συνταγή της “τρόικας” γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος», είπε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος θεώρησε αναγκαίο να απαιτήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να γίνει ρύθμιση του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα και με καλό επιτόκιο. Σύμφωνα δε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνο Μαργέλη οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν φτάνουν και πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται πράξη για να πιάνουν τόπο, ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης έκρινε ότι η έξοδος από την κρίση πρέπει να στηριχτεί σε αλλαγές που θα ξεπερνούν τις υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.

Τι κατάλαβε τώρα ο Φίλιππος Σαχινίδης από την κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση; Όχι και πολλά… «Το αποτέλεσμα», λέει, «όταν έρχεται η δύσκολη ώρα της αλήθειας είναι οι πολίτες να προτιμούν να απαντούν με τον στίχο του Σαββόπουλου ”Αφού δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μη μας πεις κανένα”».

ζΓια να μη λέμε μόνο τα κακά, να που έφερε κι ένα καλό η κρίση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Γ. Γρίβα, που ρωτήθηκε για τον χρηματισμό των εφοριακών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείτο το φορολογικό, το φαινόμενο έχει περιοριστεί γιατί δεν υπάρχει φράγκο στην αγορά! Δικαίως να θριαμβολογεί ο Παπακωνσταντίνου ότι κατάφερε να εξαφανίσει τη συναλλαγή εφοριακών και φορολογουμένων…

ζΘα μας τρελάνουν με την απόσβεση της αποπληρωμής του δανείου του Μεγάρου Μουσικής ύψους 95 εκατ. ευρώ που ανέλαβε το ελληνικό Δημόσιο. Στη σχετική συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών το παρουσίασε περίπου ως αναπόφευκτο. «Αν δεν κάνουμε τη ρύθμιση, το Δημόσιο θα πληρώσει στο ακέραιο την οφειλή γιατί θα καταπέσει η εγγύηση, ενώ και το Μέγαρο δεν θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και θα κλείσει». Δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι το Δημόσιο θα πληρώσει έτσι κι αλλιώς τα χρήματα. Ή τα πληρώνει με ανοικτό το Μέγαρο ή τα πληρώνει με κλειστό!

Μήπως για να γίνει απόσβεση και αφού θα το ‘χουμε έτσι κι αλλιώς πληρώσει να πηγαίνουμε ομαδικώς τζάμπα στις παραστάσεις;

ζΌλα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ στη Λιβύη. «Ούτε εύκολοι είμαστε ούτε πρόθυμοι για όλα. Η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υποχρεώσεις της, αλλά σέβεται πάνω απ’ όλα το δικό της συμφέρον, και αυτός είναι ο δικός μας οδηγός», είπε. Εξαρτάται λοιπόν από ποια μεριά στέκεσαι και βλέπεις το συμφέρον.


Σχολιάστε εδώ