άλλες τυπολογίες

Αυτό το μόνιμα σταθμευμένο (μπλε) όχημα μπροστά στην είσοδο του ΕΣΡ, στην οδό Αμερικής, δίπλα ακριβώς σε πάρκινγκ (!), τι εξυπηρετεί; Και είναι δυνατόν τα μέλη μιας ανεξάρτητης αρχής να παρεμποδίζουν συστηματικά την πρόσβαση των πεζών (π.χ. μητέρες με καρότσια), υπό την ανοχή της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας;

***

Απολογία για την έλλειψη πολυφωνίας το 2010. Στο ΕΣΡ καλούνται η ΝΕΤ και το Star για ελλιπή παρουσίαση της ΝΔ, ο ΣΚΑΪ για τη ΝΔ και το ΚΚΕ, και ο ΑΝΤ1 για το ΚΚΕ. Το ερώτημα είναι αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία της έκθεσης πολυφωνίας του ΕΣΡ… Για όσους γνωρίζουν, η μη ορθή λειτουργία του «Πανόπτη» δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

***

Στην Κύρα Αδάμ ανέθεσε η Μάνια Τεγοπούλου να χειριστεί την υπόθεση του Χρήστου Μέγα.

****

• Περικοπές στις αμοιβές και των τεχνικών στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Η απαίτηση είναι για μείωση των αποδοχών τους κατά 20%. Την ίδια ώρα, στο τηλεοπτικό παράρτημα του ΑΝΤ1 στη Θεσσαλονίκη απολύθηκαν τρεις τεχνικοί.
• Η πρώτη συμφωνία για επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση αποδοχών κατά 12,5% επιτεύχθηκε στη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα του «Αγγελιοφόρου», ιδιοκτησίας Αλ. Μπακατσέλου, Γ. Μπόμπολα και Στ. Ψυχάρη. Την πρόταση της επιχείρησης για μείωση των αποδοχών ενέκριναν αρχικά οι εργαζόμενοι της εφημερίδας και επικυρώθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ την περασμένη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 υπέρ, 2 κατά και 1 λευκό. Μένει να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας και των συγκεκριμένων όρων, δηλαδή για πόσο διάστημα θα ισχύσει και αν υπάρχει όρος για μη απόλυση συντακτών. Στον αντίποδα, στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης» άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας για έξι μήνες, με τους δημοσιογράφους να δουλεύουν με δόσεις και με μειωμένες αποδοχές.

***

• Βαρέθηκαν οι εκδότες να περιμένουν τον «κουμπαρά για τα media». Παρότι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση πριν από τέσσερις μήνες, οι επιχειρηματίες των Μέσων δεν τον έχουν δει ακόμη και έχουν αρχίσει να ενοχλούνται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον «κουμπαρά» θα ενταχθούν όσα Μέσα δείχνουν ότι μπορούν να επιβιώσουν.

***

• Λίγο πριν επιτευχθεί συμφωνία για μείωση των αποδοχών στους εργαζομένους η ιδιοκτησία της «Τόλμης» στο Ηράκλειο Κρήτης ανακοίνωσε πως αναστέλλει την έκδοση του καθημερινού φύλλου και σε λίγο καιρό θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο σαββατιάτικου. Και ενώ ο ιδιοκτήτης κάλεσε τους εργαζομένους να λάβουν τις αποζημιώσεις τους, στο διαδίκτυο βγαίνει μήνυμα σχετικά με τη δυνατότητα συνδρομής για την ηλεκτρονική έκδοση της «Τόλμης» σε λίγες ημέρες!
• Και οι εργαζόμενοι στην «Αυριανή» ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι.
• Μεγαλώνει η λίστα των εφημερίδων που κλείνουν. Μέσα σε μία εβδομάδα σταμάτησαν να κυκλοφορούν η «Score Live», που είχε περάσει στον έλεγχο του Γιάννη Βλαστάρη, και η «FAQ» του Θανάση Λάλα. Προηγήθηκε το κλείσιμο της «Απογευματινής», της «Veto», της έντυπης έκδοσης του ημερήσιου «Βήματος» και της «Financial Box».

****

• Περίπου 110 δημοσιογράφοι από τους 160 συμβασιούχους θα κληθούν να υπογράψουν αποκλειστικές συμβάσεις, όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΕΡΤ. Οι αμοιβές κυμαίνονται μεταξύ 2.300 και 4.100 ευρώ και στα πρόσωπα που θα υπογράψουν περιλαμβάνονται ο Κώστας Αρβανίτης, ο Θόδωρος Μιχόπουλος, ο Γιάννης Ευσταθίου, ο Τάκης Σπηλιόπουλος, η Μαρία Σαράφογλου, η Ρίτσα Μπιζόγλη, η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Κογιάννης, η Λένα Αργύρη, η Οντίν Λιναρδάτου, ο Αλέξανδρος Λαχανάς κ.ά.
• Άδεια ζήτησε και πήρε από το ΔΣ να εργαστεί άνευ αμοιβής στο σόου «Dancing with the stars» του ΑΝΤ1, παράλληλα με την ΕΡΤ, η Μάριον Μιχελιδάκη…
• Το ποσόν των 440.000 ευρώ θα διαθέσει η ΕΡΤ για την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας». Το κόστος ανά επεισόδιο είναι 22.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, με έκπτωση 3.672 ευρώ (13,5%) από την παραγωγό εταιρεία.

***

• Η πρώτη σύμπραξη τηλεοπτικών συνεργείων προωθείται στην κάλυψη της τελετής λήξης της Αποκριάς στην Πάτρα. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά την επιστολή που έστειλε το σωματείο των τεχνικών τηλεόρασης στον δήμαρχο της Πάτρας, στην οποία εκφράζεται η αντίθεση των εργαζομένων στην απόφαση του δήμου να καλυφθεί η παρέλαση με van στο οποίο θα συμμετάσχουν τεχνικοί απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια! «Το μείζον για εμάς ηθικό θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τηλεοπτικοί σταθμοί της πόλης έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις τεχνικών, ενώ οι καθυστερήσεις μισθοδοσίας φτάνουν και τους τρεις μήνες. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα αν ο Δήμος της Πάτρας θα “επιβραβεύσει” τις απολύσεις συναδέλφων μας διευκολύνοντας τους εργοδότες με δικό του van ώστε να μη φανούν οι κραυγαλέες ελλείψεις προσωπικού που με δική τους ευθύνη έχουν δημιουργηθεί». Το σωματείο ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση για κοινή κάλυψη των παρελάσεων, ώστε να καλυφθούν οι εκδηλώσεις αυτόνομα από τα κανάλια, όπως γινόταν στο παρελθόν, ή να μην απασχολήσει στη δική του παραγωγή ο δήμος εργαζομένους τους οποίους θα παραχωρήσουν τα τοπικά κανάλια. «Μην αμφιβάλλετε», γράφουν στην επιστολή τους, «ότι το πείραμα της κοινής μετάδοσης θα συνεχιστεί και με άλλες αφορμές και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες απολύσεις, νέους ανέργους, με μεγάλο θύμα την πολυφωνία στην ενημέρωση του πολίτη».

***

• Έρχεται και τέταρτο «Μνημόνιο» στα ΜΜΕ εκτιμά η ΠΟΕΣΥ. Το πρώτο «ξεκίνησε το 2010 με ομαδικές απολύσεις, “οικειοθελείς” αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας», με μειώσεις στα κρατικά ΜΜΕ έως και 20%. Το δεύτερο «Μνημόνιο» «εφαρμόσθηκε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στον ΣΚΑΪ, που λειτούργησε ως ”λαγός” για να ακολουθήσουν οι προτάσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ανατροπές θεσμικών δικαιωμάτων, όπως η περικοπή 25% της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση». Το τρίτο «Μνημόνιο» εφαρμόζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, στις δύο εφημερίδες της πόλης.

***

• Γράφει ο Φώτης Γεωργελές στο editorial του στην «Athens Voice» για την κατάσταση του δημοσιογραφικού κόσμου: «Οι δημοσιογράφοι μοιάζουν µε εκείνες τις συντεχνίες του δηµόσιου τομέα που αμέριμνα απόλαυσαν τόσα χρόνια το πάρτι και τώρα που το πάρτι έληξε µε “δίκαιη οργή” κατηγορούν τους πολιτικούς όχι για το πάρτι, αλλά γιατί δεν φρόντισαν ώστε να διαρκέσει κι άλλο».

***

• Φυλάκιση συνδικαλιστών ζητάει με αγωγή του ο ΑΝΤ1. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕΡ, ο όμιλος κατέθεσε αγωγή εις βάρος του προέδρου της Δημήτρη Καμαρινόπουλου και της γενικής γραμματέως Μαρίας Γεωργέα, ζητώντας αποζημίωση ύψους 80.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους! Είναι μια αγωγή-πρόκληση αλλά και μια τακτική που άρχισαν να εφαρμόζουν πλέον οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί για να αντιμετωπίσουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Η κίνηση αυτή έγινε την ίδια ώρα που η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητάει από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη να καταργήσει τη… «βιομηχανία των αγωγών» με τη λογική της «ταρίφας» που επιβάλλει το κατώτατο όριο αποζημίωσης, αλλά χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο όπλο (που καταγγέλλει) για να αντιμετωπίσει τη συνδικαλιστική ένωση των τεχνικών ήχου! Η ΕΤΕΡ, από την πλευρά της, θέτει ζήτημα προς το ΕΣΡ για τη λειτουργία του ΑΝΤ1 97,2 ως ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού μετά την απομάκρυνση πληθώρας δημοσιογράφων.

***

• Για έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνει στο Mega ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Παρά την περί του αντιθέτου φημολογία για μετακίνησή του στον ΑΝΤ1 και τις καλές σχέσεις του παρουσιαστή με διευθυντικά στελέχη του σταθμού του Αμαρουσίου, ο Πέτρος Μπούτος εξασφάλισε την παραμονή του για έναν ακόμη χρόνο. Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες με την ανανέωση του συμβολαίου.
• Ξεκίνησε η «ενσωμάτωση προϊόντος». Στις περίφημες «Οικογενειακές ιστορίες» του Alpha υπάρχει μια κάρτα για τον τηλεθεατή που τον ενημερώνει σχετικά με την παρουσία προϊόντος στη συγκεκριμένη ριάλιτι σειρά. Το επιχείρημα του Κρίστοφερ Μάινους ότι στην ίδια ζώνη και τα άλλα κανάλια έχουν σκηνές με βρισιές και βία μάλλον δεν μπορεί να σταθεί, καθώς η σειρά είναι έτσι γυρισμένη, που μπορεί εύκολα να παραπλανήσει τον θεατή πως πρόκειται για «αληθινές οικογενειακές ιστορίες».
• Επίκειται συνεργασία Γιαννακόπουλου – Κοπελούζου στο internet. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο επιχειρηματιών, που επένδυσαν στο διαδίκτυο δημιουργώντας σάιτ όπως το newsbeast και το newsbomb, για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
• Ξεκίνησε το δελτίο καιρού (www.deltiokairou.gr) από την 24 Media. Με 13.300+ σημεία πρόγνωσης στην Ελλάδα και με βάση προηγμένες διεθνείς πλατφόρμες, το deltiokairou.gr καινοτομεί βασιζόμενο σε πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπως δυναμικούς χάρτες, κατανοητά διαγράμματα, έξυπνα εικονίδια, και προσφέρει την πιο έγκυρη πρόγνωση καιρού στην πόλη, στο χωριό, ακόμα και στη γειτονιά του αναγνώστη. Το deltiokairou.gr είναι το 19o brand της 24 Media, η οποία, σύμφωνα με τη Nielsen Audience Measurement, «αποτελεί τον πρώτο σε επισκεψιμότητα Όμιλο Μέσων, με συνολικό κοινό που αγγίζει τους 5 εκατ. μοναδικούς χρήστες τον μήνα» (Ιανουάριος 2011: 4.922.000 UV).

***

• «Διόδια-φωτιά υπέρ των εργολάβων – Για να γίνουν οι νέοι δρόμοι – Αυξήσεις έως 40% μέσα στην επόμενη πενταετία»! Δεν είναι τίτλος από το κίνημα «Δεν πληρώνω», αλλά το πρωτοσέλιδο των «Νέων» στις 3 Μαΐου 2005. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους οι σχολιαστές του συγκροτήματος όταν υβρίζουν εκείνους που δεν πληρώνουν…

***


Σχολιάστε εδώ