Τα ‘ψαλαν άγρια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον «τσάρο»

Η Βάσω, με το γνωστό της ύφος και τρόπο, του είπε: «Έχετε ένα όπλο, τη χρεοκοπία του EURO. Χρησιμοποιήστε το, να δείτε τι θα πάθουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, θα σας παρακαλούν και όχι όπως σήμερα που σας προκαλούν. Ας αναγνωρίσουμε όμως και κάτι άλλο, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.

Η αλήθεια πρέπει να είναι το όπλο μας, η αλήθεια πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας. Αν κρύψουμε την αλήθεια, τότε παίρνετε μεγάλο ρίσκο και ευθύνες στους ώμους σας για το μέλλον της χώρας.

Βλέποντάς σας επίσης να μην είστε τόσο σίγουρος και κατηγορηματικός όπως άλλες εποχές, η ανησυχία μου γίνεται μεγαλύτερη και δικαιολογημένη. Ανησυχώ που ανησυχείτε, κύριε υπουργέ».

Μπαίνουμε σε καταιγίδα

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σκληρός και με λόγια ψυχής, ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. «Όσα μας είπατε σήμερα, αγαπητέ υπουργέ, τα συνοψίζω σε μια φράση: Μέχρι τώρα βαδίζαμε σε ένα δύσκολο μονοπάτι, από δω και πέρα μπαίνουμε σε καταιγίδα.

Ενώ μέχρι τώρα καλλιεργούσαμε την εντύπωση ότι να, όπου να ‘ναι βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ… Μέγα λάθος!

Πώς θα το αντέξει η κοινωνία; Έχουμε επικίνδυνα ελλείμματα στη λειτουργία μας, σας το έχω πει εκατό φορές! Δεν λέμε στον κόσμο όλη την αλήθεια, δεν του παρουσιάζουμε ένα συνολικό σχέδιο, δεν υπάρχει συλλογική λειτουργία, δεν είναι αποτελεσματικός ο συντονισμός, δεν υπάρχει επιτελική ομάδα. Μπορεί να προχωρήσουμε έτσι; Έχετε συναίσθηση πού βρισκόμαστε; Εγώ, με όση μεγαλύτερη δύναμη έχω, ΚΡΟΥΩ τον ΚΩΔΩΝΑ του ΚΙΝΔΥΝΟΥ».

Τρομάζω μ’ όλα αυτά…

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης και συντονιστής του υπουργού, Πάρις Κουκουλόπουλος, είπε με τον δικό του ευθύ τρόπο: «Είστε ιδιαίτερα ειλικρινής σήμερα κύριε υπουργέ. Μας λέτε ότι τώρα μπαίνουμε στα πιο δύσκολα. Αλλά καθόλου δεν είχαμε προετοιμάσει την κοινωνία γι’ αυτό.

Ούτε φυσικά και η κυβέρνηση φαινόταν προετοιμασμένη. Παίρνουμε διάφορα μέτρα κι αυτά είναι αποσπασματικά. Από το ένα πάμε στο άλλο και μετά γυρνάμε μπρος-πίσω.

Τρομάζω με όλα αυτά. Δεν λέμε στον κόσμο την αλήθεια και δεν βλέπουμε να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο.

Μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι; Και για το επιμέρους, ένα σωρό προβληματισμούς και απορίες έχω. Π.χ. τι γίνεται με τις τράπεζες που τις ενισχύουμε συνολικά με 98 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια; Οι τράπεζες παίρνουν τον παρά, αλλά ούτε ένα μικρό μέρος δεν μεταφέρεται στην αγορά, που στεγνώνει από ρευστότητα. Αυτό πώς το αξιολογείται, κύριε υπουργέ; Αλήθεια, τι θα κάνετε;».

Καυστικός και επικριτικός ο Κώστας Γείτονας, προέτρεψε τον υπουργό να πει την αλήθεια επιτέλους, λέγοντάς του ότι με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσουν οι αγορές και η κοινωνία. Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη είπε δυνατά στον υπουργό: «Πείτε, επιτέλους, την αλήθεια σήμερα για να ξέρει ο κόσμος τι τον περιμένει. Πείτε την αλήθεια που επιμελώς κρύψατε στις εθνικές και δημοτικές εκλογές. Αν δεν πούμε και τώρα τις μεγάλες αλήθειες, θα έχουμε οδυνηρά αποτελέσματα».

Επίσης ο Ανδρέας Μακρυπίδης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, είπε στον υπουργό αν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη και πειστική απάντηση στο μείζον θέμα των 50 δισ. ευρώ αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ανακοίνωσε, κακώς, η «τρόικα» και όχι η κυβέρνηση.

Δεν έλειψαν φυσικά και μερικές βουλευτικές παραφωνίες που έγλειψαν τον τσάρο, ποντάροντας στη λογική της κυβερνητικής αξιοποίησης.

Βρέθηκαν μερικοί νέοι βουλευτές που είδαν τα πράγματα με άλλο μάτι, το δικό τους, που είπαν στον τσάρο ότι οι προσπάθειες και οι αλλαγές είναι στον σωστό δρόμο και ότι η κοινωνία αγκαλιάζει, έστω και με σκεπτικισμό, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά και εκείνα που θα παρθούν.

Απόψεις είναι αυτές και τις σεβόμαστε όλοι, αρκεί να έχουν μια κάποια δόση αλήθειας. Είναι δικαίωμα των βουλευτών να ακούν τα γραφεία τους και όχι την κοινωνία. Άλλωστε το «όλα πάνε καλά, πρόεδρε» είναι εθνικό σπορ από ορισμένους βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ