Τα μυστήρια της Κασσάνδρας

FΜε 11 εκατ. ευρώ και… φορολογικές διευκολύνσεις είχε πάρει το 2003 από το Δημόσιο το χρυσωρυχείο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική η European Goldfields, που ελέγχεται σήμερα σχεδόν κατά 20% από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του ομίλου Μπόμπολα. Εκείνη η θαυμάσια πράξη αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας της εποχής Χρήστου Πάχτα και των τελευταίων εβδομάδων διακυβέρνησης από τον Κ. Σημίτη, αυτήν την εβδομάδα κρίθηκε από την Κομισιόν ότι ήταν παράνομη, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Η αξία των χρυσωρυχείων ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από τα 11 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι επενδυτές-χρυσοθήρες (μια έκθεση ανεξάρτητου πραγματογνώμονα την ανέβασε πάνω από 400 εκατ. ευρώ!), ενώ το Δημόσιο δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού για την πώληση.
FΈτσι, η Επιτροπή ζητά σήμερα, επτά χρόνια μετά, την επιστροφή 15,3 εκατ. ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, θυγατρική της European Goldfields, ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Σωστή και αναμενόμενη η απόφαση, παρότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2003 επέμεναν ότι δεν υπήρξε παράνομη ενίσχυση. Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα, όμως, είναι το χαμηλό ποσόν της ζητούμενης επιστροφής: Αφού και η Κομισιόν είχε στη διάθεσή της τη μελέτη για τα 400 εκατ. ευρώ και την είχε επικαλεσθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, πώς άραγε κατέληξε να υπολογίσει την παράνομη κρατική ενίσχυση στο… ευτελές ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ; Προς το παρόν, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά σε αυτό το ερώτημα, που μόνο με πολιτικά κριτήρια φαίνεται ότι μπορεί να ερμηνευθεί…
Πάρτι για… συμβουλάτορες
FΣε ειδικό σύμβουλο, δηλαδή σε μεγάλη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, αναθέτει το υπουργείο Οικονομικών, με διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, την… εργολαβία του συντονισμού των υπηρεσιών του για την πάταξη της φοροδιαφυγής! Το έργο του συμβούλου, που θα υποκαταστήσει ουσιαστικά τους δημόσιους λειτουργούς στο έργο τους, θα παραδοθεί μέσα σε 15 μήνες. Η αμοιβή θα φθάσει τα 2,4 εκατ. ευρώ και οι μεγαλύτεροι οίκοι ορκωτών ετοιμάζονται να τη διεκδικήσουν – λέγεται, μάλιστα, ότι εταιρεία που έχει μεγαλουργήσει στο παρελθόν ελέγχοντας τον ΟΤΕ έχει το προβάδισμα.
FΚαλά όλα αυτά και προς σωστή κατεύθυνση κινούμαστε: Αφού αποφασίσαμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα, γιατί όχι και την εφορία; Όπως λένε, όμως, έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, κανένας στο επιτελείο του υπουργού Οικονομικών δεν φαίνεται να σκέφτεται πώς θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα με τους υπαλλήλους που ήδη έχει στο δυναμικό του το υπουργείο, αλλά περιμένουν τις «μαγικές» λύσεις από σοφούς ιδιώτες. Μέχρι να έλθουν οι ιδιώτες και να κάνουν το θαύμα τους, όμως, η χώρα θα έχει προ πολλού χρεοκοπήσει, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της παράλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού…
Αρχείο και για Βουρλούμη;
FΤην Τετάρτη εμφανίζονται ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ο Παναγής Βουρλούμης και ο Γιώργος Ιωαννίδης, τα δύο κορυφαία διοικητικά στελέχη του ΟΤΕ, που παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες για τις «παραφουσκωμένες» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ με τους «εθνικούς προμηθευτές» (Siemens – Intracom) και τώρα εξετάζεται η έφεση που έχουν ασκήσει κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Εναντίον τους υπάρχει τεράστιος όγκος στοιχείων και επιβαρυντικών μαρτυριών στη συγκεκριμένη υπόθεση, αν όχι για να καταδικασθούν (ας μην εκδίδουμε δικαστικές αποφάσεις από στήλες εφημερίδων…), πάντως για να δικαστούν.
FΗ Deutsche Telekom φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς να καταλήξει και αυτή η υπόθεση, που αποτελεί «αγκάθι στο πλευρό» της Siemens, στο αρχείο. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι ζήτησε έρευνα πραγματογνωμόνων γνωστού ελεγκτικού οίκου για το θέμα, η οποία δικαιώνει πλήρως τον κ. Βουρλούμη. Οι πραγματογνώμονες κατέληξαν, εν ολίγοις, στο συμπέρασμα ότι ήταν εύλογες οι αμοιβές των δύο προμηθευτών (αλίμονο…). Και ότι φέρει ευθύνες η αρμόδια διεύθυνση του ΟΤΕ, που ολιγώρησε και δεν «έκοψε» αρκετά παραστατικά, για να δικαιολογηθούν οι αμοιβές που ζήτησαν οι προμηθευτές!
Χαλάει την πιάτσα…
FΗ Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου σπάει το κατεστημένο. Από τον πιο μικρό λογαριασμό ταμιευτηρίου δίνει τόκο από το πρώτο ευρώ, χωρίς χρεώσεις, μέχρι την πιο μεγάλη προθεσμιακή κατάθεση, τονίζει σε ανακοίνωσή της. Οι μεγάλες τράπεζες θα ακολουθήσουν;


Σχολιάστε εδώ