Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος…

Ποιοι άραγε είναι οι πιο επικίνδυνοι για την κοινωνία:

Αυτοί που συνειδητά εγκληματούν στο περιβάλλον ή αυτοί που εγκληματούν στο όνομα του περιβάλλοντος;

Μία σαφής διαφορά οδηγεί στην απάντηση του ερωτήματος.

Οι πρώτοι είναι απροκάλυπτοι, ενώ οι δεύτεροι υποκριτές.

Σους πρώτους, εάν και εφόσον λειτουργούν οι ελεγκτικοί και κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί, μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Οι δεύτεροι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τον νόμο αφού καταφέρνουν (σχεδόν) πάντα να ξεφεύγουν, αλλά αν πρόκειται και για πολιτικούς… συντάσσουν κι από πάνω νόμους.

Ας πάρουμε την περίπτωση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, που διατηρεί για τον εαυτό της την αυθεντία περί τα περιβαλλοντικά ζητήματα και έχοντας την πρωθυπουργική εύνοια… «κάνει ό,τι της γουστάρει», έστω και αν έχει ξεσηκώσει το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών.

Δύο και μόνο παραδείγματα αρκούν για να φανεί πόσο υποκριτικά η κ. Μπιρμπίλη αντιμετωπίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτο παράδειγμα. Πρόσφατα η κ. υπουργός Περιβάλλοντος απάλειψε την παρ.1γ του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα που απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) μέσα στις περιοχές Natura.

Σύμφωνα όμως με το νόμο μία ΠΟΤΑ είναι τουλαχιστον 100 στρέμματα και μπορεί σε αυτήν να κτιστούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτή η τεράστια δόμηση των περιοχών Natura, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, προστατεύει το περιβάλλον, ενώ απειλείται από το σπίτι των 200 τ.μ. που θα κτιστεί στα 4 στρέμματα!

Το μέλλον της ελληνικής γης από αυτή την ενέργεια της κ. Μπιρμπίλη -και ιδιαίτερα των ελληνικών νησιών με τις μικροιδιοκτησίες- είναι προδιαγεγραμμένο.

Οι απαξιωμένες μικρές ιδιοκτησίες (μέχρι 10 στρέμματα) θα περάσουν για δόμηση στα χέρια των παγκόσμιων κερδοσκόπων γης, αυτών δηλαδή που είτε γνωρίζουν να παρακάμπτουν τους νόμους είτε τους παρέχεται η δυνατότητα νομίμως (π.χ. ΠΟΤΑ)!

Δεύτερο παράδειγμα. Στις 7 Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 168040 για την κατάταξη της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας που καθορίζει ότι «γειτνίαση με οποιασδήποτε μορφής προστατευόμενη περιοχή και σε περίμετρο 300 μέτρων από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής» αυτόματα καθιστά την περιοχή υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας!

Αυτό σημαίνει… καμία δραστηριότητα εκτός της γεωργικής στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μετεκλογικά που έγινε γνωστή η υπόθεση, σηκώθηκε κύμα διαμαρτυριών και η κ. Μπιρπίλη -προφανώς… στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος- με την ΚΥΑ 072528 της 1ης Φεβρουαρίου αποσύρει την προηγούμενη διάταξη για τα 300 μέτρα!

Ύστερα όμως από μία εβδομάδα, προφανώς… και πάλι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας η κ. Μπιρμπίλη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου περί βιοποικιλότητας, ενημέρωσε ότι εισάγεται διάταξη που ορίζει ότι «για την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου»!

Από το παράθυρο δηλαδή επαναφέρεται επαναδιατυπωμένη η διάταξη που καταργήθηκε!

Απ’ όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι η μπιρμπίλια υποκρισία!

Και στην περίπτωση της ΚΥΑ 168040, όπως και σε αυτήν των ΠΟΤΑ!

Πολύ περισσότερο όταν και στα δύο παραδείγματα έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής απάτης.

* Πρώην δήμαρχος Αργοστολίου και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλληνίας με την «Επτανησιακή Αναγέννηση»


Σχολιάστε εδώ