Στον Eισαγγελέα ακόμη ένα πόρισμα για την ΕΡΤ

Πήρε τη δουλειά ως η εταιρεία με την «απαραίτητη εμπειρία» στον χώρο του θεάματος, αν και δεν είχε ακόμη συσταθεί!

Στο βασικό αυτό συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα των ελεγκτών δημοσίας διοίκησης για την ανάθεση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στην εταιρεία Bug Stage, προτείνοντας στην ΕΡΤ να αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου Περικλή Παπαδημητρίου και Απόστολο Μπάγια, ενώ ακόμη υπάρχουν αναφορές στον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Γιώργο Χουλιάρα και τη διευθύντρια του γραφείου του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Ευαγγελία Πρωτόπαππα.

Το πόρισμα αποστέλλεται, όπως και τα άλλα δύο της τελευταίας περιόδου, στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Συνολικά ως σήμερα έχουν συνταχθεί 4 πορίσματα για την περίοδο διοίκησης του Χ. Παναγόπουλου, εκ των οποίων τα 3 είναι της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και το ένα επί κυβέρνησης ΝΔ.

Στην τελευταία έρευνα των ελεγκτών γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για «μη σύννομη ανάθεση του έργου του Φεστιβάλ Τραγουδιού 2006 από την ΕΡΤ» στην εταιρεία Bug Stage, καθώς «δεν συνέτρεχε περίπτωση κατεπείγοντος λόγω ανωτέρας βίας».

Αντιθέτως, σημειώνεται πως η ανάθεση έπρεπε να γίνει έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό.

Ο ρόλος του Γ. Χουλιάρα

Στην έρευνα γίνεται ειδική μνεία στον Γιώργο Χουλιάρα, ο οποίος, θυμίζουμε, στη συνέχεια και μετά το πέρασμά του από τον Alpha συνέστησε κοινή εταιρεία με τη Μάρα Ζαχαρέα, σύζυγο του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Το όνομά του αναφέρεται και στην υπόθεση «Olympic Trophy» (2003), στο πόρισμα των ελεγκτών του 2006 – είχε «ενημερώσει» για την τότε πρόταση της Άνωσης.

Στην περίπτωση της εταιρείας Bug Stage οι ελεγκτές κρίνουν πως τόσο ο Γ. Χουλιάρας, ως εντεταλμένος σύμβουλος, όσο και ο διευθυντής Παραγωγής Περικλής Παπαδημητρίου «δεν είχαν αρμοδιότητα για τη συλλογή προσφορών για την ανάδειξη αναδόχου του Φεστιβάλ Αθηνών».

Ακόμη οι δύο άνδρες είχαν εισηγηθεί για την ανάθεση της εκδήλωσης του φεστιβάλ στη «Bug Stage βεβαίως για την καταλληλότητά της» χωρίς να προβούν στον απαιτούμενο από τον κανονισμό προμηθειών προηγούμενο έλεγχο της επάρκειάς της. Τέλος, στην εισήγησή τους ανέφεραν -ο Γ. Χουλιάρας ενώπιον του ΔΣ και της οικονομοτεχνικής επιτροπής- πως η εταιρεία «διέθετε την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ «δεν είχε συσταθεί» και το 2006 δεν απασχόλησε προσωπικό. Στα αξιοσημείωτα είναι πως η σύμβαση υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2006, δηλαδή 10 ημέρες μετά την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, και πως η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας δεν εξέφρασε καμία επιφύλαξη. Ακόμη πως οι υποβληθείσες 3 προσφορές για το φεστιβάλ προέρχονταν από 3 εταιρείες με κοινό εταίρο! Οι ελεγκτές προτείνουν να εξετάσει η

ΕΡΤ τη δυνατότητα αναζήτησης του ποσού των 94.663,57 ευρώ που «καταβλήθηκε αχρεωστήτως» στη Bug Stage και των 4 παρουσιαστών συνολικού κόστους 23.500 ευρώ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πόρισμα, η διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου και της χριστουγεννιάτικης συναυλίας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής το 2006, όπου σημειώνεται πως «προέκυψε σημαντικά μικρότερο κόστος εργασιών της παραγωγής σε σχέση με το προϋπολογισθέν, με συνακόλουθη διόγκωση του κέρδους του παραγωγού και αντίστοιχη ζημία της ΕΡΤ». Την απόφαση για την απευθείας ανάθεση, ύψους 81.474,06 ευρώ, υπέγραψε ο Απόστολος Μπάγιας, ως διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, από κοινού με τον πρώην πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και τον τότε γενικό διευθυντή ΕΡΑ, Α. Ανδρικάκη.


Σχολιάστε εδώ