Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Είναι προφανές πως όταν «καίγεται» η Μεσόγειος, η Βόρειος Αφρική και οσονούπω το σύνολο του αραβικού κόσμου, θα ήταν άτοπο να πιστέψει κανείς ότι η ελληνική αγορά θα μπορούσε να περάσει «αβρόχοις ποσί» τη λαίλαπα. Ιδίως όταν μέσα σε ελάχιστες ημέρες εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές του πετρελαίου (λόγω Λιβύης), κατακρημνίστηκαν οι αποτιμήσεις των μεγαλύτερων διεθνών αγορών και πανικοβλήθηκαν ακόμα και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές!
δ Προσθέστε στη συγκυρία και την απίστευτη αναστάτωση που προκλήθηκε από το «σίριαλ» της τραπεζικής συγχώνευσης Εθνικής – Alpha, που την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι προβλήθηκε ως τετελεσμένο γεγονός και λίγες ώρες μετά «ναυάγησε», κι έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα. Για την ακρίβεια, έχουμε μια επανάληψη ημερών του 2001!
δ Συνεπώς η διολίσθηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο επίπεδο προ του μίνι ράλι των περασμένων εβδομάδων ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Εκείνο που ενδεχομένως δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το πόσο «βίαιη» ήταν η διόρθωση, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχασε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες. Έγινε κυριολεκτικά της… Λιβύης στην αγορά μας…
δ Εκείνο όμως που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι το πόσο «λίπος» είχε η αγορά μας… αποθηκευμένο από το πρόσφατο ράλι. Ας σκεφθούμε μόνο πως από την αρχή της χρονιάς η αγορά μας έχει ουσιαστικά ανατιμηθεί έως και κατά 25% σε ορισμένους κλάδους! Αν δεχθούμε λοιπόν πως όντως υπάρχει ακόμα έδαφος για αρκετές μεγάλες εισηγμένες να υποχωρήσουν περαιτέρω, τότε οι επόμενες ημέρες δύσκολα θα διαφοροποιηθούν σε επίπεδο επιδόσεων του ΧΑ. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το σύνολο των επενδυτικών οίκων διευκρινίζει ότι η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας -πολλώ δε μάλλον της αγοράς μας- είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κατά πόσον στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα επιτευχθεί μια οριστική, τελεσίδικη λύση στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Μια κοινή, «ευρωπαϊκή», πειστική για τις αγορές λύση. Εάν όμως -όπως πολλοί πιστεύουν- έχουμε εκ νέου μια αναβολή στη λήψη αποφάσεων, ιδίως από τη στιγμή που η γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει εσωτερικά πιεστικά προβλήματα (απανωτές εκλογικές ήττες), τότε, όπως εξάλλου δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, «επίκειται δεύτερος γύρος σκληρής δοκιμασίας από τις αγορές». Έρχεται δηλαδή δεύτερο κύμα «επιθέσεων» από τους μεγάλους επενδυτές και από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τότε ίσως τα επίπεδα που βλέπουμε σήμερα στο ταμπλό να αποτελέσουν παρελθόν πολύ γρήγορα…
δ Με δυο λόγια εκείνο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν είναι το ότι η αγορά μας ουσιαστικά κινείται με βάση την προεξόφληση, εκ μέρους των ξένων επενδυτών, μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στο πρόβλημα του χρέους. Και υπό προϋποθέσεις οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφλήσει τα χειρότερα. Το ερώτημα είναι «πόσο χειρότερα» θα είναι αυτά…