Σκιές στην ομίχλη…

ΒΑΡΙΑ σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ρίχνει η αποκάλυψη ότι δύο -μόλις- μήνες μετά τις εκλογές του 2009 ο Γ. Παπανδρέου προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας βοήθεια για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων της οικονομίας. Την ίδια στιγμή που στις επίσημες δηλώσεις του διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό και υπογράμμιζε ότι «λεφτά υπάρχουν». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος και κατ’ επέκταση να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, η αποκάλυψη διά στόματος του ιδίου του Ντ. Στρος Καν προκαλεί ένα ακόμη ισχυρό και καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ επικρατεί ανησυχία, προβληματισμός και απογοήτευση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για καθαρό εμπαιγμό καθώς ενώ γνώριζε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της οικονομίας δεν έκανε τίποτα για να την αντιμετωπίσει, καθυστέρησε να πάρει μέτρα και οδήγησε τη χώρα βάσει σχεδίου στον Μηχανισμό Στήριξης. Ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, με τις δηλώσεις του περί «Τιτανικού» και «διαφθοράς» απαξίωσε την ελληνική οικονομία και, τέλος, με την υπαγωγή στο Μνημόνιο υποθήκευσε την αξιοπρέπεια των πολιτών. Για προαποφασισμένη πορεία πολύ πριν από τις εκλογές έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι ο μόνος δρόμος που απομένει για τον πρωθυπουργό είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Με άδεια χέρια…

ΧΑΜΗΛΕΣ… θερμοκρασίες συνάντησε ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, καθώς η συνάντησή του με την Άνγκ. Μέρκελ, κάτω από δυσμενείς πολιτικά συγκυρίες, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν επιφυλακτική ως προς το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, τονίζοντας ότι η όποια ρύθμιση θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου και θα συνοδευτεί, όπως αναμένεται, από πρόσθετα μέτρα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος κυρίως προς τους Γερμανούς, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της και ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα επιβαρύνουν τη Γερμανία, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Πάντως οι αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, ενώ υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που λένε ότι μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο να προειδοποιεί για νέα «επίθεση» των αγορών. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να προχωρήσει οικειοθελώς σε μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο. Ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνούν κατηγορηματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι η όποια ρύθμιση για το χρέος δεν πρέπει να συνεπάγεται νέα μέτρα.

Αναταραχή

ΤΕΤΑΜΕΝΟ εξακολουθεί να παραμένει το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και των επιταγών του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να βλέπει προοπτική εξόδου από το τούνελ. Την Τετάρτη ΓΣΕΕ και

ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν από κοινού 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης. Η συμμετοχή των πολιτών στην πορεία και στη συγκέντρωση ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, σημαδεύτηκε ωστόσο από εκτεταμένα επεισόδια, συγκρούσεις διαδηλωτών με άνδρες των ΜΑΤ και ρίψεις δακρυγόνων. Παράλληλα, πολλοί επιμέρους κλάδοι βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων: Από τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες που επιχειρούν να αποτρέψουν ρυθμίσεις που θα μειώνουν περαιτέρω τις αποδοχές τους και θα ανατρέπουν πλήρως τις συνθήκες εργασίας τους μέχρι τους εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αμοιβές τους και τη συγχώνευση σχολείων, κάτι που όπως καταγγέλλουν, θα υποβαθμίσει το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται, η ύφεση βαθαίνει, με συνέπεια καταστήματα και επιχειρήσεις να συρρικνώνονται ή να κλείνουν και οι απολύσεις να αυξάνονται. Με τους πιο ψύχραιμους υπολογισμούς των αρμοδίων παραγόντων, στο τέλος του 2011 η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%. Αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο προκάλεσε το «ναυάγιο» της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha, ωστόσο η κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Σημεία διάλυσης

Η κατάσταση στη χώρα τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτό το «εκρηκτικό μείγμα» οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναστάτωσης. Τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών πληθαίνουν, όπως και οι μεταξύ τους διαμάχες, σημεία διάλυσης κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ομολογούν και διαπιστώνουν έλλειψη συντονισμού. Η οποία είναι αποτέλεσμα της συχνής απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, αλλά και της… απέχθειάς του να ασχοληθεί επισταμένα με τα εγγενή προβλήματα της κυβέρνησης, καθώς και με ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας. Συνέπεια του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι να επιμένουν το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και πιο πρόσφατα για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό. Από την κυβέρνηση διαψεύδονται και τα δύο ενδεχόμενα, ωστόσο ιδιαίτερα αυτό των πρόωρων εκλογών ενισχύεται διαρκώς και ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, όλες οι δημοσκοπήσεις, φανερές και μυστικές, δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ο νικητής των εκλογών να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, οπότε θα… ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ