Σημεία διάλυσης στον συνδυασμό του Καμίνη

Ούτε βέβαια και η στάση που τηρούν το τελευταίο διάστημα οι δύο, υποτίθεται, «Ηρακλειδείς» του δήμου, οι πρώην πια αντιδήμαρχοι Φώτης Προβατάς και Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Οι δυο τους φέρεται να έχουν εμπλακεί σε μια άγρια ενδοδημοτική μάχη για το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιώργο Καμίνη σε περίπτωση που, όπως ακούγεται, αποχωρήσει από το σημερινό αξίωμά του με προορισμό κάποιο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο.

Παρασκηνιακά, ο Προβατάς και ο Αναγνωστόπουλος συντηρούν τη σχετική φήμη, αλλά ετοιμάζουν την επόμενη μέρα, με τις ισορροπίες στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας να κινούνται στα όρια του τρόμου, λόγω της «πολύχρωμης» κομματικά σύνθεσής της. Από στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ μέχρι συμβούλους που κινούνται στα όρια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το δυσάρεστο για τον κ. Καμίνη είναι ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, μετά και τη μη αξιοποίηση της κόρης του Μαρίας στη θέση αντιδημάρχου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων.

Ο Αναγνωστόπουλος, κι αυτό αποτελεί έκπληξη, έχει ρίξει «δίχτυα» προς το νεότευκτο κόμμα, εξ ου και η συμπόρευσή του με την απόφαση των δημοτικών συμβούλων που προέρχονται απ’ αυτό στο θέμα του ψηφίσματος για τους μετανάστες απεργούς πείνας του μεγάρου «Υπατεία». Ελπίζει δε ότι αν παραιτηθεί ο δήμαρχος, είτε για να αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση είτε γιατί δεν θα μπορεί να ελέγξει τον συνδυασμό του, θα τον αντικαταστήσει, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι θα υποστηριχθεί από τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι ανάλογο θέλει και ο Προβατάς, που σε κάθε δημοτικό συμβούλιο δίνει πραγματικό αγώνα με τον Αναγνωστόπουλο για το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση στα έδρανα της αίθουσας όπου συνεδριάζει το Σώμα.

Προφανώς, ακόμη κι αυτή η πρωτοκαθεδρία έχει τη σημειολογική της αξία. Πάντως στο τελευταίο ΔΣ η ένταση μεταξύ τους είχε μειωθεί σημαντικά, γεγονός που έδωσε τροφή για συζήτηση σε άλλους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής τους, που κάνουν λόγο για ύπαρξη υπόγειας συμφωνίας, η οποία στόχο έχει την περαιτέρω υπονόμευση του δημάρχου.

Ο Γιώργος Καμίνης, που έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις τους, φοβάται «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», με δεδομένο ότι οι δύο άνδρες είναι οι μόνοι από την ομάδα του που διαθέτουν εμπειρία στη διαχείριση και διοίκηση του δήμου.

Η ανησυχία του είναι βάσιμη, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι τον παγίδευσαν στο θέμα του διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας. Πιστεύει ότι εσκεμμένα τον οδήγησαν στο να τον διατάξει, υποσχόμενοι ότι έχουν στοιχεία για ατασθαλίες, και μάλιστα όχι μόνο των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Έτσι εξηγείται και η κωλυσιεργία που επιδεικνύει, παρότι του έχει ζητηθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση να προσκομίσει στο δημοτικό συμβούλιο τα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου, που ουσιαστικά επικύρωνε την απόφαση αυτή.

Δύο φορές έχει δεσμευτεί ο Καμίνης ότι θα τα παρουσιάσει και ισάριθμες έκανε πίσω, ψελλίζοντας αστείες δικαιολογίες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι τα συγκεκριμένα πρακτικά είναι απόρρητα (λες και συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας) και βρίσκεται για τον λόγο αυτό σε επαφή με τους νομικούς συμβούλους του δήμου, για το αν μπορεί να τα κοινοποιήσει ή όχι.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο ο Προβατάς όσο και ο Αναγνωστόπουλος, που θεωρούσαν ότι είχαν… δεμένο χειροπόδαρα τον Καμίνη, ξαφνιάστηκαν από την αντίδρασή του να αποδεχθεί τις παραιτήσεις τους.

Άρον άρον εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και εξαφανίστηκαν για περίπου είκοσι λεπτά της ώρας, φανερά ταραγμένοι που δεν πέρασε ο εκβιασμός τους. Το πρόβλημα τώρα μετατοπίζεται στον Καμίνη, που βρίσκεται κυριολεκτικά κολλημένος στο καναβάτσο, αδυνατώντας να ελέγξει τις φυγόκεντρες τάσεις του συνδυασμού του.

Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι πώς θα προχωρήσει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του δήμου, όπως η τύχη του Αθήνα 9,84, όταν δεν μπορεί να συμμαζέψει τα του οίκου του.


Σχολιάστε εδώ