Σε πολιτική απομόνωση ο Χριστόφιας!

Την απόφαση της Βουλής την υπερψήφισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, ΕΔΕΚ) πλην του ΑΚΕΛ, ενώ το κόμμα των Οικολόγων τήρησε αποχή.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί ισότιμο μέλος τόσο στα θέματα άμυνας όσο και εξωτερικής πολιτικής, καθότι τώρα, με τη συμφωνία Berlin Plus, όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες προερχόμενες από το ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τις αίθουσες της ΕΕ για να εισέλθουν σε αυτές οι εκπρόσωποι της Τουρκίας.

Με βάση το Berlin Plus, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά οργανική σχέση με το ΝΑΤΟ, απαγορεύεται να συμμετέχει σε συνεδριάσεις στις οποίες η ΕΕ συζητά διαβαθμισμένες πληροφορίες με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει η Κύπρος να συμμετάσχει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. (Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος και η Μάλτα, η οποία το επέλυσε με τη συμμετοχή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.)

Το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνούνται εδώ και τρία χρόνια να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προθάλαμο του ΝΑΤΟ και η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρείται ένας από τους υπεύθυνους της καταστροφής της. Ταυτόχρονα, ο Δ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Βουλή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της και επενέβη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας (ως γνωστόν, η Κύπρος έχει πολιτειακό σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας).

Από την άλλη, η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή εξέδωσε την απόφαση υποστήριξής της για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη επί τη βάσει του άρθρου 50 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο επιτρέπει στο Σώμα να εκδίδει πολιτικές αποφάσεις για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς ή για σύναψη συμμαχιών. Στον ισχυρισμό του κύπριου Προέδρου ότι κακώς χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 50 διότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν συνιστά οργανισμό αλλά προθάλαμο του ΝΑΤΟ, η Βουλή απαντά ότι η ένταξη στον Συνεταιρισμό καλύπτεται από το άρθρο 50, διότι πρόκειται για σύναψη συμμαχίας.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί στις νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα στον γενικό Εισαγγελέα, ώστε να δώσει ερμηνεία του άρθρου 50 του Κανονισμού της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ