Ξεκίνησε η πιο λυσσαλέα μάχη ενάντια σε κυβέρνηση και Μνημόνιο!

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εξετάζουν τώρα νέες αγωνιστικές κινήσεις, εν όψει κυρίως της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία θα ληφθούν καθοριστικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις.

Ο ξεκάθαρος πολιτικός χαρακτήρας που προσέλαβαν όλες οι ογκώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με επίκεντρο το αίτημα για απεμπλοκή από το Μνημόνιο που έχει συνθλίψει τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, που βαθαίνει την ύφεση, εκτοξεύει την ανεργία και εξαθλιώνει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, έως και την απαίτηση για απομάκρυνση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ρήγματα τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Για διάχυτη πολιτική ρευστότητα μιλούσαν την Τετάρτη συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ η επιλογή ως κεντρικού ομιλητή στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ του πιο πράσινου πολέμιου κυβέρνησης και Μνημονίου, του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου προκάλεσε ποικίλες «αναγνώσεις». (Στο τέλος της πύρινης αντικυβερνητικής ομιλίας του, ο κ. Φωτόπουλος, παρότι εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ χειροκροτήθηκε από φίλους και «αντιπάλους»).

Ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «έχει ξεκινήσει η πιο λυσσαλέα μάχη με Μνημόνιο και κυβέρνηση» και, όπως είπε, το δίλημμα είναι «ή αυτοί ή εμείς» καθώς προέβλεψε ότι έρχονται πιο άγριες μέρες για φτωχούς, ανέργους, εργαζόμενους. Έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν μόλις αναφέρθηκε το όνομα του αντιπροέδρου Θοδ. Πάγκαλου για να ακολουθήσουν επευφημίες, όταν ο ομιλητής είπε: «Μόνοι σας τα φάγατε. Τώρα που ρίξατε το καράβι στην ξέρα, στέλνετε σε μας τον λογαριασμό…».

Η ανάθεση στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να εκπροσωπήσει την ΠΑΣΚΕ στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο θεωρήθηκε ότι συμβολίζει την οριστική ρήξη μεταξύ ΠΑΣΚΕ-κυβέρνησης και, ακόμη, ως προσπάθεια συσπείρωσης και συγκράτησης μεγάλου μέρους του ΠΑΣΟΚ εν όψει της διαφαινόμενης ήττας των κυβερνητικών πολιτικών μέτρων – και επιλογών.

Επιπροσθέτως, η προβολή και αναβάθμιση του κ. Φωτόπουλου τον ενισχύει και τον καλύπτει, πολιτικά και συνδικαλιστικά, σε κάθε μορφής αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, αν και όταν επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι στην εξέδρα της εκδήλωσης εμφανίστηκε ύστερα από αρκετές «απουσίες» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, στην οποία βρίσκονταν επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ/ΔΥ), ο αποχωρών γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγ. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) και Ηλ. Ηλιόπουλος (γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ), όπως και οι κ. Ηλ. Βρεττάκος και Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση).

Με χοντρές αιχμές κατά των κομμάτων εξουσίας, (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) λέγοντας ότι εμπαίζουν συστηματικά την κοινωνία, και με την υπογράμμιση της ανάγκης για αντίσταση των εργαζομένων για να μην καταλήξουν «συνένοχοι» στο έγκλημα που συντελείται από τα κόμματα εξουσίας και της «τρόικας», ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του γενικού γραμματέα (ΔΑΚΕ) ο κ. Μπουζούλας. Η επίσημη παραίτηση του κ. Μπουζούλα θα γίνει στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η θέση του κ. Μπουζούλα θα «καταληφθεί» από τον νέο πρόεδρο της ΔΑΚΕ κ. Ν. Κιουτσούκη ο οποίος σε δήλωση του ζήτησε όχι μόνο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στις αιχμές του κ. Μπουζούλα, από πλευράς ΝΔ, δίνεται η απάντηση ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με την επιστολή παραίτησής του, στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη ανανέωσης της ηγετικής ομάδας της ΔΑΚΕ. Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν τις «αιχμές Μπουζούλα» σε πικρία για την αντικατάστασή του από τον νέο πρόεδρο της ΔΑΚΕ.

Από τον χώρο των συγκοινωνιών ο κ. Ν. Σιαπάτης (Αυτ. Παρέμβαση) κωδικοποίησε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της γιγαντιαίας απεργιακής κινητοποίησης.

Και σε αυτήν την εκδήλωση άφαντοι ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα παρευρέθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Ομόνοια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης συμμετείχαν στο μπλοκ των αριστερών δυνάμεων στο Μουσείο.

Νέα συγκέντρωση στις 10 Μαρτίου στο Σύνταγμα το απόγευμα εξήγγειλε ήδη το ΠΑΜΕ, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα εξετάσουν το θέμα νέων κινητοποιήσεων σε συνεδρίαση των διοικήσεών τους.


Σχολιάστε εδώ