Μειώνουν τα κρεβάτια για την περίθαλψη καρδιοπαθών στο Τζάνειο!

Όλα αυτά θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην περίθαλψη των καρδιοπαθών του Πειραιά, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της ίντριγκας και της προσωπικής διαμάχης των γιατρών του εν λόγω νοσοκομείου!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Με το ΦΕΚ 2245/2007 συστάθηκε 2ο Καρδιολογικό Τμήμα στο Τζάνειο και από τις αρχές του 2009 απέκτησε οργανόγραμμα, διευθυντή και άρχισε να λειτουργεί δίνοντας μια πολύ σημαντική ώθηση στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών της Περιφέρειας Πειραιά.

Μάλιστα στις 14/4/2010 με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 426) και έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα του Τζανείου αναγνωρίστηκε ως νοσοκομειακή μονάδα κατάλληλη για την πλήρη άσκηση ιατρών στην ειδικότητα της Καρδιολογίας. Δηλαδή αναγνωρίστηκε ως πλήρως ισχυρή και αυτοδύναμη μονάδα Καρδιολογίας, ικανή να εκπαιδεύει ιατρούς αυτής της ειδικότητας.

Από τότε, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει έναν παράνομο αλλά και απίστευτο αγώνα για να δυσχεράνει τη λειτουργία του τμήματος. Συγκεκριμένα αρνείται την πλήρη στελέχωσή του και την ένταξή του στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου! Προτιμά δηλαδή να μην έχει μια ακόμα καρδιολογική κλινική έτοιμη να λειτουργήσει άριστα και αποτελεσματικά στις εφημερίες και να διώχνει καρδιοπαθείς γιατί δεν έχει κρεβάτια, για να εξυπηρετήσει, γύρευε ποιων τα συμφέροντα. Πάντως όχι των καρδιοπαθών του Πειραιά!

Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί, που βάσει οργανογράμματος είχαν στελεχώσει τη Β΄ Καρδιολογική Κλινική, προσέφυγαν στις 16/11/2009, λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στο ΣτΕ για να ακυρώσουν την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και να καταργήσουν το νέο καρδιολογικό τμήμα! Μάλιστα αρνούνται, με την πρόφαση αυτή, να πάνε να εργαστούν σ’ αυτήν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Α΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Την πράξη των ιατρών επικρίνει και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Γαβριήλ Παπαδάκης, ο οποίος σε υπόμνημά του προς τη διοίκηση τονίζει ότι αντιδρούν οι καρδιολόγοι για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες!

Την πρακτική αυτή δυστυχώς την υιοθετεί η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία όχι μόνο δεν απαιτεί να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά προσπαθεί να καταργήσει τη Β΄ Καρδιολογική Κλινική!

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Β΄ Καρδιολογική επί δύο χρόνια λειτουργεί μόνο με τον διευθυντή της και έναν βοηθό, τον οποίο απέσπασαν για 4 ημέρες την εβδομάδα στη ΜΕΘ, ακριβώς για να μην μπορεί να λειτουργήσει η κλινική. Κι όμως, παρά τα προβλήματα αυτά, το συγκεκριμένο καρδιολογικό τμήμα στο διάστημα από 19/10/2009 μέχρι 30/9/2010 νοσήλευσε 212 καρδιοπαθείς, έκανε 264 εισαγωγές εκ των οποίων 13 έκτακτες! Δηλαδή περίπου 500 άτομα με καρδιακές παθήσεις βρήκαν νοσηλεία και περίθαλψη στο τμήμα αυτό. Αν ενταχθεί και λειτουργήσει με πλήρη σύνθεση και όχι με έναν γιατρό, θα μπορεί να περιθάλψει χιλιάδες ασθενείς. Κι αν κλείσει, κανέναν! Ποιο είναι το ζητούμενο; Να αφήνουμε τους πειραιώτες καρδιοπαθείς στον… δρόμο ή να τους περιθάλψουμε; Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για την περίθαλψη των απλών ανθρώπων, τι έχει να πει; Περιμένουμε…

ΥΓ.: Να σημειώσουμε ότι τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του Τζανείου για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταγγείλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που ζητά να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για κατάργηση της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου.


Σχολιάστε εδώ