ΚΟΝΤΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝς

Αιτία, η προειδοποιητικού χαρακτήρα κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΝΔ για την Άμυνα κ. Μαργαρίτη Τζίμα, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Στέφανου Γκίκα, οι οποίοι επικαλούμενοι την περσινή εμπειρία των κομματικών παρεμβάσεων στις κρίσεις των αξιωματικών ζήτησαν να «εμπεδωθεί η αξιοκρατία και η ορθή κρίση», ενώ προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα μείνει απαθής σε περίπτωση νέων κομματικών κρίσεων, αλλά θα αναδείξει το θέμα εντός και εκτός Βουλής, στην πραγματική του διάσταση, υπό το πρίσμα και της περιόδου κρίσεως που διέρχεται η χώρα».
Αυτή η τελευταία πρόταση εξόργισε τον υπουργό κ. Βενιζέλο, ο οποίος θεώρησε φρόνιμο να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και να του ζητήσει –αν είναι δυνατόν– να επανορθώσει.
Η επιστολή, που το στυλ της θυμίζει περισσότερο καθηγητή παρά πολιτικό, και μάλιστα υπουργό προκάλεσε πολλά σχόλια, κυρίως στις τάξεις των αποστράτων, όχι ευχάριστα για τον υπουργό. Ειδικά δε στο σημείο όπου κατηγορεί τη ΝΔ για «παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία», αφού, όπως αναφέρει, «αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών. Η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων».
Δηλαδή, τι λέει ο υπουργός, ότι η πολιτική ηγεσία δεν ανακατεύεται στις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών διότι αυτή είναι δουλειά της στρατιωτικής ηγεσίας; Και οι κάπως υποψιασμένοι πολίτες περιμένει να τον πιστέψουν;
Αν κρίνουμε από το τι έγινε πέρσι, με τις επαναφορές στην ενέργεια αποστράτων, με τις αποστρατείες εγνωσμένης αξίας αξιωματικών, με τη στασιμότητα «στον ίδιο βαθμό» λαμπρών αξιωματικών («ξεκαθάρισμα τάξεων» μου το αποκάλεσαν, για να μείνουν προφανώς οι αρεστοί), δύσκολα πιστεύουμε τις προθέσεις του υπουργού.
Αν πάντως το πολιτικό σύστημα, διά του κ. Βενιζέλου σήμερα, του κ. Τζίμα ενδεχομένως αύριο κ.λπ., συνειδητοποιήσει ότι Στρατός με αξιοκρατία σημαίνει καλύτερος Στρατός και αποφασίσει επιτέλους να εφαρμόσει την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, τότε ναι, οι υποψιασμένοι πολίτες θα πιστέψουν…


Σχολιάστε εδώ