Κοινό βηματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς προτείνει ο ΣΥΝ

Απεργία-μεταίχμιο χαρακτηρίζουν στον ΣΥΝ την πανεργατική απεργία της περασμένης Τετάρτης και εκτιμούν ότι οι δυνάμεις του κόμματος και του ΣΥΝ, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, συνετέλεσαν στην επιτυχία της, ενώ στα θετικά σημειώνουν και την απουσία οποιασδήποτε προβοκάτσιας κατά του κόμματος, όπως έγινε σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Η συγκεκριμένη απεργία και η πανελλαδική κινητοποίηση, τονίζουν, σηματοδοτούν μια νέα αφετηρία κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, αφού στα συλλαλητήρια πήραν μέρος και πολίτες που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε κινήματα όπως το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» για τα διόδια, στην Κερατέα ή σε διάφορες κλαδικές απεργίες.
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να προσδώσει σαφέστερα πολιτικά χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις και να οδηγήσει στο να διασυνδεθούν οι επιμέρους στόχοι με τις κεντρικές επιδιώξεις, που δεν είναι άλλες από την ανατροπή του Μνημονίου και της «τροϊκανής» κυβέρνησης.
Πάντως εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μεν μεγάλη, αλλά ακόμα είναι κατώτερη σε σχέση με την ένταση των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης σε όλη σχεδόν την κοινωνία.
Η συνέχιση των κινητοποιήσεων, λένε, είναι επιτακτική, αφού προωθείται στο σύνολο της Ευρωζώνης μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ως εκ τούτου πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα κοινωνικό-πολιτικό μεταίχμιο, απαιτείται ο κοινός βηματισμός των δυνάμεων της Αριστεράς ή η στοιχειώδης συμφωνία για το ότι μια πορεία δεν θα μετατρέπεται σε θέατρο εντυπωσιασμού για χάρη επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Η παραπάνω αναφορά αποτελεί αιχμή για τη στάση Αλαβάνου και η «Αυγή» ήταν ξεκάθαρη, αναφέροντας ότι πρέπει να «γνωρίζουμε όλοι από πού ξεκινάμε, ποια πορεία ακολουθούμε και σε ποια πλατεία θα καταλήξουμε», αφού όλα τα παραπάνω «αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις προκειμένου να οικοδομηθεί η αναγκαία λαϊκή ενότητα».
Πιο συγκεκριμένο ήταν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Τ. Κορωνάκης, που πήρε αποστάσεις από τις τηλεοπτικές κραυγές Αλαβάνου να γίνει η πλατεία Συντάγματος πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του ήταν σαφέστατος, αφού δήλωσε ότι η εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου δεν εξαγγέλθηκε σε κανένα δελτίο ειδήσεων, κάνοντας έτσι αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Αλαβάνου που έγιναν στο δελτίο ειδήσεων του ALTER. Σχετικά δε με τα όσα ακούστηκαν για το ότι ο ΣΥΝ πούλησε τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, ανέφερε ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν την ανάπτυξη του κινήματος που θα ανατρέψει τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Πάντως, παρότι η έκκλησή του δεν εισακούστηκε από τους διαδηλωτές, ο Α. Αλαβάνος επέμεινε ότι η παραμονή στο Σύνταγμα λίγων εκατοντάδων ατόμων μέχρι αργά το απόγευμα ήταν μια πρώτη αρχή για την ανάπτυξη πολύμορφων και δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να φύγει από την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Παράλληλα, βήμα βήμα προχωράνε οι διαδικασίες στο πλαίσιο της περίφημης «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε η νεοϊδρυθείσα Συντονιστική Επιτροπή (αντικατέστησε τη Γραμματεία) του συμμαχικού σχήματος, με τη συμμετοχή του Α. Τσίπρα και εκπροσώπων όλων των συνιστωσών και θεματικών επιτροπών. Μάλιστα ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στην εν λόγω συνεδρίαση έδωσαν το παρών πάνω από 60 στελέχη, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι αυτήν τη φορά το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μέλλον.


Σχολιάστε εδώ