«Καψώνι» από τη Μέρκελ

Ακόμη και η (συμφωνημένη, κατά τα άλλα, από τον Δεκέμβριο) επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με μείωση και του επιτοκίου δανεισμού, θα εγκριθεί μόνο αν δεχθούν οι εταίροι της Ευρωζώνης τις σκληρές προτάσεις των Γερμανών για κεντρικά ελεγχόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό η Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Γ. Παπανδρέου ότι στις δύο Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κατά 1-1,5%, ενώ όλες οι άλλες προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι (νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης, επαναγορά ελληνικών ομολόγων) θα πρέπει να περιμένουν.

Κι αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση θα έχει επιτευχθεί όχι χάρη σε χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως χάρη στην Ιρλανδία, που διαπραγματεύθηκε σε πρώτη φάση ένα καλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ελληνικό, ενώ τώρα η νέα κυβέρνηση, που αναδεικνύεται σήμερα στο Δουβλίνο από τις εκλογές, ετοιμάζεται να αξιώσει και επίσημα μείωση του τοκογλυφικού επιτοκίου δανεισμού από τον μηχανισμό στήριξης, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχη ρύθμιση και για το ελληνικό δάνειο. Ακόμη και στις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή, η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε… δάνειες δυνάμεις από την Ιρλανδία!

Η γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να τηρήσει πολύ σκληρή στάση τον Μάρτιο, σε ένα επικίνδυνο για την Ευρώπη «πολιτικό πόκερ», καθώς όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν ότι μια ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές της 27ης Μαρτίου στη Βάδη – Βυτεμβέργη, ένα από τα ισχυρότερα «οχυρά» τους στη Γερμανία, θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της πολιτικής τους κυριαρχίας, αλλά και για την πολιτική «συνταξιοδότηση» της ίδιας της Μέρκελ.

Επιπλέον, όμως, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διακατέχεται από έντονη δυσπιστία για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τον Μάιο από τη Βουλή, όπως έχει δεσμευθεί, το εξαιρετικά σκληρό «πακέτο» μέτρων λιτότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί μέχρι και το 2014. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Μέρκελ υπενθύμισε στον Γ. Παπανδρέου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ότι υπάρχουν «μέτρα που απομένουν να ληφθούν από την Ελλάδα», αναφερόμενη ακριβώς στις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί για τη λιτότητα μέχρι και το 2014.

Το πρώτο που θα συμβεί μετά τις Συνόδους είναι να κριθούν ατελέσφορες οι αποφάσεις από τους οίκους αξιολόγησης και να ανακοινωθούν νέες «βαριές» υποβαθμίσεις της χώρας και των τραπεζών από S&P και Moodyʼs, που θα δώσουν το έναυσμα νέων θυελλωδών πιέσεων από τις αγορές. Σε αυτές τις συνθήκες πίεσης, η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση συναίνεσης στην αντιπολίτευση (και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος…), για να προωθηθεί μέσα στον Μάιο το «πακέτο» της λιτότητας και να εγκριθεί, χωρίς επικίνδυνους πολιτικούς κραδασμούς. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα αρνηθεί την κυβερνητική πρόσκληση, ενώ εκτιμάται ως υψηλός ο κίνδυνος εσωτερικών κραδασμών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο και αντοχή για να εκπληρώσει και την τελευταία της «επικίνδυνη αποστολή», γιʼ αυτό και δεν σπεύδουν να εγκρίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος, πριν… πιει η κυβέρνηση και το τελευταίο πικρό ποτήρι λιτότητας.


Σχολιάστε εδώ