Κάτω στον Πειραιά

Ο Β. Μιχαλολιάκος πάντως, για να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει στο διάστημα αυτό να βρει τρόπο να απαλλοτριώσει τα οικόπεδα ή έστω να αναζητήσει την καλύτερη λύση για τον Πειραιά, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας θέμα παράτασης της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Σούδας, δηλαδή από την Πειραιώς μέχρι το Στάδιο Καραϊσκάκη, εκτός των χώρων που έχουν αρχίσει οι εργασίες ή έχουν δεσμευτεί για την ανέγερση σχολείων. Ο δήμαρχος αποκάλυψε ακόμα πως σ’ ένα διπλανό οικόπεδο, έκτασης 22 στρεμμάτων, δεν είχε επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για λόγους που, όπως είπε, δεν μπορούσε να εξηγήσει. Πάντως και το οικόπεδο αυτό εντάχθηκε στη νέα απαγόρευση έκδοσης οικοδομικής άδειας και για ένα τουλάχιστον εξάμηνο δεν θα μπορεί να… τσιμεντοποιηθεί.

// Με διαγωνισμό, στον οποίο μετείχε μόνο μία εταιρεία, δόθηκαν 370.000 ευρώ για την ασφάλιση των οχημάτων και των κτιρίων του δήμου, κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας. Ο αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες απάντησε πως τα συμβόλαια είχαν λήξει και υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ο δήμος να βρεθεί εκτεθειμένος. Γι’ αυτό και προχώρησε η διαδικασία, παρότι δεν ήταν όπως θα την ήθελε ο δήμος.

// Ο δήμαρχος, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος και κατηγορηματικός στη διαφάνεια, γιατί και το τελευταίο ευρώ του δήμου είναι ιερό. Όλες οι διαδικασίες, είπε, θα είναι και θα φαίνονται νόμιμες και διαφανείς. Δεν θα γίνει ούτε μία απευθείας ανάθεση. Στα 3,5 χρόνια που ήμουν υφυπουργός Άμυνας και είχα την αρμοδιότητα των έργων, κανένα έργο δεν έγινε με απευθείας ανάθεση. Όταν παρέλαβα από την κυβέρνηση Σημίτη το υφυπουργείο, το 80% των έργων γίνονταν με απευθείας ανάθεση, το 16% με προεπιλογή και μόλις το 4% με διαγωνισμό.

// «Καθαρός Πειραιάς την Καθαρή Δευτέρα» θα είναι το σύνθημα της δημοτικής αρχής Μιχαλολιάκου στη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει αυτήν την εβδομάδα. Ο δήμαρχος στη συνέντευξη αυτή θα επιδιώξει να ενημερώσει τον λαό του Πειραιά ότι κράτησε την υπόσχεσή του, σύμφωνα με την οποία σε 60 μέρες η πόλη θα έχει καθαρίσει. Παράλληλα θα αναφερθεί στη μέχρι τώρα πορεία του στην ηγεσία του δήμου, ενώ θα κάνει και έναν πλήρη απολογισμό του δημοτικού έργου κατά τις 60 πρώτες μέρες της θητείας του.

// Μακρύς διάλογος έγινε για το θέμα της μετάταξης των υπαλλήλων της πρώην ΚΟΔΕΠΑΠ στη νέα δημοτική επιχείρηση ΚΟΔΕΠ που έγινε με βάση τις επιταγές του «Καλλικράτη». Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό το οποίο παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος δεσμεύθηκε να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για να το αντιμετωπίσει και να μπορούν να γίνουν οι μετατάξεις. Δεν διανοούμαι, είπε χαρακτηριστικά, ότι ο υπουργός μπορεί να μας κοροϊδέψει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, εγώ θα πάψω να είμαι δήμαρχος. Ο Γ. Μίχας πρότεινε να πάρει το δημοτικό συμβούλιο απόφαση που να διασφαλίζει τις θέσεις των εργαζομένων, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκδώσει εγκύκλιο ο κ. Ραγκούσης! Δηλαδή ο δήμαρχος, αν και ανήκει στη ΝΔ, είπε πως θεσμικά είναι υποχρεωμένος να θεωρήσει αξιόπιστο τον υπουργό που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Μίχας, αν και ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, δεν έδειξε την ίδια εμπιστοσύνη στον υπουργό του κόμματός του! Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΚΟΔΕΠΑΠ ζήτησε να περιμένουν την εγκύκλιο του υπουργού, αφού ο δήμαρχος χειρίζεται καλά το θέμα και ήδη μέσα σ’ έναν μήνα τους δόθηκαν 6 μισθοί από τους 14 που τους οφείλονταν!

// Περίεργα πράγματα. Όλες οι ενστάσεις που έγιναν κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών απορρίφθηκαν και μόνο μία λέγεται πως έγινε δεκτή. Εκείνη του Λάζαρου Αλεξανδρίδη που θα γίνει τελικά δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Μίχα. Βέβαια δεν αλλάζει τίποτα στους συσχετισμούς αφού χάνει την έδρα η Ρουμπίνη Ανδρεοπούλου, η μόνη που είχε εκλεγεί από το «κογκλάβιο» του πρώην νομάρχη. Τρίτη παρέμεινε η Αθηνά Αφεντούλη, παρότι είχε βρει στην καταμέτρηση που έκανε πολλούς σταυρούς που δεν της είχαν «χρεωθεί».

// Μια νέα συνδικαλιστική πρόταση καταθέτει ο συνδυασμός «Παρέμβαση Ανανέωσης – Συμμαχία Δικηγόρων Πειραιά» του υποψήφιου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Παναγιώτη Δέγλερη. Η «κίνηση» του Π. Δέγλερη έχει ήδη συμπληρώσει 3 χρόνια δημιουργικής πορείας στα δικηγορικά δρώμενα του Πειραιά και έχει αναδείξει θέματα, παρουσίασε θέσεις και έδειξε ότι βρίσκεται μέσα στα προβλήματα των δικηγόρων της πόλης. Ο υποψήφιος πρόεδρος Τάκης Δέγλερης υπόσχεται πως μπορεί να καταστήσει τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά ένα σύγχρονο σωματείο, πρωτοπόρο επιστημονικά, εξωστρεφή και χρήσιμο για τα μέλη του. Στον συνδυασμό μετέχουν νέοι και άφθαρτοι δικηγόροι με όραμα για δουλειά αλλά και διάθεση για ανατροπή όλων εκείνων των καταστάσεων που εμποδίζουν και δυσχεραίνουν την πρόοδο του δικηγορικού συλλόγου της πόλης μας.

// Αδιάβαστο έπιασε τον Γιάννη Μίχα ο σύμβουλος του συνδυασμού του Π. Μαντούβαλου, Γιάννης Μαστρονικόλας, στη συζήτηση για τη στελέχωση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ισχυριζόταν στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι θα έπρεπε ο δήμος να απευθυνθεί σε συλλόγους και σωματεία για να ορίσουν εκπροσώπους. Ο Γ. Μαστρονικόλας είπε ότι η διαδικασία προέβλεπε πως όποιος σύλλογος ήθελε να εκπροσωπείται στην επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει σχετικό αίτημα για να συζητηθεί στο συμβούλιο. Εκ των υστέρων δεν γίνεται να ζητάμε συμμετοχές, γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι σύλλογοι στους οποίους θα απευθυνθούμε θέλουν να συμμετάσχουν στην επιτροπή. Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος χαρακτήρισε επίσης ως λανθασμένη την άποψη να μην κληθεί να στείλει εκπρόσωπό της στην επιτροπή η Εκκλησία. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να θυμόμαστε τη Μητρόπολη μόνο για να μας στέλνει εκπροσώπους της να… κόβουν πίτες!

// Προχωράει το θέμα της αξιοποίησης των νερών της Ψυττάλειας για την αναδάσωση του Σχιστού και του όρους Αιγάλεω. Την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε νέα σύσκεψη για το θέμα, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Υποθαλάσσιων Υποθέσεων και τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, του γενικού γραμματέα Υδάτων, εκπροσώπου του περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ.

// Αλήθεια, γιατί διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος στο ΣΕΦ, και μάλιστα με παχυλό μισθό, ο γραμματέας της ΝΕ/ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιά; Επειδή έχει… πλούσιο βιογραφικό ή επειδή τα πήγε περίφημα το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά;

// Το ‘πε και το ‘κανε ο Μιχαλολιάκος. Είπε ότι θα περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του δήμου και γίνεται πράξη. Άρχισε μάλιστα από τα κτίρια που νοικιάζει ο δήμος και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να κατεβάσει το μίσθωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όπως π.χ. στο ακίνητο της Ελ. Βενιζέλου όπου στεγάζεται η ΚΟΔΕΠ και πλέον το νοίκι από 12.000 έφτασε στις 4.800 μηνιαίως! Τώρα, ποιος… γαλαντόμος και γιατί είχε συμφωνήσει να πληρώσει ο δήμος 12.000 ευρώ τον μήνα νοίκι, είναι… άλλου παπά Ευαγγέλιο… Επίσης το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου θα συνδεθεί με τις παροχές του φυσικού αερίου για να μειωθεί το κόστος. Τέλος, ο δήμος, έπειτα από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Στ. Διαμαντίδη, προωθεί την ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Σχιστό, για να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του για ηλεκτρικό και ενδεχομένως να έχει και κέρδος από την πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ