Κάτι πεθαίνει, κάτι γεννιέται

«Πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε, άραγε πεθαίνουμε ή μήπως γεννιόμαστε;», αυτή η ρήση περιγράφει επαρκώς το παλιό που ψυχορραγεί και το νέο που γεννιέται στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Από τη μια το παλιό οικονομικό μοντέλο που στηριζόταν στη λαϊκή κατανάλωση, στην οικοδομή και στο πλαστικό χρήμα καταρρέει, μείωση 25,3% της οικοδομικής δραστηριότητας στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010 και «λουκέτο» σε 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηριζόντουσαν στη λαϊκή κατανάλωση κι από την άλλη οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός και ναυτιλία) εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2010 η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς έφτασε στο 36,8%, ενώ και οι νέες παραγγελίες εξωτερικής αγοράς αυξήθηκαν κατά 12,8% τον Δεκέμβριο, κάτι που φανερώνει ότι οι εξωστρεφείς κλάδοι της βιομηχανίας δεν βιώνουν την οικονομική κρίση. Και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2010 εμφανίζει σημαντική αύξηση 13,7% υπερβαίνοντας τα 15 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικά μηνύματα φτάνουν και από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό. Οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων εγκαταλείπουν τα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής και αναμένεται το 2011 οι αφίξεις στον Πειραιά να αυξηθούν κατά 17%. Επίσης ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook ανακοίνωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κρατήσεις από Βρετανία για Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 20%.
•Υπάρχουν λοιπόν εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας που ανακάμπτουν εν μέσω κρίσης και συγκροτούν ένα νέο υγιές και βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ταυτόχρονα εμφανίζονται μερικά ενθαρρυντικά σημάδια στην οικονομία, όπως η σημαντική αύξηση των εξαγωγών το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ενώ ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο περιορίζεται δημιουργώντας ελπίδες ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Εάν σε όλα αυτά αθροίσουμε τα οφέλη για το ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές αλλαγές, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει στο τέλος του 2011 – κάτι που θα σηματοδοτεί τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση.


Σχολιάστε εδώ